Kāpēc Firefox ir labāks?

firefox-eating-ie.jpg

Pēc w3schools statistikas Internet Explorer vairs nav izplatītākā tīmekļa pārlūkprogramma un tā lietošanas apjoms arvien turpina samazināties. Jaunās IE versijas neiekaro uzticību tik strauji, kā vecās versijas to pazaudē, un arvien vairāk datoru lietotāju izvēlas Firefox.

Jautājums ir — kāpēc gan tas notiek? Kāpēc datoru lietotāji uzņemas papildu rūpes, lejuplādē un uzstāda Firefox pat tad, kad viņiem uz datora ir pieejams Internet Explorer?

Esmu apkopojis manuprāt svarīgākās lietas, kāpēc Firefox ir populārāks par  Internet Explorer.

Standarta iespējas

Ja salīdzina tikai to, kā Microsoft Internet Explorer (IE) un Mozilla Firefox (FF) parāda ziņu portālu jaunumus, starpība nav būtiska. Interneta ziņas vienlīdz labi var izlasīt lietojot kā vienu, tā arī otru pārlūkprogrammu. Tomēr ir dažas it kā vienkāršas lietas, kas Firefox bija jau labu laiku pirms tam, kad tās tika ieviestas IE 8 versijā, piemēram:

  • lapu aplūkošana atsevišķos ciļņos,
  • navigācijas poga ar vēstures izvēli,
  • lapas teksta meklēšana ar teksta izgaismošanu,
  • teksta un attēlu palielināšana/samazināšana ar Ctrl+ vai Ctrl- taustiņiem,
  • iebūvēts RSS ziņu lasītājs.

Firefox atšķirībā no IE pareizāk ievēro W3C standartus (HTML, CSS, JavaScript). IE 8 versijā ir mēģināts standartus ievērot labāk, bet tajā pat laikā pārlūkprogrammas tolerance pret nepareizu HTMLu ir samazinājusies. Rezultātā tā praktiski visu laiku ir jādarbina Compitability View režīmā.

Drošība

Lai ko apgalvo Microsoft, Internet Explorer nav kļuvis būtiski drošāks. IE vēl arvien ir cieši integrēts ar Windows un IE drošības caurumi tiešā ceļā noved pie Windows operētājsistēmas uzlaušanas. Par IE drošības problēmām (kas atšķirībā no atvērtā koda programmām bieži netiek labotas mēnešiem) ziņo regulāri un arī pavisam nesen. Stingrākie analītiķi liek pilnībā atteikties no IE, bet mērenākie iesaka neizmantot IE, darbojoties ar internetbanku. Piedevām jāņem vērā, ka drošības caurumi nav tikai viena datora lietotāja, bet visas interneta sabiedrības problēma, jo mēstules tiek izplatītas no uzlauztiem datoriem.

Firefox nav imūns. Arī tajā atklāj drošības kļūdas, bet tās nav tik smagas un tās tiek izlabotas daudz ātrāk.

Audio un video atskaņošana

FF ir pirmā pārlūkprogramma, kas uztur HTML 5 versijas multivides tagus. Ogg formāta video var apskatīt uzreiz Firefox un nav nepieciešamas citas programmas, piemēram:

Ja audio/video materiāls ir slēgtā formātā, tad, protams, ir nepieciešami papildu dekodētāji, kurus parasti uzstāda kopā ar multivides atskaņotāju, piemēram, VLC.

Tomēr galvenais Firefox ieguvums attiecībā pret Internet Explorer ir vēl pavisam citās jomās.

Operētājsistēma

IE atšķirībā no FF darbojas tika Microsoft Windows operētājsistēmā. Lai ari galda datoros tā ir bezmaz vienīgā zināmā operētājsistēma, tomēr ir arī citas operētājsistēmas. 7-10% klēpjdatoru darbojas ar Mac OS X operētājsistēmu, bet apmēram trešā daļa mazdatoru darbojas ar kādu no Linux distributīviem.

Firefox darbojas vienādi dažādās operētājsistēmās: gan Windows, gan Mac OS X, gan Linux.

Linux lietotāji iegūst Firefox tikpat vienkārši, kā Windows lietotāji iegūst IE. Firefox ir jau uzstādīts kā noklusētā pārlūkprogramma praktiski visos Linux distributīvos, tajā skaitā arī Ubuntu Linux.

Licence

IE ir bezmaksas programma, bet tā nav brīvā programma. IE nevar izplatīt "trešās personas". Tāpēc operētājsistēmu izplatītāji, kas nav Microsoft, (pamatā iegulto iekārtu programmu ražotāji) izmanto Firefox vai citu atvērtā koda pārlūkprogrammu.

Paplašināmība

Galu galā tieši paplašināmība ir tas, kas pasaules progresīvajiem cilvēkiem liek izvēlēties Firefox. Tas, ka Firefox ir atvērtā koda programma daudzus nemaz neinteresē, bet koda pieejamības sekas ir tādas, ka FF ir ērts un modulārs dizains, kas ļauj pamata funkcionalitāti vienkārši paplašināt ar papildu spraudņiem.

Firefox ir pieejami gandrīz 200 tūkstošu spraudņu, kurus var uzstādīt uzklikšķinot uz hipersaites un atļaujot darboties uzstādīšanas vednim. No tiem es kā būtiski nepieciešamus esmu atzinis (un to dēļ es neizmantoju IE):

Dažkārt izmantoju arī Selenium testēšanas ietvaru un User Agent Switcher, kas ļauj "mānīties" un uzdot FF par IE vai citu pārlūkprogrammu.

Microsoft var dažās šaurās jomās noturēt pozīcijas un sacensties ar Firefox. Tomēr tas nespēj viens pats sacensties ar visu pārējo pasauli. Tāpēc Firefox pārlūkprogramma ir kārtējais bastions, kur atvērtā koda izstrāde ir pārspējusi slēgtā koda ražotāju.

Tags Microsoft Tīmeklis Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-02-02 17:41
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License