Ubuntu 11.10 ir iekļauta Latviešu modernā tastatūra

Canonical dažas dienas atpakaļ izlaida Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot (esmu noguris tulkot šos dīvainos vārdus latviski) versiju.

11.10 redzamās izmaiņas nav radikāli atšķirīgas no 11.04 versijas. Unity saskarne ir sakārtotāka un saskaņotāka un var jau apjaust, kāda tā būs, kad iznāks nākamā 12.04 (LTS — Long Term Support, jeb ilgās uzturēšanas) versija.

fig2.png
Datoru lietotājiem patīk, ka Unity ir vienkāršāka, saprotamāka un ikdienas darbībās arī vieglāk vadāma (t.sk. daudzas darbības ir vieglāk veicamas ar tastatūras taustiņiem). Lai arī rūdīti veterāni kā Ēriks Reimonds par Unity izsakās kritiski (vairāk gan par to, kā Unity ir veidota, nevis kā tā strādā), mans kolēģis Juris no RamusNet ar Unity ir apmierināts. Un ņemiet vērā, ka Java programmētājs nav "vienkāršs mājas lietotājs"!

Kā viens no Stīva Džobsa mantojumiem mums ir palicis uzskats, ka datora saskarnei, ir jāizskatās forši. Un Unity izskatās forši, tāpat kā Gnome 3 un topošais Windows 8. Un tiem, kas dažādu lietošanu un plašas pielāgošanas iespējas vērtē augstāk par saprotamību un glītu izskatu, atliek tikai sūkstīties par "senajām labajām dienām".

Tomēr galvenās izmaiņas manā skatījumā ir tās, ka 11.10 versijas uzstādīšanas vednī 1 var izvēlēties Latviešu moderno tastatūru:

fig1.png
Šis ir vēl viens pierādījums, ka mūsdienās inovācijas norit nevis slēgtā, bet gan atvērtā koda programmu izstrādē. Tā kā atvērtā pirmkoda attīstīšanā var piedalīties ikviens, mums nav nekādu grūtību atrast domubiedrus un panākt, ka mūsu jaunākie sasniegumi tiek ieviesti jaunākajās programmu versijās. Un to visu mēs esam panākuši bez piecgadu plāniem un ikdienas mītiņiem.

Hei, Tilde! Es Jums aizsūtīšu konfekšu kasti, ja Jūs iekļausiet standarta Windows 8 tikpat daudz latviešu tastatūru izklājumus, cik standarta Linux ir pieejami jau tagad!

Lai gan Canonical rekomendē izmantot pašas jaunākās versijas, (un senāk Linux lietotāji to arī labprāt darīja), es uz ne-LTS (t.i. ne-ilgās-uzturēšanas) versijām raugos kā uz publiskām betām.

Ja vēlaties Linux datorā lietot Latviešu moderno vai kādu citu no jaunpievienotajām tastatūrām "no kastes", varat pamēģināt 11.10 versiju. Bet ja tiekat galā ar piņķerēšanos, varat (tāpat kā es) uzgaidīt līdz stabilajai versijai.

  1. ^ Ja to neizdara uzstādīšanas vednī, izklājumu var izvēlēties, aktivizējot Sistēmas iestatījumi- Tastatūras izkārtojums.
Tags Ubuntu Valoda
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-10-16 16:33
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License