Firefox 4.0 un Internet Explorer 9.0

Nesen tika izlaistas jaunas, konkurējošas tīmekļa pārlūkprogrammu versijas:

Bet vispār šīs pārlūkprogrammas nekonkurē. Microsoft par centību var ielikt 4 no 10 ballēm, jo dažas trūkstošas lietas, par kurām rakstīju pirms gada Microsoft ir ieviesis, bet Internet Explorer (IE) vēl arvien ir vājā atblāzma no tā, kas ir mūsdienīga pārlūkprogramma, kā piemēram Firefox, Chrome/Chromium vai Opera.

Operētājsistēma

Firefox 4.0 darbojas jebkurā daudzmaz izplatītā operētājsistēmā, ieskaitot Windows, Mac OS un Linux. Internet Explorer 9.0 vairs nedarbojas Windows XP operētājsistēmā, kurai vēl arvien pieder 41% datoru! Protams, slēgtā koda izstrāde ir dārgs prieks (un citi nepalīdz), tomēr Microsoft kabatu dziļumam vajadzētu pietikt, lai IE atbalstītu visās paša (vēl arvien uzturētās!) operētājsistēmu versijās.

Audio un video

Firefox <video> un <audio> tagus atbalstīja, pirms tie tika apstiprināti HTML 5.0 standartā. Internet Explorer 9.0 tos vēl arvien neatbalsta. Firefox u.c. normālu pārlūkprogrammu lietotāji šīs vietnes lekciju ierakstus var skatīties uzreiz pārlūkprogrammā, bet Explorer lietotājiem ir jāmuļļājas ar VLC.

IE.png FF.png

Paplašināmība

AdBlock plus spraudnis pēc manām domām pārlūkprogrammā ir vēl svarīgāks par pareizrakstības vārdnīcu, IE nav neviena no tiem.

Uzstādīšana

IE taču ir integrēts ar vienīgo operētājsistēmu, kurā tas darbojas. Vai nevajadzētu būt tā, ka IE uzstādīt ir vienkāršāk par Firefox? Nekā! Lai uzstādītu IE man nācās izskatīt garu izvēli ar iespējamiem variantiem (nezinu kā ar to tiek galā standarta Windows lietotājs) un pēc uzstādīšanas bija jāpārstartē dators. Firefox mājās lapā piedāvā man nepieciešamo versiju, kuru var uzstādīt un palaist uzreiz pēc uzstādīšanas.

Drošība

Microsoft līdzšinējie panākumi ir spoži tikai tārpu un okšķerēšanas programmu atbalstīšanā. Windows un IE ievainojamības izmanto vairāk kā 100000 ļaunās programmas. Tajā pat laikā Firefox vēsture ir pietiekami tīra. Piemēram, Firefox 4.0 versijas izlaišana aizkavējās tieši tāpēc, lai novērstu pamanītas ievainojamības.

HTML attēlošana

Lai ko teiktu Microsoft, IE nav labs HTML un CSS atspoguļošanā. Iespējams, ka tā Javascipt dzinējs ir ātrs, bet, piemēram, odo.lv sākuma lapu IE parāda ar lieku vertikālo ritjoslu, lai gan viss saturs ielien programmas ekrānā. Piedodiet, Explorer lietotāji, es necīnīšos ar CSS lai to novērstu, jo man ir svarīgākas lietas darāmas. Lai arī Acid tests manā virtuālajā datorā rāda:

  • Firefox 4.0: 97/100
  • Internet Explorer 9.0: 95/100

Internet Explorer, salīdzinot ar Firefox 4.0, tik un tā nav moderna pārlūkprogramma.

Tags Microsoft Tīmeklis Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-03-22 19:18
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License