Tekat, bērni, skatīties — jauns Windows ienācies!

windows-8.png

Šonedēļ programmatūras izstrādes milzis Microsoft oficiāli izlaida jaunāko, Windows 8, versiju. Salīdzinot ar iepriekšējām, tā ir palikusi vēl lētāka un RT (planšetdatoru ar ARM procesoru) versijā ir iekļauta arī Microsoft Office biroja programmatūra. (PC (personālajiem datoriem ar Intel procesoru) versijā tā nav iekļauta, jo tur Microsoft vēl nejūt pietiekamu konkurenci).
Arī Microsoft pamazām tuvojas sapratnei, ka informācijas biti mums ir pārpilnībā, un to cena tuvojas nullei. Tāpēc Microsoft tālākajai attīstībai paveras tikai divi ceļi:

  1. Kļūt par pakalpojumu kompāniju kā, piemēram, Red Hat,
  2. Kļūt par aparatūras kompāniju kā Apple.

Tā kā Microsoft biznesā pakalpojumu sniegšana vienmēr ir bijusi tikai daļa no monopolista izspiešanas veidiem, viņi ir sapratuši, ka konkurences apstākļos ar pakalpojumu sniegšanu viņiem labi neklāsies. Tāpēc viņi ir izšķīrušies par Apple ceļu — audzināt savu no Microsoft aparatūras atkarīgu paaudzi. Tāpēc viņi savu Surface planšetdatoru reklamē daudz vairāk par Windows 8 operētājsistēmu un tāpēc Stīvs Balmers apgalvo, ka Microsoft ir aparatūras, nevis tikai programmatūras kompānija.

Lai arī datoru lietotāju skaits arvien pieaug, tas nenozīmē, ka pieaug to lietotāju skaits, kuri datoru izmanto darbam: raksta dokumentus, veic aprēķinus tabulās un veido pārskatus. Pieaug tikai to lietotāju skaits, kuri datoru izmanto izklaidei: tīmeklim, fotogrāfijām, filmām un mūzikai. Ne tikai Windows 8 reklāma, arī pati Windows 8 ir paredzēta šādiem lietotājiem. Ja neticat, salīdziniet to ar Windows 3.1 reklāmu.

Es Windows 8 pamēģināju uz sava datora virtuālā vidē, un pārliecinājos, ka šajā jomā Microsoft turpina sen aizsākto tradīciju:

Katra otrā Windows versija ir nelietojama. Un ne tikai tāpēc, ka Windows "no rūpnīcas" nav gatavs darbam, bet arī tāpēc, ka Metro "flīžotā" saskarne nav paredzēta birojam.

Ubuntu 12.04 prezentācijā es nācu klajā ar ideju, ka: "kopēšana un ievietošana ir izcilākais izgudrojums pēc labā peles klikšķa." Metro saskarnē nav iespējams ne tikai tas, bet arī daļēji pārklāti logi. Kā ar šādu sistēmu var izdarīt kādu netriviālu darbu, man nav skaidrs. Ja flīžotais sākuma logs neieiet vienā ekrānā, tas pagarinās uz malām. Pa labi vai kreisi to pārtin, peles ritulīti griežot uz augšu vai leju. Varat paši minēt, kurš peles ripuļa virziens atbilst bildes kustībai uz ekrāna:

fig00.png
 Izmantojot atvērtā koda programmatūru, var izlabot gandrīz visas Windows 8 nepilnības. Ar Classic Shell var atjaunot starta pogu un izvēlni, un var uzstādīt visas citas nepieciešamās programmas.

fig09.png
 Windows 8 beidzot ir ieviesta centralizēta programmatūras krātuve, tomēr tā ir pieejama tikai Pro versijas lietotājiem. Katru reizi, lejuplādējot kādu uzstādīšanas failu, tas tiek pārbaudīts ar iebūvētu pretļaunatūras programmu:

fig04.png
 

Vai kāds ir aprēķinājis, cik cilvēk- un kilovatstundu tiek notērēts, miljoniem reižu katram lietotājam atsevišķi pārbaudot visus programmu failus? Iedomājieties, cik daudz varētu ietaupīt, ja Microsoft visu Windows pieejamo programmatūru pārbaudītu un piedāvātu vienuviet, kā to jau sen dara Linux un iOS lietotāji!

Daļa no autjaunojumiem vēl arvien tiek uzlikti tikai sistēmas izslēgšanas brīdī. Lai pielāgotu izskatu (piemēram, mainītu burtu izmēru), ir jāatsakās un jāpiesakās:

fig01.png
 Internet Explorer 10 it kā 1 iziet Acid3 testu 

fig10.png
 
un atbalsta <video> tagu, tomēr ogv formātu vēl arvien nesaprot:

fig02.png
 
Lai arī teorētiski biroja darbinieki var ilgstoši strādāt klasiskajā "Darba virsmā", diemžēl Metro flīžu saskarne lien ārā kā īlens no maisa. Piemēram, ar iebūvēto dokumentu un attēlu skatītāju atvērās šāds briesmīgs logs, no kura ilgi netiku prom:

fig07.png
 
Flīžoto Metro saskarni parāda, peles kursoru aizbīdot loga malā. Dažkārt tā izlec pilnīgi negaidot:

fig06.png
 
Salīdzinot ar to, kādus radījumus mēs varam atrast dabas muzejā, Windows 8 nav tas dīvainākais eksemplārs. Tomēr kompānija, kas ilgstoši izstrādāja datorspēles Windows videi, Valve Windows 8 nosauca par katastrofu un paziņoja, ka kārtējā Steam spēles versija darbosies Linux. Arī citi aparatūras ražotāji uz Windows 8 raugās nogaidoši.

Ņemot vērā Microsoft ietekmi, droši vien daudzi datoros neizglītoti lietotāji, kas pērk datoru izklaidei, kā vienu no planšetdatoru alternatīvām, iegādāsies Surface ar Windows 8. Iespējams, ka nelegāliem programmu kopētājiem Windows 8 cenas/labuma attiecība šķitīs pieņemama. Tomēr neparedzu, ka oficiāli iegādāta Windows 8 versija kādam varētu šķist labāka par 11 gadu veco Windows XP vai 3 gadu veco Windows 7.

  1. ^ Lai arī Firefox to nenovēroju, iespējams, ka nepilnā attēlojuma vaina nāk no virtuālās mašīnas.

P.S. Vai tikai man šķiet, ka Windows 8 emblēmas loga kreisā puse ir šaurāka par labo?

Tags Windows Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-10-28 13:53
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License