BDA kursi par vairs neizmantotu programmatūru

LATA biedrs saņēmu informatīvu e-pastu par Eiropas Savienības finansētu projektu "Bezmaksas programmatūras lietošanas veicināšana Baltijas valstīs" kuru realizējusi Baltijas Datoru Akadēmija, kopā ar citiem partneriem. Informatīvajā materiālā kā projekta mērķis ir minēts:

Projekta mērķis ir paplašināt iedzīvotāju zināšanas par bezmaksas programmatūras (BP) risinājumiem kā alternatīvu maksas IT risinājumiem un veicināt iedzīvotāju prasmes izmantot BP savām un darba vajadzībām, lai nodrošinātu viņu brīvas izvēles iespējas programmatūras lietošanā, samazinātu IT izmantošanas izmaksas un paaugstinātu konkurētspēju darba tirgū.

Paviršam ziņu lasītājam viss šķiet ideāli — ar Eiropas Savienības atbalstu (tātad, par Eiropas nodokļu maksātāju naudu) BDA ir sagatavojusi mācību materiālus, no kuriem nodokļu maksātāji bez papildu samaksas var mācīties par to, kā lētāk, efektīvāk un mūsdienīgāk lietot datorus.

Tomēr man, kas atvērtā satura tiešsaistes mācību materiālus gatavo jau vairākus gadus, par kolēģu sniegumu ir daži komentāri.

Man ir prieks, ka par mūsdienu standartu iedibinās mācību materiālus sagatavošana elektroniski un publiskas pieejamības nodrošināšana bez maksas. Angliski runājošajā pasaulē tiešsaistes apmācības kursi ir neskaitāmi un dažas vietnes, kas specializējas t.s. MOOC (Massive open online course), nodrošina simtiem tūkstošu dalībnieku apmācību.

Latviešu valodā tiešsaistē var studēt tikai tā daļa no miljona, kam ir attiecīgas intereses un (ie)spējas. Un to nekad nebūs pārāk daudz. Bet BDA šo jau tā nelielo Moodle kursa iespējamo apmācāmo skatu samazina vēl vairāk. Moodle nav slikta sistēma mācību materiālu sagatavošanai tīmeklī, bet tās galvenās nepilnības ir:

  1. salīdzinot ar viki sistēmām (piemēram, XWiki), tā ir diezgan "stīva" satura pārvaldībā (tāpēc prasa lielāku darbu materiālu sagatavošanā),
  2. (pēc noklusēšanas) tā vedina materiālu sagatavotājus veidot materiālus, kas pieejami tikai reģistrējoties.

Un BDA kolēģiem nav pieticis prāta un spēka no tā atteikties. Protams, kursu izstrādātājs vēlas zināt, kas un kā lieto viņa materiālus, bet to var panākt arī ar lietotājam daudz draudzīgākām metodēm. Piemēram, ar servera apmeklējumu analīzes rīkiem Awstats un/vai Piwik.

90-9-1 likums nosaka — ja vēlaties samazināt potenciālo lietotāju skaitu 10×, lieciet viņiem reģistrēties; ja vēlaties šo skaitu samazināt vēl 10×, apstrādājiet reģistrāciju manuāli.

Mācību materiālu autors parasti ierobežo pieeju materiāliem tāpēc, ka viņš baidās — atdodot visu pārāk brīvi, viņš zaudēs potenciālus ieņēmumus, jo tad "visi mācīsies par velti". Par šo es varu ar pilnu atbildību paziņot:

Dalībnieki, kas mācās (neklātienē) bez maksas, un dalībnieki, kas mācās (klātienē) par maksu ir divas pilnīgi dažādas sugas.

  1. suga ir individuāli cilvēki, kas vēlas un prot mācīties patstāvīgi. Jūs nenopelnīsiet, ja ierobežosiet un nezaudēsiet, ja atbalstīsiet šo sugu.
  2. suga ir iestādes un organizācijas, kas jums dod ieņēmumu lauvas tiesu. Jūs nopelnīsiet vairāk un zaudēsiet mazāk, ja uzskatāmi un brīvi pierādīsiet savas spējas šai sugai (ieskaitot labas atsauksmes no 1. sugas ☺).

Praktiski pārliecinājos, ka BDA potenciālu kursantu skaitu ir samazinājuši līdz nullei. Kad nosūtīju pieteikuma vēstuli uz norādīto adresi, atpakaļ saņēmu e-pasta servera atbildi:

Delivery has failed to these recipients or groups:

ekursi@bda.lv

Your message can't be delivered because delivery to this address is restricted.

Līdz ar to, pārliecināties, kādi dārgumi ir pieejami tikai reģistrētiem lietotājiem, es nevarēju.

Par laimi, "parastam mirstīgajam" kolēģi ir sagatavojuši arī vietni, kurā daļa mācību materiālu ir PDF dokumentu formā. Praktiski tie ir atjaunota un saīsināta ECDL materiālu Linux videi versija. Tomēr slikti, ka tie ir atjaunoti nepietiekami un nepareizi.

No projekta apraksta var saprast, ka tas ir sācies 2010. gadā un materiāliem tika izmantota tajā laikā pieejamās jaunākās Ubuntu Linux 10.10 un OpenOffice.org 3.2 versijas. Tomēr materiāli ir publiski pieejami tikai tagad, kad aktuāla ir Ubuntu 12.04 un LibreOffice 3.5 versija. Rezultātā materiāli ir par programmām, kas vairs praktiski netiek izmantotas:

  • Ubuntu 10.10 versija, lai arī par pusgadu jaunāka par 10.04 versiju, nebija t.s. "ilgās uzturēšanas" versija, un Canonical pārtrauca tās uzturēšanu (t.sk. drošības kļūdu labošanu) kopš šī gada aprīļa.
  • OpenOffice.org projekts ir praktiski miris kopš 2010. gada septembra, un tagad aktuālā biroja programmatūra ir LibreOffice, nevis OpenOffice.

Iepriekšējo ECDL materiālu nelaime bija (un ir) tā, ka tie netika veidoti kā atvērtā satura materiāli, kurus katrs var izmantot kā vien vēlas. Tāpēc, tos nevar (neatkarīgi no autoriem), precizēt, atjaunot vai kā citādi uzlabot. BDA mācību materiāli ir tieši tādi paši — aizsargāti ar klasiskām (lai neteiktu — fosilām) autortiesībām, kas interneta pasaulē ir tik pat atbilstoši kā gājējs ar sarkanu karodziņu pirms automobiļa.

Kā redzams, BDA ar atvērtā pirmkoda programmatūras straujajām izmaiņām galā netiek, bet ar šādām autortiesību atrunām neviens cits viņiem palīdzēt arī nevar (es varētu, ja man ļautu ☺).

Iesaku visiem, kam interesē senu atvērtā pirmkoda programmu lietošana, iepazīties ar BDA mācību materiāliem. Tā kā materiālu izstrādes gaitā netika apmācīts neviens cilvēks, jūs vismaz attaisnosit šo materiālu pastāvēšanu.

Savukārt BDA kolēģiem novēlu veiksmi un spējas sagatavot mācību materiālus arī par aktuālu atvērtā pirmkoda programmatūru!

Tags Apmācība Latvija
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-07-18 05:42
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License