Dumjš un vēl dumjāks

Att03.png

Vakardien, pavisam negaidot, manam gandrīz piecus gadus vecajam telefonam Nokia 3110c saplīsa ekrāns, tāpēc biju spiests nopirkt jaunāku. Daudzi tad nolemj pāriet uz viedo telefonu, tomēr es paliku pie līdzšinējā dzīves stila.

Cik esmu novērojis, viedtelefonus izvēlas divu veidu cilvēki. No vienas puses radikāli atšķirīgi — dīki jaunieši, kuriem telefons pilda dzīvesbiedra funkcijas, un aizņemti pieaugušie, kuri ar mobilo telefonu ir nepārtraukti pieslēgti biznesam. Bet no otras puses, šīs grupas ir ļoti līdzīgas — ne jaunieši, ne arī biznesmeņi, parasti nenēsā apkārt datoru, un viņiem viedais telefons ir "kārtīga" datora aizstājējs.

Es savukārt datoru apkārt nēsāju, tāpēc man nav liela nepieciešamība pēc cita "intelektuāla ceļabiedra". Esmu pieradis arī pie tā, ka internetu izmantoju tikai ar vadu vai bezvadu (WiFi) tīklu. Ja tas nav pieejams, es nemeklēju 3G vai 4G, bet gan izmantoju iespēju uz laiku "atslēgties no interneta" un pavērot apkārtni, pasnaust (piemēram, vilcienā), palasīt vai pat padomāt.

Tie, kas zina Mūra likumu ir pieraduši, ka digitālās tehnoloģijas attīstās eksponenciāli. Tomēr citi saprot arī to, ka eksponenciāla attīstība nevar pastāvēt bezgalīgi un realitātē daudz biežāk ir novērojama t.s. loģistikas līkne. Mobilie telefoni, kas retrospektīvi (pēc viedtelefonu ieviešanas), ir nodēvēti par "dumjajiem" telefoniem, ir sasnieguši loģistikas līknes lēzeno daļu, ko varu pierādīt ar savu šodienas pirkumu.

Daudzas īpašības 5 gadus vecam Nokia 3110c ir līdzīgas šodien nopirktajam Nokia 105, bet dažās jomās tas ir pat "dumjāks" par iepriekšējo.

Att01.pngAtt02.png
3110c105
Izmēri105 par 1,3 mm plānāks
Svars105 par 17 g vieglāks
Displejs1,6", 128×160px1,4", 128×128px
Kamera1,3Mpxnav
USB, BlueToothirnav
Radionavir
Spuldzenavir
Baterija1020mAh800mAh
Snaušanas laiks15d35d
Sarunas laiks4h12,5h
Cena7,11€ (5 Ls)24,99€

Abiem telefoniem ir vienlīdz lielas pogas, kas man ir viena no svarīgākajām īpašībām. (Protams, ja tam pievēršas vēl nopietnāk, var pirkt Just5, ko es uzdāvināju vecākiem, bet tas ir dārgāks.) Svara samazinājums galvenokārt ir panākts uz baterijas rēķina, kas, paliekot mazāka, vairs nav tik ietilpīga, tomēr, pateicoties labākai baterijai un ekonomiskākam mikroshēmu komplektam, nodrošina ilgāku gan snaušanas, gan sarunas laiku. Man viedtelefons, kas jālādē katru nakti, šķiet kā kopjams zīdainis. Bet pieņemu, ka kārtīgs "gadžetu fans" lādētāju pieslēgšanu saviem "gadžetiem" uzskata par vakara tualetes sastāvdaļu.

Salīdzinot cenu, protams jāņem vērā, ka pirms pieciem gadiem es pirku LMT subsidētu telefonu, bet jauno — elektronikas veikalā. Tāpēc salīdzinājums var šķist nekorekts. Tomēr jāņem vērā, ka eksponenciāla attīstība vairs nav ne tikai "dumjo" telefonu tehnoloģijās, bet arī telefonu lietotāju tirgū. Tāpēc mobilo pakalpojumu operatori vairs praktiski nesubsidē telefonu iegādi, jo šodien zaudēto viņi vairs nevar atgūt uz rītdien paplašinātā tirgus rēķina. (Tāpēc tagad viņi subsīdijas vietā piedāvā kredītu.)

Lai arī man nebūtu bijis iebildumu pret telefonu ar kameru, par tās trūkumu īpaši nebēdāju. Telefona korpuss gan norāda, ka citam līdzīgam modelim tāda būtu pieejama, jo vieta korpusā ir, tikai tā ir aizbāzta ar Nokia logo. Radio esamība man ir vienaldzīga, bet noteikti esmu sajūsmā ar spuldzi (pareizāk sakot, mirdzdiodi), kas ir ļoti praktiska lieta.

Mobilo telefonu industriju raksturo arī tas, ka iepriekšējai telefons bija iepakots kurpju kastes izmērā un tajā bija papīra instrukcijas 5 valodās. Jaunā telefona kaste ir nedaudz mazāka par vafeļu paciņu, papīra instrukcija tajā ir itāļu valodā. Ja pirms pieciem gadiem tāds telefons bija vidus klase, tad tagad tā ir zemākā no zemākajām, kur nauda tiek skaitīta pat papīram. Lasāmas instrukcijas neesamība man, kā ilgstošam Nokia lietotājam, gan nesagādāja nekādas grūtības. To, ka programmatūru uzlabot ir vienkāršāk nekā aparatūru, parāda tas, ka jaunajā telefonā ir demonstrācijas režīms, kas parāda svarīgākās lietošanas iespējas, kuru atklāju ar vienkāršu "taustīšanās metodi".

Domāju, ka šodienas pirkums labi parāda to, cik daudz kompāniju ir zaudējusi no savas kādreizējās spozmes tikai piecu gadu laikā.

Kādreiz mēs ģimenē lietojām tikai Nokia, tagad esmu palicis vienīgais. Iespējams, ne viens vien domā, ka ne man, ne kompānijai tas nerunā par labu.

Ja es būtu nobriedis "gudrajam" telefonam, tas noteikti nebūtu bijis Nokia ražojums, jo man, kā atvērtā pirmkoda entuziastam, nav pieņemami viedtelefoni ar Windows. Tomēr arī Jolla un Ubuntu varianti vēl nešķiet pietiekami gatavi, tāpat kā Nokia viedtelefoni ar Android sistēmu (kas izskatās kā Windows). Nezinu, vai tad, kad "dumjie telefoni" izzudīs tāpat kā rakstāmmašīnas, es palikšu pie šī zīmola, jo konkurence un izšķiršanās par labu vienam vai otram ražotājam noteikti ir palikusi daudz grūtāka.

Tags Nokia
Created by Valdis Vītoliņš on 2014-05-21 17:19
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License