Microsoft izlaiž Skype 4.0 versiju priekš Linux

Lai arī tas vairs nav svaigs, tomēr Latvijas Linux lietotājiem svarīgs jaunums — dažas dienas atpakaļ Microsoft izlaida Skype 4.0 versiju priekš Linux.

Tā kā es neesmu aktīvs Skype lietotājs (izmantoju to tikai tad, kad tas ir nepieciešams darbam), tad man pilnīgi pietika arī ar 2.0 Beta versiju. Īpaši man patika, ka, atšķirībā no jaunākām Windows versijām, tajā nebija reklāmu. Tomēr saņēmos un atradu laiku pāriet uz 4. versiju, kā arī atjaunoju uzstādīšanas aprakstu Ubuntu lietotājiem. Galvenais, kas jāņem vērā — nevajag bīties no piedāvāto Ubuntu versiju neatbilstības, un pirms tam jānovāc Skype "standarta" versija (tā, kas ņemta no Ubuntu partneru programmatūras krātuves).

Paldies, Microsoft, reklāmu joprojām nav. Uzrakstīt, piezvanīt ar balsi un video arī var. Citas, (man) ne tik svarīgas iespējas, skatiet aprakstā.

Microsoft jau senāk izmainīja Skype infrastruktūru un pārlika visus supermezglus uz Linux serveriem.

Iespējams, ka atjaunotā klientu versija ir šī lielā pasākuma atbalss.

Man ir prieks, ka Microsoft sāk apzināties Linux vērtību un atkal ir parādījis sevi labā gaismā. Tomēr modrību iežūžot pašapmierinātībā nevajadzētu. Lai arī Microsoft lieto Linux un tā rezultātā dod labākas garantijas biznesa klientiem, "parasto lietotāju" datori par Skype supermezgliem vairs nevar kļūt.

Skype vairs nav vienranga, bet gan decentralizēts un sadalīts, tomēr klienta — servera tīkls, kurā visas mūsu sarunas kontrolē Microsoft.

Es, protams, daudz labprātāk uzticētos Ekiga vai līdzīgam atvērtā pirmkoda IP telefonam. Tomēr mums nākas sadzīvot ar Skype, jo šeit spilgti izpaužas "tīkla efekts" — visiem ir izdevīgi lietot vienu un to pašu (kamēr tas nekļūst tik draņķīgs, ka ir nebaudāms).

Varbūt mūsu valsts priekšstāvjus jārosina pieņemt atvērtu IP telefonu protokolu kā valsts standartu (līdzīgi kā Atvērto dokumentu standartu)? Un varbūt katram valsts institūcijas darbiniekam jāpiešķir arī Ekiga identifikatoru? Atšķirībā no citiem bēdīgi slaveniem projektiem, tas nebūs dārgi, un, lai dabūtu pietiekamu sākuma masu, ar to varētu pietikt...

Tags Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-06-20 13:52
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License