Savieno punktus un paredzi nākotni

Kad skolā mācījāmies par Dekarta koordinātu sistēmu, mums bija uzdevumi, kuros plaknē vajadzēja atzīmēt punktiņus un savienot tos ar līniju. Ja viss bija pareizi izdevies, beigās ieguvām koku, puķi, haizivi u.tml. Ar šādu "punktu savienošanas" spēli nodarbojas arī biznesa/tirgus analītiķi, mēģinot saskatīt nākotnes tendences dažādos, it kā nesaistītos notikumos. Nepretendējot uz vienīgo taisnību, parādīšu "bildi" no manis izvēlētajiem punktiem.

Atvērtā pirmkoda pasaulē plašu reakciju radīja Linusa Torvalda runa Aalto, kurā viņš neierasti spēcīgi pauda savu (un citu Linux izstrādātāju un lietotāju, mani ieskaitot 1) sašutumu par kompānijas noraidošo attieksmi pret Linux. Dažas dienas vēlāk Nvidia publisko attiecību pārstāvji uz to atbildēja ar puķainām atrunām un likās, ka ar to viss atgriezīsies vecajās sliedēs.

Tomēr raugiet, kas notika dažas dienas vēlāk.

Nvidia neieguva Ķīnas valdības pasūtījumu par vismaz 250 miljoniem dolāru pilotprojektā par 10 miljonu (jūtat Ķīnas apjomus?) grafisko procesoru iegādi skolu datoriem, tāpēc, ka tam nepiedāvāja atvērtā pirmkoda dziņus.

Pasūtījums tāpēc nonāca pie AMD. Lai arī daži pamatoti norādīja, ka Ķīnas valdībai svarīgāka būs bijusi nevis koda atvērtība, bet gan neatkarība no viena piegādātāja, praktiski tas ir viens un tas pats.

Nvidia ir tik noraidoša pret atvērto kodu tāpēc, ka tā ir ilgstošs Microsoft sadarbības partneris. Bet Microsoft, lai arī atbalsta atvērto pirmkodu tad, kad redz naudu, tomēr vēl arvien ir izteikta slēgtā koda kompānija.

Microsoft (u.c. slēgtā koda kompāniju) ienākumi ir no dārgas programmatūras (piemēram, Microsoft Windows un Office) kopā ar lētu aparatūru (personālo datoru).

Tomēr problēma ir tā, ka mūsdienās personālo datoru pārdošanas apjomi iet mazumā. Tāpēc Microsoft ir veicis kārtējo gājienu "mēs arī" spēlē un nesen prezentēja savu planšetdatoru ar Windows 8 operētājsistēmu. Tomēr tālāk par "idejas pierādīšanu" (proof of concept) viņi nav tikuši, jo datoru ražotāji nav apņēmušies sākt to ražošanu

Planšetdatoros un viedtelefonos (vienalga, vai tas ir Android vai iOS) standarta programmatūru atdod bez maksas, tāpēc iekārtu ražotāji vairs nav gatavi lielāko ieņēmumu daļu atdot Microsoft. (Pietiek ar to, ka puse no viņiem jau tāpat maksā Microsoft par it kā patentētajām tehnoloģijām).

Pirms 20 gadiem bija izplatīts teiciens: "Jūs nekļūdīsities, ja izvēlēsities IBM", ko pēc tam nomainīja "Jums nav jāizvēlas. Ir tikai Microsoft". Tomēr tagad tas vairs nav spēkā.

Arvien vairāk datoru iekārtu ražotāju, kas ir bijuši ilgstoši Microsoft alianses dalībnieki, pret tālāko sadarbību izturas nogaidoši.

Lai arī viņi izlaiž datorus ar Windows 7, un nesaka Microsoft "nē", visi sadarbojas arī Linux, piemēram, Ubuntu.

Nezinu, vai ar vadības atbalstu, tomēr viens no Nvidia darbiniekiem Linux izstrādātāju vēstkopā ir izteicis vēlmi uzlabot Nvidia draiverus. Ceram, ka tas ir sākums Nvidia ceļā uz jauno IT pasauli.

  1. ^ Pamēģiniet tikt galā ar diviem monitoriem, ja izmantojat Nvidia grafisko plati ar slēgtā koda dziņiem, un sapratīsiet, ko es ar to domāju.
Tags Tirgus Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-07-01 14:01
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License