Meklēšanas zilonis un skudras: Google un Yacy

Droši vien daudziem Google vēl arvien saistās tikai ar tīmekļa meklēšanu. Pēc datu plūsmas apjoma Google vēl arvien ir zilonis meklētāju istabā, tomēr tā pozīcijas arvien vājina ne tikai citi meklēšanas dzinēji (piem., Bing), bet arī populārākās vietnes (piem., vikipēdija, youtube, twitter), kurām ir savas meklēšanas iespējas.

Tagad Google meklēšanas dzinējam ir parādījies jauns konkurents — Yacy.

Yacy ir decentralizēts (vienranga) meklēšanas risinājums, kurā katrs mezgls ir gan tīmekļa rāpulis (satura meklētājs), gan meklēšanas vietne ar savu daļu no izkliedētas datu bāzes. Tīmekļa rāpulim katrs lietotājs (parasti mezgla administrators, bet var būt arī savādāk) var norādīt, kādas tīmekļa vietnes indeksēt, ko cenzēt un ko iekļaut "melnajā sarakstā". 

Meklējot pēc atslēgas vārda, vispirms tiek meklēta lokālā mezgla datu bāze un tiek nosūtīts pieprasījumus arī citiem zināmajiem līdziniekiem. Tāpēc lokālā mezgla (paša indeksētie) resursi parādās rezultāta sākumā (vai cenzūras gadījumā neparādās) un meklēšanas rezultāti katrai Yacy vietnei ir savādāki.

fig1.png
 Lai arī ir iespējama cenzūra un rezultātu labošana, katrs lietotājs var brīvi izvēlēties, kuru Yacy serveri izmantot, tajā skaitā, viņš var uzstādīt pats savu. Tāpēc kopumā sistēmas anarhija ir ļoti demokrātiska.

Jūs varat norādīt savam Yacy mezglam indeksēt jebkuru vietni, un tad meklēt šajā vietnē ar savu Yacy mezglu.

Kā darbojas Google, mēs nezinām, un Google rezultātu ticamība politiski jūtīgās jomās ik pa laikam tiek apšaubīta. Vienranga risinājumā, kurā apvienojas visdažādākās balsis, var nonākt līdz patiesākai vienprātībai.

Saites

Tags Tīmeklis Meklēšana Google
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-12-02 16:33
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License