Dāvāta zirga zobi

Pieklājīgi cilvēki sakot, ka "dāvātam zirgam zobos neskatās", tomēr nereti tas tomēr ir jādara.

Šodien pie mums, kā pie eks-pasniedzējiem, ciemojās Aija Ramate, kura uzvarēja " Pieslēdzies, Latvija! " konkursā, bet neprata ar Lattelecom uzdāvināto klēpjdatoru ievadīt mīkstos un garos burtus.

Viņa ieradās pie mums ar visu jaunā datora komplektu, kurā bija:

  • glīta soma ar logo
    att1.jpg

  • lietošanas instrukcija latviešu valodā
    att4.jpg

  • Microsoft Windows 7 operētājsistēma.

Lattelecom dators un komplekts kopumā ir ļoti labs, tomēr Windows tā vērtību būtiski iedragā. Pirmkārt, tas ir Windows. Otrkārt, — angļu valodā, treškārt, — tikai ar Microsoft tastatūras dzini, kas nav mainījies jau vairāk kā 15 gadus (kopš Windows 95 laikiem)! Protams, visi, izņemot Microsoft, šo problēmu spēj atrisināt, un arī mēs uz šī datora uzstādījām dzini saskaņā ar šo instrukciju.

Uz datora nebija biroja programmatūra, bet to neuzskatījām par nopietnu problēmu, jo datoru pamatā izmanto darbam internetā (un vēlāk var uzlikt LibreOffice). Mēs uzstādījām Firefox tīmekļa pārlūkprogrammu, VLC video atskaņotāju, Flash atskaņotāju un Skype telefonu. Uzlikām lielāku sistēmas burtu izmēru (priekš tam vajadzēja pārstartēt datoru).

att3.jpg

Salīdzinājumam ar Windows, Ubuntu jaunākajā versijā uzreiz ir pieejami seši dažādi tastatūras izkārtojumi, Firefox pārlūkprogramma un Libreoffice biroja programmatūra. Protams, slēgtā koda programmas jāuzstāda atsevišķi, toties sistēmas burtu izmēra maiņai dators nav jāpārstartē. Ubuntu saskarne ir arī latviešu valodā. Lai arī atrodas tādi, kas uzskata, ka latviešu valoda tāpat izmirs un nav ko krāmēties ar sīkumiem, man šajā jomā viedoklis ir skaidrs:

Ja es runāju tikai vienā valodā, tad es esmu dumjš. Ja dators ar mani runā tikai vienā valodā, tad tas ir dumjš.

Kamēr lejuplādējām un uzstādījām programmas, atgādināju, ka visas uzliktās programmas ir legāli iegūstamas bez maksas, parunājām arī par Ubuntu Linux. Norādīju, ka kolēģi pie dāvanas sagatavošanas būtu varējuši piestrādāt vairāk, un sagatavot to darbam labāk. Tomēr tas, ka viņiem neatlika laika to izdarīt, ir zīmīgi:

Datora sagatavošana darbam ar Windows ir daudz ķēpīgāka par Linux.

Nebrīnos, ka attiecīgajam darbiniekam jau bija apnicis atkal un atkal pārtaisīt n-tos datoru komplektus ar Windows tā, lai tie patiesi (nevis tikai apaļā vakuumā) būtu lietojami (un tas neradītu papildu izmaksas).

Vēlos uzsvērt, ka visi nepieciešamie papildinājumi nav tāda datora lietotāja darbs, kam priekšā vēl garš izziņas ceļš. Tas tāpat ir jāveic datoru speciālistam, tāpēc priekšdienām dodu padomu Lattelecom — dāviniet dāvanas ar "labiem zobiem" — dāviniet datorus ar Linux.

Saites

Tags Latvija Windows Linux
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-01-11 18:40
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License