Mana pieredze ar Ubuntu un Lubuntu 14.04

Nu jau ir pagājis labs laiks, kopš Canonical izlaida Ubuntu 14.04 ar nosaukumu Trusty Tahr (uzticamais taurs) versiju.

Lai arī savulaik apgalvoju, ka nedomāju pāriet no 12.04 versijas uz jaunāku, jo Ubuntu jaunievedumi drīzāk liek saraukt pieri, nekā krist sajūsmā, tomēr tehnoloģiskā ziņkāre ņēma virsroku.

Vispirms mēģināju atjaunot savu Dell Vostro no 12.04 uz 14.04, jo Canonical atbalsta šādu "lēcienu" no vienas ilgās uzturēšanas (t.s. LTS — Long Term Support) versijas uz nākamo. Failu lejuplāde man gāja kādas 40 minūtes un vēl tikpat ilgi atjaunošana. Atjaunošanas vednis atslēdza visus manis pievienotās PPA krātuves un brīdināja, ka programmas no šīm krātuvēm var nedarboties. Kad pārstartēju datoru, sistēma pat palaidās, bet rādījās visādi "brīnumi". Bija nepilnīgs ikonu saraksts sistēmas iestatījumu logā, arī augšējā paneļa sistēmas pogai nerādījās sagaidītais izskats. To izlaboju, pārvietojot uz arhīvu visas neredzamās mapes un failus (to nosaukums sākas ar punktu) un pieteicos sistēmai no jauna.

Att18.png
Ubuntu 14.04 darba virsmas izskats

Ubuntu 14.04 plusi:

  1. Pateicoties Aldim Berjozam, Latviešu modernās tastatūras izklājumam ir aktuālā versija.
  2. Iestatījumos logu izvēlni var norādīt katram logam virsraksta joslā. (Tā kļūst redzama, ja uzbīda peli virsraksta joslai).
  3. Iestatījumos iespējams atslēgt meklēšanu tīmeklī (diemžēl, pēc noklusēšanas tā ir ieslēgta), kā arī atslēgt lietotņu lietošanas vēsturi.
  4. Var samazināt izvēlnes pogas izskata iestatījumos bez papildu rīkiem.
  5. Jaunākas lietojumprogrammu (LibreOffice, Gimp, u.tml.) versijas.

Ubuntu 14.04 mīnusi:

  1. Vairs nedarbojas t.s. Ubuntu 2D saskarne (bez grafiskajiem efektiem) un ir pieejama tikai Ubuntu 3D ar animācijas efektiem, kuras darbībai nepieciešams atbilstošs videoplates atbalsts. Bez tā saskarne ir nepatīkami lēna. Piemēram uz mazdatoriem Asus EEE PC 901 un Acer Aspire tā bija praktiski nelietojama. 
  2. Jaunā failu pārvaldnieka Nautilus versija ir tik tālu vienkāršota, ka tajā vairs nav ne īsā saraksta (atvēra ar Ctrl+2), ne arī divu logu skata (atvēra ar F3), abus no kuriem es lietoju regulāri. Starp citu, Thunar (kuru pēc noklusēšanas izmanto Xubuntu) jaunākā versija ir līdzīga.
  3. Compiz Grid modulis, ar kuru var izvietot logus ekrānā, izmantojot karstos taustiņus, nepārslēdz logus dažādos platumos.

Kā kuriozu varu atzīmēt Ubuntu 14.04 logo, kurā var ieraudzīt vampīru, nevis tauru:
Att14.png

Tā kā visi augšminētie trūkumi bija saistīti ar Unity saskarni, nolēmu nopietnāk pievērsties Lubuntu variantam, kurā, atšķirībā no Ubuntu, grafiskai saskarnei izmanto LXDE vidi ar Openbox logu pārvaldnieku.

Att26.png
Lubuntu 14.04 darba virsmas izskats

Citu Linux variantu faniem varu minēt to, ka Lubuntu izvēlējos tāpēc, ka:

  1. man patīk plašais un pietiekami saskaņotais Canonical koptais programmu krātuvju klāsts (patiesībā es, protams, lietoju to spoguļus Linux centrā, Latvijā),
  2. Lubuntu ar LXDE ir nedaudz mazprasīgāks un ātrāks nekā Xubuntu, kurā izmanto XFCE grafisko vidi.
  3. man jau bija neliela Lubuntu lietošanas pieredze gan mājās, gan darbā.

Lubuntu 14.04 plusi:

  1. Mazprasīgs. Darbojās gan uz Asus EEE PC, gan Acer Aspire. Arī mans Dell Vostro dators, kurš principā "vilka" Unity, ar Lubuntu strādā ātrāk.
  2. Noklusētā krāsa zila, nevis violeta. Klasisks, ar vizuāliem efektiem "nesamuhļīts", izskats.
  3. Lai arī pēc noklusēšanas var nebūt uzstādītas, var lietot visas tās pašas lietojumprogrammas, kuras ir standarta Ubuntu.
  4. PCManFM failu pārvaldnieks izskatās un strādā tā, kā es uzskatu tam jāstrādā (ir kompaktā saraksta un divu logu skats).
  5. Terminālī bez ķimerēšanās var atslēgt F10 un citu funkcionālo taustiņu īpašu apstrādi, kas nepieciešama mc komandrindas pārvaldniekam.
  6. Logu izvēlne vienmēr ir redzama, logu stūri ir solīdi kantaini. Minimizējot logus nerāda nekādas animācijas — tie parādās un pazūd ātrāk kā acumirklī.

Lubuntu 14.04 mīnusi:

  1. Sliktāk latviskots par Ubuntu.
  2. Sarežģītāk maināmi sistēmas iestatījumi. Daži iestatījumi nestrādāja "no kastes". Man nācās pielabot tastatūras iestatījumus un automātisku tīkla pārvaldnieku palaišanu. Dažas lietas (piemēram, paša izvēlētus karstos taustiņus skaļuma palielināšanai un samazināšanai) nācās norādīt, rediģējot XML iestatījumu failu.
  3. Atverot programmas ar karstajiem taustiņiem (piemēram, termināli ar Ctrl+Alt+T) dažkārt to logs nav aktīvs (virs citiem logiem).

Kā kuriozu varu minēt uzstādīšanas logu, ar virsrakstu: "Paldies ka izēvelējāties Lubuntu". Kļūda jau ir izlabota un iespējams, ka, uzstādot Lubuntu, šādu virsrakstu vairs neredzēsiet:
IMG_1796.JPG

Īsumā izvēle par labu Ubuntu vai Lubuntu varētu būt šāda:

  • ja ar datoru esat "uz jūs" un dators ir pietiekami spēcīgs, lai "vilktu" Ubuntu, varat lietot Ubuntu,
  • ja protat piņķerēties ar vecāku datoru, un vēlaties sasniegt maksimālu lietderību, tad atbilstošāks varētu būt Lubuntu.

Linux interesentiem atgādinu, ka esmu sagatavojis aprakstus, kā uzstādīt Ubuntu vai arī Lubuntu 14.04 saviem spēkiem.

Vēlu veiksmi Linux lietošanā arī jums!

Tags Ubuntu Linux
Created by Valdis Vītoliņš on 2014-05-11 11:17
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License