Lai vienmēr būtu Saule, lai vienmēr būtu Skype...

skype.png

Pār Skype mākoni, kas šobrīd ir lielākais IP telefonijas piegādātājs, ir pārklājusies ēna.

Kad 2005. gadā interneta veikals eBay par 2,6 miljardiem dolāru nopirka Skype, izrādās, ka viņi nav nopirkuši arī Skype pirmkodu.

Šo tehnoloģiski-juridisko smalkumu tagad Skype dibinātāji Jānus Frīss (Janus Friis) un Niklāss Zennstroms (Niklas Zennstrom) izmanto, lai Anglijas augstākajā tiesā tiesātos ar eBay par Skype programmatūras tiesībām. Ja viņiem veiksies, var izrādīties, ka eBay, lai izplatītu Skype, no izstrādātājiem ir jāpērk papildu licences. (Tas gan nebūs tik ātri, jo tiesas pirmā noklausīšanās ir plānota tikai 2010. gadā.)

Visticamāk, visa šī jezga ir tāpēc, ka brašie uzņēmēji aprēķinājuši, ka viņiem ir izdevīgāk atpirkt Skype no eBay. Tiesas process ir tikai spēka paņēmiens, lai eBay nevarētu nosaukt pārāk lielu cenu. Tālākais plāns būtu padarīt Skype par publisku akciju sabiedrību, un vairot bagātību, pārdodot Skype akcijas, kā to darījuši Microsoft, Google u.tml. firmu dibinātāji. Diemžēl, "lēnīgie igauņu puiši" ar savu plānu varētu būt nokavējuši. Kā rāda statistika, pēdējo gadu augsto tehnoloģiju firmu publiskie piedāvājumi nav bijuši veiksmīgi un akcijas (pēc pirmās ažiotāžas norimšanas) ir kritušās, nevis augušas.

Ko tas dod Skype lietotājiem?

Neko, izņemot nenoteiktību.

Skype ir kārtējais gadījums, kad lietotāji neinteresējas par licenci un programmas koda pieejamību, ja vien programma ir bez maksas "un dara to, ko vajag". Līdz šim gandrīz pusmiljardam lietotāju tas ir bijis pietiekami. Bet kā būs nākotnē?

Ja slēgtas programmas uzturētāji lielāku peļņu paredz tiesājoties, nevis attīstot programmu (parasti tā ir firmās, kurās apstājas inovācijas, piemēram, SCO), tad programma ļoti ātri pārstāj "darīt to, ko vajag". Kamēr vilksies tiesas process un tirgošanās, neviena puse neieguldīs resursus Skype attīstībā. Pilnīgi iespējams, ka rezultātā oriģinālā Skype tiek pamesta, bet tās vietā katrs rada jaunu.

Ja Skype kods būtu atvērts, tad to nevarētu izmantot "tiesāšanās biznesā" un lietotāji būtu pasargāti no tā, ka īpašnieks maina savus nodomus, jo atvērtai programmai nav viena īpašnieka. Ja kāds par programmu zaudē interesi, atrodas cits, kas turpina iesākto.

Kamēr Skype kods nav atvērts, varbūt ir vērts izmantot citu programmu, kas dara "to, kas vajadzīgs" — Ekiga. Tā tāpat nemaksā neko, tomēr tās nākotne ir daudz drošāka.

Tags Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2009-08-03 05:26
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License