7 ir veiksmes skaitlis

win7.jpeg
Windows fani beidzot ir sagaidījuši to brīdi, kad sāk oficiāli izplatīt jaunāko Microsoft Windows 7 versiju.

Microsoft ir slavens ar to, ka paziņotie plāni tiek novilcināti gadiem, un šī Windows versija tika gaidīta ar īpašu izmisumu un degsmi, jo iepriekšējā Windows Vista bija Microsoft kārtējā neveiksme. Vista mēdza salūzt stāvot veikala plauktā, regulāri izmeta visdažādākās kļūdas. Uz mana Dell Studio 15 klēpjdatora tā nespēja līdz galam iziet pēcuzstādīšanas konfigurācijas vedni (iespējams tāpēc, ka dators nebija tīklā un Windows nespēja sazināties ar Lielo brāli). Savukārt līdzi dotais kompaktdisks bija nevis instalācija, bet gan cietā diska satura atjaunošana. Acīmredzot Dell tehniķi Vista uz šī datora bija uzmuļļājuši piesaucot māti vai visus svētos, un procesa vienīgais atkārtojamais veids bija diska satura kopēšana.

Nav brīnums, ka trīs gadus pēc Vista izlaišanas, tās vienīgie lietotāji ir mājas datoru īpašnieki, kas Vista ieguva ar jaunu datoru un neprata vai nevīžoja to nomainīt uz citu operētājsistēmu. (Es, protams, uzliku Ubuntu.) Microsoft veltīgi centās uzlabot Vista tēlu ar Mojave eksperimentu un Bila Geitsa un Džerija Sainfelda reklāmām. Tāpēc tika uzsākts darbs pie Windows 7, kas patiesībā ir Vindows Vista būtiska pārstrāde.

Lai popularizētu Windows 7, Microsoft izsludināja Windows 7 Party. Interesanti, ka viens no Microsoft ieteikumiem ir uzzināt, vai Windows 7 ies uz jūsu datora. Tas man atgādina Linux installfestus RTU Būvniecības fakultātē, kuru ziedu laiki bija pēc 2000. gada, kad Linux instalācija bija gana piņķerīga. Vēlāk šis pasākums nomira dabīgā nāvē, jo jaunākās Linux versijas katrs varēja uzlikt pats un doties uz RTU vairs nebija nekādas vajadzības. Piedevām, kā norāda komentētāji, grūti noticēt, ka šie pārtijas reklāmas rullīši ir veidoti atbilstoši laikam, kad arvien vairāk vidusmēra amerikāņus skar nekustamā īpašuma krīze un bezdarbs.

Vairums uzskata, ka Windows 7 ir tāds, kādai Vista bija jābūt pirms trijiem gadiem. Tas esot ātrāks un mazāk resursus rijošs. Tomēr, citi norāda, ka priecāties vēl ir pāragri, jo arī par Vista sākotnējie iespaidi bija piesardzīgi pozitīvi. Viela pārdomām ir kaut vai tas, ka 7 sāknēšana notiek vēl ilgāk par Vista (uz vidusmēra datora 1,5-3 minūtes), bet Ubuntu sāknēšanas laiks, labāk izmantojot mūsdienu aparatūras iespējas, tiek arvien samazināts (15-30 sekundes).

Microsoft reklamē dažādas Windows 7 saskarnes uzlabojumus, no kuriem vairums Linux KDE 4.0 saskarnē tika ieviesti jau labu laiku atpakaļ. Lai arī tas izskatās jauki, vēl arvien nav pārliecinošu faktu, ka tas patiešām uzlabo datoru lietotāja produktivitāti. Microsoft vienmēr ir centies, lai Windows izskatītos ērta, lai gan patiesībā tā nav. Toties Mac gan izskatās, gan ir ērts (tādā apjomā, kā to ir atļāvis Stīvs Džobss), bet Linux ir ērts, lai arī ne vienmēr tāds izskatās. Microsoft klusē par drošības uzlabojumiem. Ir vien novākts pārlieku biežais lietotāju tiesību kontroles logs, ir ērtāka ugunssienas konfigurēšana un diska satura šifrēšana.

Par vīrusiem un tārpiem runāts netiek, jo ir zināms, ka Windows dizains ir nedrošs principā.

Lai arī mārketinga materiālos ziņo, ka jauno operētājsistēmu var iegādāties par 30 latiem, reāli to nevar nopirkt lētāk par 70 (kopā ar jaunu datoru) vai 140 latiem (atjaunošanas versiju).

Datoros mēs izmantojam lietojumprogrammas nevis operētājsistēmu. Microsoft, protams, slēpj, ka Windows 7 cenā ir iekļautas vien Internet Explorer, Media Center, Paint un WordPad lietojumprogrammas. Ir pazudis Outlook Express un bāzes versijā nav iekļauta daudzinātā virtualizācija savietojamībai ar XP.

Protams, uz Windows 7 var bez papildu maksas uzlikt OpenOffice biroja programmatūru, Thunderbird e-pasta programmu, Vmware vai Virtualbox virtualizācijas programmas, bet priekš tam Windows 7 nav vajadzīgs, un vairums no šīm programmām ir iekļautas praktiski jebkurā Linux distributīvā.

Ja nu kāds tomēr gatavojas svinēt Windows 7 pārtiju, lai pasākums nebeigtos īsti neiesācies, drošībai iesaku sagatavot arī Ubuntu instalācijas disku. Kas zina, vai citādi nenākas sēdēt pie zilā nāves loga. Lai arī līdz oficiālai atklāšanai ir dažas dienas, var izvēlēties arī jaunāko Ubuntu 9.10 Karmic Koala versiju, ko pats izmantoju jau 2 nedēļas.

Tags Microsoft Windows Ubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2009-10-22 06:00
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License