Par Ubuntu 11.04 izlaišanu ziņo Latvijas televīzija

Kamēr Windows sabiedrības uzticību zaudē, Ubuntu Linux kļūst arvien populārāks. Tā kā Linux izplatību nevar kontrolēt ar pārdoto licenču skaitu, viens no veidiem, kā noteikt izplatību, ir vērot lejuplādēto programmatūras jauninājumu apjomu. Ilustrācijai dota lv.archive.ubuntu.com spoguļservera izmantošanas statistika, kur labi redzams, ka gada laikā apjoms ir pieaudzis ~2 reizes:

nettyearepo1.png

Paldies par datiem Latvijas Universitātes Linux centram!

Linux popularitāte ir nonākusi arī klasisko masu mediju intereses lokā. Pirmo reizi par Ubuntu Linux operētājsistēmas 11.04 jeb Natty Narwhal (Kārtīgā Narvaļa) versijas izlaišanu ziņoja arī Latvijas sabiedriskajā televīzijā:

panorama.png
 

Kadrs no "Panorāma" 28.04.2011 raidījuma (2:26 min)

Uzstādīšana un lietošana

Šajā versijā ir 2.6.38 Linux kodols, LibreOffice 3.3.2 biroja programmatūra un Firefox 4.0 pārlūkprogramma. Plašāku programmu versiju un izmaiņu aprakstu skatiet šeit.

Lai arī jaunāks Linux kodols (kā parasti) uztur vēl plašāku iekārtu klāstu, 11.04 versijas pielietojums ir šaurāks, jo Canonical izstrādātajai Unity saskarnei 1 ir nepieciešams 3 dimensiju (3D) funkciju atbalsts grafiskajā platē. Tā kā visi iekārtu ražotāji nesadarbojas ar Linux izstrādātājiem pietiekami labi, 3D atbalsts visos datoros nav vienlīdz pieejams (piemēram, manā Dell Studio 15, 3D nestrādā ar VmWare Player):

vmware.png

Ja 3D atbalsts nav pieejams, 11.04 versija izmanto klasisko Gnome Panel saskarni, kurai vietām ir salauzts noformējums (to var labot, izvēloties citu vai pārstatot esošo stilu):

gnome.png

Jaunākā VirtualBox versija 3D manā datorā atbalsta, tāpēc Unity saskarni varēju pārbaudīt praktiski:

unity.png

Ja paveicas tikt galā ar fiziskā (vai virtuālā) datora grafiskās plates dziņiem un Unity palaižas, tad to var tīri labi lietot. Lai arī senāk par Unity saskarni daudzi izteicās kritiski, tagad pamazām kļūst skaidrs, ka Canonical "trakumā ir sistēma":

Canonical nodarbojas ar datoru vienkāršošanu jeb "telefonizāciju".

Sākot ar skaitļotājiem, datorus ~ šādā secībā sāka lietot: zinātnieki un inženieri, militāristi, uzņēmēji, valsts un pašvaldību darbinieki, un beidzot arī t.s. "mājas lietotāji". Un, lai arī datori no ražošanas līdzekļiem ir kļuvuši par izklaides un patēriņa precēm, to saskarnē vēl arvien dominē "inženieru" stils un domāšana. Protams, programmētāji un sistēmu administratori datoru lieto savādāk nekā "mājas lietotāji". Ja pirmie uz datoru raugās kā uz universālu datu apstrādes līdzekli, tad otriem dators ir tāda pati lieta kā televizors un tosteris, kam "ir vienkārši jāstrādā".

Ja jūs savu datoru izmantojat klejošanai tīmeklī, filmām, zvanīšanai un dokumentu rediģēšanai, un (neskaitot izmēru) nejūtat atšķirību starp datoru un telefonu, tad Unity saskarne ir priekš jums.

Ja jūs datoru izmantojat programmēšanai, video un skaņas apstrādei, serveru, virtuālu datoru u.c. rīku darbināšanai, tad Unity jums liksies kā bērnu lāpstiņa ekskavatora vietā.

Ko darīt?

  1. Ja pieskaitāt sevi "mājas lietotājiem" (tātad esat Unity mērķauditorija), 11.04 versijas uzstādīšanā 3D grafiskie dziņi jums var radīt grūtības. Tāpēc rekomendēju uzstādīt vecāko 10.04 (Long Term Support versiju, kura tiks uzturēta vēl 2 gadus un kurai nesen ir izlaists 2. atjaunojums). Ja jums ir zināms kāds "inženieris", tad lūdziet, lai viņš liek 11.04, kas jums neliks vilties.
  2. Ja pieskaitāt sevi ("inženieriem"), tad pagaidām Canonical jaunievedumi nav īpaši noderīgi, jo ikdienišķu darbību lietošanas ērtums neatsver daudzu papildu iespēju trūkumu.

Tomēr ar laiku Unity grafiskās saskarnes stils varētu kļūt populārs. Lai radītu vilcienu, vajag vagonu rūpnīcu, bet lai to lietotu, pietiek ar braukšanas biļeti. Canonical inženieri līdzīgu sakarību ir pamanījuši saistībā ar datoru programmām. Unity ir piemērots "pasažieriem" un ar laiku tas kļūs vēl ērtāks. Canonical ir paredzējis atteikties arī no X-logu sistēmas, kas izmanto klienta-servera arhitektūru, par labu Wayland logu videi, kas darbojas kā monolīta sistēma. Tā ir daudz piemērotāka datoru "telefonizācijai" un tā atrisinās šībrīža grafisko dziņu problēmas.

Ubuntu kopiena ir kļuvusi tik liela, ka tā neizbēgami jādala "pasažieros" un "inženieros". "Inženieri" var žēloties, bet viņi neapstrīdami ir palikuši mazākumā. Jo ātrāk viņi to sapratīs, jo labāk.

Citi apskati

  1. ^ Zinu, zinu, ka Unity ir Gnome 2.x čaula, kas nav Gnome Shell.
Tags Ubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-04-29 08:18
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License