DuckDuckGo — kad Google ir apnicis

DuckDuckGo.png

Droši vien, vairums lasītāju iepriekšējā nedēļā no Google saņēma paziņojumu par privātuma politikas maiņu, kuras galvenās izmaiņas ir tās, ka tagad visiem Google produktiem tā ir vienota.

Faktiski šis paziņojums formāli apstiprināja virzienu, kurā Google nemanāmi ir virzījies jau vairākus gadus. Un tas ir — jūsu privāto datu izmantošana (oficiāli), lai pielāgotos jūsu vajadzībām, bet (faktiski) — jūsu interešu pārvēršanai naudā. Protams, lietotāja vārds youtube.com vai blogger.com logā, kā atgādinājums par to, ka "viss tiek kontrolēts" omulību nevairo, bet ar E-vielām rūdīts organisms var paciest ne tikai to.

Man pēdējais piliens Google kausā bija tas, ka tas vairs nerāda normālu hipersaiti uz avotu.

Tā vietā ir piņķerējums, ar ko Google piezīmē visus jūsu datus, bet nerāda mērķa adresi, piemēram, uz PDF dokumentu, kuru vēlaties norādīt atsaucēs vai aizsūtīt kolēģim e-pastā.

Protams, atradīsies vairāk par vienu tīmekļa lietotāju, kas, aci nemirkšķinājis, izmantos Google piedāvāto saiti, tāpat kā viņš neuztraucas par adrešu īsināšanu (jo viss taču strādā!). Bet es neatskaitos par savām gaitām iecirkņa policistam, un nevēlos par tām atskaitīties arī Google.

Google ir pazaudējis pašu galveno iespēju — atrast vajadzīgo un ievietot norādi uz to.

Bet ar alternatīvu es nedomāju ne Microsoft Bing, jo tas manā vērtējuma vēl arvien nav daudz labāks par Google (pagaidām gan mērķa adrese bez "pieraksta"), ne arī vietējo kvebis.lv (mērķa adrese ar "pierakstu", vienīgā labā īpašība varētu būt lokālpatriotisma apmierināšana).

Ar reālu alternatīvu tagad es domāju DuckDuckGo meklēšanas vietni, kurai, atšķirībā no Google, (vismaz pagaidām) nekāda lietotāju datu vākšana nenotiek.

Es savai Firefox pārlūkprogrammai (neskaitot daudzus citus spraudņus) esmu pievienojis Omnibar spraudni, kas, tāpat kā Chromium pārlūkā (nejaukt ar Chrome!), apvieno adreses lauku ar meklēšanas lauku, un kā noklusēto esmu uzlicis DuckDuckGo meklētāju.

Ja vēlos meklēt tieši ar Google, meklēšanu sāku ar goog atslēgvārdu (līdzīgi, sākot ar yacy — meklēju yacy, wiki — vikipēdijā).

Kā jau rakstīju, mūsu privātumu ilgtermiņā var nodrošināt tikai vienranga meklētāji, piemēram, Yacy, bet tā lietošana tuvākajā laikā ir ierobežota salīdzinoši nelielā indeksētā satura dēļ. Līdz par standartu kļūs Yacy, ir vērts izvēlēties mazāko ļaunumu DuckDuckGo izskatā.


P.S. Google privātuma politikas paziņojumu saņēmu arī uz info@odo.lv e-pasta adresi, lai gan to nevienā Google pakalpojumā neizmantoju. Nez' no kurienes viņiem šī adrese?

Tags Meklēšana Google Drošība
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-02-08 13:32
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License