Windows 8 ir vieglāk uztaisīt ar Android

Kopš laika, kad bijušais Microsoft darbinieks Stīvens Elops pārņēma Nokia vadību un paziņoja, ka turpmāk Nokia stratēģiskais partneris būs Microsoft, Nokia ir gājusi tikai uz leju. Lai arī teorētiski Nokia vēl skaitās patstāvīga kompānija, faktiski tā ir Microsoft aparatūras filiāle, kurā ražo viedtelefonus ar Windows Phone operētājsistēmu.

Tomēr Nokia atbalsts atvērtā pirmkoda operētājsistēmām vēl nav iznīcināts pilnībā. Nesen paziņots, ka Nokia izlaidīs X sērijas viedtelefonus ar Android operētājsistēmu. Galvenais šīs sērijas telefonu trumpis būs lētums. Paredzamā telefonu cena ir ap 100€ un galvenā atšķirība no citiem Android telefoniem būs tā, ka tie izmantos nevis Google mākoņpakalpojumus (meklēšanu, e-pastu, kartes u.tml.), bet gan līdzīgu Microsoft piedāvājumu.

nokia-x-610x407-610x407.jpg

Microsoft jau tagad, uzstājot uz (apšaubāmu) patentu licencēm, ar Android telefoniem pelna vairāk nekā ar savu Windows Phone sistēmu. Nokia telefoni ar Android šo bilanci nākotnē vēl vairāk palielinās par labu Android. Kamēr citi prāto, par to, kā tas atsauksies uz Nokia Lumia sērijas telefoniem ar Windows, mani visvairāk sajūsmina tas, ka:

Nokia ir lētāk izstrādāt Android telefonu, kas izskatās kā Windows, nekā izstrādāt "godīgu" Windows telefonu.

Iespējams, ka šis kāda kompānijas grupējuma idejas/"ticības" rezultāts, jo dažādas idejas pastāv jebkurā lielā kompānijā. Un man šķiet, ka arī Microsoft/Nokia dažu darbinieku attieksme pret atvērto kodu ir daudz pozitīvāka, nekā to pauž oficiālā kompānijas politika.

Parasti oficiālās politikas un iedibinātās kārtības paudēji "nepareizas" idejas aptur un iznīcina, bet, ja ideju var pierādīt ar pragmātiskiem peļņas un zaudējuma aprēķiniem, tādai stāvēt pretī ir grūti.

Tags Nokia Microsoft Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2014-03-01 11:25
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License