Brālēns no Austrālijas

Vai zināt, kas ir populārākā operētājsistēma? Pirms atbildiet, padomājiet labi — jautāju nevis par izplatītāko, bet gan populārāko.

Ja nobijāties, ka esat ko fundamentālu nogulējuši, varat nomierināties. Pēc Google trends meklējumu statistikas, populārākā operētājsistēma pagaidām vēl ir Windows (precīzāk sakot, Windows 7 1), bet cieši aiz tā seko... Android.

googletrends.png
Trešajā vietā ir Windows XP, tam seko Ubuntu, un pēdējā vieta ir Windows Vista, kas (ja neskaita īsu brīdi pēc izlaišanas) nekad nav bijusi populārāka par Ubuntu.

Android fenomenālās popularitātes pamatā ir divi faktori:

  1. Viedtālruņi ir pārspējuši datorus pēc pārdošanas apjoma.
  2. No visiem viedtālruņiem ar Android ir visvairāk pārdotie.

Tā kā Android ir atvērtā pirmkoda operētājsistēma, telefonu ražotāji to var bez maksas ne tikai izmantot, bet arī pielāgot savām vajadzībām. Tāpēc jaunā telefonā uzstādīt Android ir daudz vienkāršāk nekā citu operētājsistēmu. Šī demokrātija veicina arvien jaunu ražotāju iesaistīšanos. 13% no Android telefoniem nāk no mazpazīstamiem ražotājiem, bet to kopējais saražoto telefonu īpatsvars kļūst arvien lielāks.

Tomēr Linux kopienā daudzi uz Android raugās ar neuzticību. Android Linux kopienā ir kā tāds brālēns no Austrālijas. Jums abiem ir kopīgi vecvecāki, bet viņa un jūsu vecāku ceļi ir šķīrušies jau labi sen. Pat ja brālēns zina latviešu valodu, viņa dzīves pieredze un vērtības ir tik ļoti atšķirīgas, ka atrast ar viņu kopīgo ir grūti.

Linux kopiena uzskata, ka Android nav pietiekami atvērta sistēma, jo tās izstrāde ir pārlieku lielā Google kontrolē. Tie, kas cenšas pierādīt, ka Linux nav daudz drošāks par Windows, kā trumpi izmanto Android ļaunatūru. Bet viņi aizmirst, ka tā nav Linux, bet gan Google vaina, jo fakti to pierāda atkal un atkal:

Ja sistēmu izstrādā tikai viens ražotājs, tas nespēj savlaicīgi tikt galā ar drošības lāpīšanu — vienalga, vai tas ir Google, Microsoft vai Apple.

Pēc lieldatoriem Android ir otra lielākā Linux kopienas veiksme. Tomēr tas, kā šī veiksme ir panākta, daudziem rada bažas. Mērenības piekritēji cer, ka lietotājiem pietiks prāta aptvert, ka Android ir tikai virziens viņu patērētāju tiesību aizsardzībā nevis galapunkts. Stingrākie brīvību aizstāvji uzskata, ka, lai arī Android nav brīvās programmatūras "kauna traips", tas noteikti ir Linux ģimenes "rūpju bērns".

  1. ^ Tikai vārdu "windows" salīdzinājumam nevar izmantot, jo tad tas tiek apvienots ar angļu sugasvārdu "logi".
Tags Linux Windows Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-06-20 16:40
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License