Iznākusi Ubuntu 10.04 versija

Vakar vēlu vakarā Ubuntu mājas lapā tika oficiāli paziņots par 10.04 (Lucid Lynx) versijas izlaišanu. Tā ir t.s. ilgās uzturēšanas versija (Long term Support — LTS), ko Canonical uzturēs 3 (darbstaciju) vai 5 (serveri) gadus.

Pats es izmantoju šo versiju jau apmēram mēnesi sākot ar Beta 1 un tālāk ir aprakstīta mana līdzšinējā lietošanas pieredze.

Izskats

Tā kā šī versija ir paredzēta korporatīviem klientiem, tad šajā versijā, atšķirībā no iepriekšējās, lielākās izmaiņas ir izskatā nevis saturā. Tā kā Ubuntu pamazām iekaro arī lielo biznesu logo no ar roku zīmētā flomastera stila ir pārveidojies uz nedaudz rūpnieciskāku:

Brand?action=AttachFile&do=get&target=blackeubuntulogo.png

Ir mainīts arī noklusētais darba virsmas stils. No brūni oranža tas ir kļuvis par tumšpelēki-violeti-oranžu:

att01.png

Pēc manām domām salikums ir diezgan dīvains un, lai arī stilīgs, daudz drūmāks par iepriekšējās ilgās uzturēšanas versijas oranži brūno toni:

IMG1967.JPG

Būtiska izmaiņa saskarnē ir tā, ka logu vadības pogas ir pārvietotas kreisajā pusē, līdzīgi, bet ne tieši tāpat kā Mac OS X.

Saistībā ar lēmumu par pogu atrašanās vietu Canonical dibinātājs Marks Šatlvorts lieki atgādināja, ka Ubuntu kopiena nav demokrātija, par ko izpelnījās pārmetumus, un dažiem brīvās programmatūras cienītājiem tas bija pēdējais piliens, lai pārietu uz Debian.  Ironiski noskaņotie norādīja, ka atbrīvotā vieta vislabāk atbilst reklāmkarogu ievietošanai, bet pragmātiski noskaņotie ātri vien pielaboja klasiskās tēmas, tā lai tām pogas būtu tā, kā ir ierasts 1.

Ubuntu ir pirmā sistēma pasaulē, kas beidzot atkal ir atgriezusies pie godīgas decimālās sistēmas un mērvienības norāda 10 kārtās nevis dažādās 1000/1024 variācijās. Tur, kur tiek izmantots 2 kārtas, ir tieši norādīts, ka mērvienības ir bināras ar KiB, MiB u.tml. mērvienībām.

Sistēmas izskatā ļoti labi darbojas ekrāna punktu uz collu iestatījumi. Atšķirībā no Windows, kas tikai maina fontu izmēru bet ne biezumu, Ubuntu attiecīgi mainās fontu biezums, un izmaiņas stājas spēkā momentāni. Tas ļoti ērti ļauj pielāgot subjektīvi līdzīgu burtu izskatu dažādos datoros.

Citas izmaiņas un uzlabojumi

Viena no 10.04 prioritātēm bija lietu vienkāršošana un tā ir devusi pozitīvus rezultātus.

  • Ir vienkāršots Nautilus failu pārvaldnieks un tā rezultātā ir pazudusi poga, kas ļauj parādīt ceļu teksta laukā. To var ieslēgt ar Ctrl+L taustiņu kombināciju.
  • Attālinātu printeri uz cita datora var pieslēgt, tikai klikšķinot pogas grafiskajā saskarnē. Pirms tam gan mērķa datorā, kam ir pieslēgts printeris ir jānorāda ne tikai tas, ka tiek koplietots printeris, bet arī tas, ka koplietošana vispār ir atļauta (grūti teikt vai tā ir papildu drošība vai uzmanības pārbaude).
  • No grafiskas apstrādes lietotnēm ir izmesta Gimp, kas ar zināmu pielaidi ir Adobe Photoshop analogs un ir slavens ar plašajām iespējām un neizprotamo lietotāja saskarni.
  • Ir iekļauts Pitivi video redaktors, kas der vienkāršai montāžai (ievērota pilna analoģija ar taustāmu filmu — var izgriezt gabalus un salīmēt).
  • Kā noklusētā Java izpildes vide ir OpenJDK, nevis Sun JRE. Vai Canonical neuzticas Oracle tāpat kā Java autors?
  • Ir izlabotas dažas timeoutd kļūdas, un ielaistas jaunas :-P

Visumā es šiem vienkāršojumiem piekrītu, jo daudz dabīgāk ir, ja gudrākie lietotāji uzstāda
jaudīgākas programmas papildus, nekā iesācēji ir spiesti meklēt un uzstādīt vienkāršākas.

Izmantojot Beta versiju, sastapos arī ar dažām nepilnībām:

  • Beta versijām pēc noklusēšanas skaņa bija nogriezta uz 0, kas lieku reizi pārbaudīja lietotāju attapību. Oficiālajā versijā tas rādās ir izlabots.
  • Vai nu tāpēc, ka biju ieslēdzis recordmydesktop vai kā, bet uzstājoties Baltic Spark, ar 10.04 beta versiju nesanāca uz iekšējā un ārējā displeja parādīt to pašu attēlu bez Xlogu pārstartēšanas. Skatītājiem tas sagādāja zināmu jautrību.

Biroja programmatūra

Ubuntu atšķirībā no Windows ir lietošanai gatava sistēma. Var izvēlēties 4 dažādus latviešu tastatūras izklājuma (pareizāk — karstā taustiņa) veidus.
Ar standarta instalācijā iekļauto OpenOffice 3.2 versiju mierīgi varēju apskatīt un rediģēt MS Office (nezin kādu) veidotos *.docx un *.xlsx failus. Veicot "pinpongu" starp MS Office un OpenOffice, teksta dokumentu izvietojums un vietām arī stils gan tiek bojāts, bet uz saturu orientētiem lietotājiem tas nav būtiski.

Uzreiz ir pieejams PDF dokumentu skatītājs.

OpenOffice un Firefox ir iekļauta latviešu valodas pareizrakstības vārdnīca 2.

Tīmeklis un sadarbība

E-pasta, tērzēšanas un apraides lietošana ir apvienota ar Ubuntu lietotāja pārvaldību un visi tīmeklī pieejamie lietotāja identifikatori ir kā lokālā datora lietotāja paplašinājums.

terzesanaskonti.png

apraideskonti.png

Tajā skaitā caur lietotāja identifikatoru ir pieejams arī Ubuntu One failu apmaiņas serviss. Tomēr tērzēšanai netiek piedāvāts Skype, kas lai arī ir slēgts, tomēr faktiskais standarts.

Pieejamība

Mūsu veidotā espeak runas sintezatora latviskojums ir iekļauts standartā un ekrāna lasīšana latviski ir gluži baudāma. Orca ekrāna lasītājs ir sācis lasīt Firefox tīmekļa pārlūkprogrammas saturu.

Šobrīd šķiet, ka galvenā problēma ir iemācīties Orca karstos taustiņus. Un ir droši vien ir vērts atsākt eksperimentus tā teikt "ar pārbaudi kaujā".

Serveris

Ubuntu serverī dažādas uzņēmuma līmeņa sistēmas var uzstādīt tik pat vienkārši kā biroja programmatūru. Tajā skaitā 10.04 versijai ir pieejama Openbravo pakotne. Tomēr šajā Openbravo versijā nav pieejama latviešu valoda, kas tāpat ir jāliek papildus.

Vai vajag pāriet?

Atšķirībā no Microsoft klientiem, Ubuntu kopiena labprāt pāriet uz visjaunākajām versijām. Kā rāda tuxradar statistika, lielākā Ubuntu lietotāju daļa pāriet uz jaunāko versiju mēnesi pirms vai pēc oficiālās izlaišanas, un mazāk par 1/5 daļu turas pie ilgās uzturēšanas versijas:

width

10.04 noteikti ir versija uz kuru ir vērts pāriet personālo datoru (darbstaciju) lietotājiem. Pat tiem, kas turas pie iepriekšējās ilgās uzturēšanas versijas (8.04), ko Canonical uzturēs vēl gadu.

Tomēr serveru īpašnieki var izmantot 8.04 versiju. Pirms pāris nedēļām mēs (2 Java speciālisti) nespējām uz 10.04 beta versijas ar Tomcat6 iedarbināt vienkāršu testa lietotni. Tomēr, tā kā agri vai vēlu progresam būs jāpiekāpjas, 10.04 var likt tur, kur nepieciešams pilnīgi jauns serveris.

  • Instalācijas disku attēlus visērtāk ir lejuplādēt kā torentus, jo tie ir uzticamāki liela pieprasījuma laikā.

Uzstādīšanas instrukcija ir pieejama http://odo.lv/Recipes/UbuntuSetup.

Vēlu veiksmi!

  1. ^ Ubuntu (pareizāk sakot Gnome logu pārvaldniekā), atšķirībā no Windows, lietotājam ir daudz plašākas iespējas mainīt saskarnes izskatu. Piemēram, Windows 7 nevar pārtaisīt, lai tas izskatās kā XP.
  2. ^ Firefox gan tā jāiestata teksta laukā ar labo peles pogu Valodas un tad Latviešu/Latvija.
Tags Ubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-04-30 14:12
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-05-10 12:47
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License