Ka tikai nesanāk "Pļukt!"

forkoff.jpg

Pavasarī rakstīju par to, ka Oracle, nopērkot Sun kļuva par lielāko atvērtā pirmkoda kompāniju pasaulē. Tas bija zīmīgs notikums, un daudzi vērtēja, kāds varētu būt iznākums. Es pieņēmu, ka šis varētu būt sākums veidam, kā slēgtā koda kompānijas pakāpeniski kļūst par atvērtā koda kompānijām.

Tagad ir pagājis (priekš IT nozares) pietiekami ilgs laiks, un varam vērtēt, kas no tā ir iznācis.

Pirmkārt, Oracle no tā ir ieguvis. Ieņēmumi no bijušajiem Sun aktīviem izrādījušies lielāki nekā paredzēts. Oracle tagad var lepoties ar savu aparatūras ražotni un spējām "monetizēt" (t.i. pelnīt ar) atvērto kodu. Tomēr raugoties uz projektu izstrādi un attīstību, situācija nav diez cik spoža:

  • Sun Solaris atvērtā koda projekts ir praktiski apturēts. Oracle ir apņēmies uzturēt Solaris kā slēgtu sistēmu esošajiem klientiem. Bet brīvības cienītājiem atliek pārdomāt, vai ir vērts (un var atļauties) veidot savu zaru.
  • MySQL datu bāzes izstrādātājs jaunu zaru MariaDB izveidoja jau Sun laikā. Oracle daudzmaz uztur ilūziju, ka viņi pie MySQL strādā, tomēr nopietnu jaunumu nav.
  • Ir iznākuši jau 3 OpenOffice.org atjaunojumi, kuru galvenā atšķirība ir Oracle baltais logo sarkanā taisnstūrī programmas palaišanas logā. Ubuntu jau labu laiku atpakaļ izmanto GoOO. Pagaidām tas ir tikai OpenOffice ielāpu projekts, tomēr nav novērojams, ka notiktu tuvināšanās ar "oficiālo" zaru. Drīzāk otrādi, un, iespējams, ar laiku arī GoOO būs atsevišķs zars tāpat ka IBM Lotus Symphony.
  • Par to, ka Java vide bija pārāk kontrolēta un stagnēja attiecībā pret citām valodām, savā laikā pārmeta jau Sun. Lai arī tagad Java ir pilnībā atvērta, tomēr Oracle kontrole un nevēlēšanās pieņemt citu pienesumu ir saglabājusies. Rezultātā arvien lielāku popularitāti iegūst OpenJDK vide, kuru Ubuntu, sākot ar 10.04 versiju, uzstāda pēc noklusēšanas. Es gan vēl šajā jomā esmu konservatīvs un mainu to uz "oficiālo", bet cik ilgi?
  • Tikai Oracle vadībā izlaistā jaunākā Virtualbox versija ir raksturota labvēlīgi. (Diemžēl es šo produktu nelietoju un tā vietā izmantoju VmWare Player un Server.)
  • Visbeidzot, Oracle ir iesūdzējis tiesā Google par patentu pārkāpumiem Dalvik Java izpildes vides izstrādē.

Skaidrs, ka patenti programmatūras industrijā ir stulbums, tomēr pēdējo punktu nevar viennozīmīgi tulkot kā slēgtā/ļaunā Oracle vēršanos pret atvērto/labo Google. Kā tas labi ir aprakstīts The Oracle-Google Mess, arī Google nav bez grēka. Ja Google pievienotos Java pasaulei, tad pēc GPL licences nosacījumiem arī visiem atvasinājumiem būtu jābūt GPL un nevar slēpt kodu. Tāpēc Google izvēlējās veidot savu Dalvik implementāciju ar Apache licenci, kurai nav šādu prasību. Tā kā tas ir mēģinājums ņemt vairāk nekā dot, bet potenciālā peļņa ir liela, Oracle nolēma piedraudēt.

Kopumā var teikt Oracle ir kā zilonis atvērtā koda istabā. Lai arī to nevar nepamanīt, atvērtā koda zvirbuļi mierīgi lēkā tam apkārt šo to paknābā no siles. Daži kā iemeslu Sun galam minēja to, ka tas nespēja pilnībā saprast atvērtā koda būtību un centās izstrādes procesu noturēt pārāk ciešā (un līdz ar to dārgā) kontrolē. Oracle no šīm kļūdām nav mācījies un tvērienu cenšas padarīt vēl stiprāku.

Kad studēju par fizikas bakalauru, mums bija ne mazums grūtu kursu. Fizmatos pirmajā mācību gadā parasti atbira puse. Mēs mēdzām jokot, ka students ir kā mitrs ziepju gabals. Pasniedzēji domā, ka uzspiežot stiprāk, tam piedos vajadzīgo formu, tomēr biežāk sanāk "Pļukt!" un ziepju gabals izslīd no rokām.

Ka tikai arī Oracle nesanāk "Pļukt!"

Tags OpenOffice Java
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-08-20 15:34
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License