Skype nonāk Microsoft īpašumā

msskype.png
 Jau gandrīz 25 gadus Windows operētājsistēma un Office biroja programmatūra ir praktiski vienīgie Microsoft peļņas avoti. Un, lai arī ieņēmumi ir mērāmi miljardos, tie mazinās, jo arvien vairāk cilvēku saprot, ka arī citas alternatīvas. Microsoft nepārtraukti iegulda līdzekļus jaunās tehnoloģijās, tomēr līdz šim Microsoft ir spējis pelnīt tikai tur, kur ir monopolists, un ar jauniem peļņas avotiem tam neveicas. 

Microsoft bez īpašiem panākumiem cīnās ar Google par interneta kompānijas statusu ar neizdevušos Yahoo pārpirkšanu, Bing un Translate. Arī Windows Phone pieticīgās iespējas un atjaunojumu kļūdas, Microsoft neļauj panākt vērā ņemamus rezultātus kā telefonu kompānijai.

Kad Microsoft pirms dažiem mēnešiem pārņēma Nokia, tās akcijas kritās par 20%. Pēc tam sekojošā Nokia darbinieku atlaišana labi parādīja, ka Microsoft vēl arvien nespēj mainīties:

Tā vietā lai attīstītu jaunus produktus, Microsoft ar tiem turpina stutēt brūkošo Windows/Office impēriju.

Tagad Microsoft par 8,4 miljardiem ir nopirkusi Skype. Jau iepriekšējo īpašnieku laikā Skype Linux praktiski neatbalstīja. Ja Windows ir pieejama 5. versija, tad Linux tikai 2., un tā pati ir Beta. (Tam gan ir viens labums: jaunākās versijas ir ar tik uzmācīgām reklāmām, ka atgādina tīmekļa portālu ar atslēgtu reklāmu filtru.) Ja Microsoft turpinās savu stratēģiju, tad jaunākās Skype versijas darbosies tikai jaunākajās Windows versijās, tāpat kā Internet Explorer.

Skype liktenis ir bijis neskaidrs ne vienu reizi vien, tomēr es par to neuztraucos. Skype drīzāk ir vīruss nevis programma. Skype apzināti sarežģītais datu apmaiņas standarts sagādā galvassāpes tīklu un drošības administratoriem. Ja vēlaties kontrolēt, ko patiesībā dara jūsu saziņas programma, tad jau sen varat izmantot Ekiga, kas darbojas gan Linux, gan Windows operētājsistēmās.

Galu galā, ir tikai laika jautājums, kad lietotāji sapratīs, ka atvērtā koda programma ir uzticamāka un tās nākotne ir drošāka, par slēgtā koda sistēmu.


P.S.Mans Ekiga Nr: sip:valdisvi@ekiga.net

Tags Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-05-11 14:07
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License