Lubuntu — jauns mini, ko ir vērts pamēģināt

Lai noturētu esošos klientus, auto ražotāji katru nākamo mašīnas modeli veido plašāku un ar vairāk iespējām. Parasti auto īpašnieku vajadzības ar laiku pieaug (paplašinās saimniecība, ģimenē nāk klāt bērni) un arī maciņš paliek biezāks, tāpēc lojālais novecojušā auto īpašnieks labprāt pieņem, ka jaunajā modelī ir stūres pastiprinātājs, kondicionieris un lielāks salons. Tomēr, tas neizbēgami noved pie tā, ka jaunie mašīnu modeļi kļūst arvien smagāki un lēnāki. Un tāpēc supermini klases auto parasti tiek radīti no jauna.

Šie paši ražotāju un lietotāju apsvērumi ir spēkā arī operētājsistēmām. Lietotāji vēlas iegūt jaunāku operētājsistēmas versiju tāpēc, lai iegūtu plašākas un ērtākas lietošanas iespējas. Rezultātā, tāpat kā jauns auto modelis, arī operētājsistēma kļūst ērtāka un smagāka. Tā aizņem vairāk vietas cietajā diskā, vairāk noslogo procesoru un tai ir nepieciešama vairāk operatīvā atmiņa.

Ubuntu ir izplatītākais un ērtākais Linux darbstaciju variants, bet arī viens no lēnākajiem 1. Ilgu laiku vienīgā vieglsvara alternatīva bija Xubuntu, bet ātrumā tas nespēja līdzināties Puppy un DSL Linux, tomēr tie pietiekami labi neatbalsta latviešu valodu.

Tagad ir pieejams Lubuntu, kas ir jauns uz Ubuntu bāzēts mini Linux.

Lubuntu izmanto jaunu un kompaktu LXDE X-logu pārvaldnieku, kas ir vēl ekonomiskāks par Xubuntu izmantoto Xfce. Atšķirībā no Puppy un DSL, tas pēc noklusēšanas izmanto UTF-8 kodējumu un iespēju robežās tas izmanto kopējo Ubuntu latviskojuma bāzi.

Ja Ubuntu ir normālai lietošanai vajadzīgs vismaz 384MB RAM, tad Lubuntu var sākt darbināt ar 128MB. Pirmā oficiālā Lubuntu 10.04 versija tiks izlaista šā gada aprīļa beigās, bet es izmēģināju jau tagad pieejamo Alpha3 versiju.

Kas patīkami pārsteidza

Šis distributīvs tik tiešām ir ātrs. Un tas ir arī atsaucīgs (resposive), t.i. laiks, kas paiet kamēr sistēma reaģē pēc pogu spiešanas, jaunu logu atvēršanas u.tml. ir manāmi īsāks nekā Ubuntu. Atšķirībā, piemēram no Windows XP (kas vismaz sākotnēji) arī ir mazprasīga sistēma, Lubuntu jau "no kastes" ir pieejami tīmekļa, biroja programmatūras un multivides rīki:

  • AbiWord teksta redaktors, Gnumeric elektroniskā tabula, Osmo personīgais pārvaldnieks,
  • Chromium tīkla pārlūkprogramma, Pidgin pļāpāšanas rīks,
  • mtPaint grafiskais redaktors, Cheese fotogrāfiju apstrādes programma,
  • Mplayer atskaņotājs, u.c.

Atšķirībā no Ubuntu īpatnējās krāsu gammas, Lubuntu noklusētā gamma ir klasiski zilgana. Chrome ir izveidota ļoti kompakta rīku josla, kas ir apvienota ar virsraksta joslu:

fig02.png

Kas ir neērtāk par Ubuntu Gnome?

Tā kā šī ir tikai alfa versija, tad viss vēl nav pilnībā sakārtots. Droši vien vairums nepilnības produkcijas versijā būs novērstas.

Sākot sesiju, rādījās kļūdas ziņojums, ka nav iespējams uzmontēt disketi. To novērsu, nokomentējot attiecīgu /etc/fstab ierakstu.

Saskarni latviešu valodā nācās iestatīt ar roku. Tāpat arī Chromium pareizrakstības vārdnīcu latviešu valodai. Visas vietas saskarnē nav latviskotas. Izskatās, ka latviski ar tas, kas ir mantots no kopējās Ubuntu bāzes.

Nācās ar komandu uzmontēt VmWare rīku kompaktdisku. Ogv multivides failus varēju apskatīt tikai lejuplādējot kā failus un tad atverot saglabāto kopiju ar Mplayer. Youtube varēju skatīties tikai pēc sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras, bet tas ir spēkā arī Ubuntu, jo Canonical pēc noklusēšanas neiekļauj slēgto formātu atbalstu.

Izvēlnes burti ir mazāki par burtiem programmu joslās. Kā to varētu izlabot, neatradu. 

fig01.png
 Tā kā esmu pieradis pie OpenOffice, uzstādīju papildus arī to. 

fig03.png

Rezultāts

Lubuntu pilnīgi noteikti ir vērā ņemams Linux mini klases pārstāvis, kas manto labās Ubuntu īpašības (lietotājam draudzīgs, ērts uztur latviešu valodu), bet tajā pat laikā ir ekonomisks un resursus taupošs. Pirms diviem gadiem par ērtāko no mazprasīgajiem Linux es atzinu Zenwalk, bet iespējams, ka nākotnē labākas izredzes ir Lubuntu.

Tie, kas uzskata, ka uz veca datora pienākas veca operētājsistēma dziļi maldās, it īpaši tāpēc, ka vecām (it īpaši Windows) sistēmām ir labi zināmi drošības caurumi!

Iesaku visiem interesentiem lejuplādēt ISO failu vai torentu un to pamēģināt.

  1. ^ Windows lietotāji, nedomājiet, ka Ubuntu ir lēnāks par Windows!
Tags Linux
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-03-16 16:44
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License