Microsoft vairs nav karalis

logo.png

Ja jums uzdod jautājumu: "Kas ir pasaules lielākā IT kompānija?", "Microsoft!" vairs nav pareizā atbilde, jo lielākā IT kompānija, vērtējot kopējo akciju vērtību, tagad ir Apple. Apple akciju vērtība šodien ir 239,9 miljardi, bet Microsoft — 227,7 miljardi ASV dolāru.

Microsoft jau sen vairs nav visu mīlēta kompānija. Tas ietekmē arī Microsoft akciju cenu, kas Windows Vista periodā gāja tikai uz leju, un ir atjaunojusies tikai pēc Windows 7 izlaišanas. Pagājušā gada beigās no Microsoft Office darbinieku datoros atteicās lietot IBM, bet pavisam nesen no Windows izmantošanas atteicās Google. Lai arī IT jomā mūsu valsts nav pieskaitāma pie progresīvajām, par iespējām mazināt atkarību no Microsoft domā arī Latvijas Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijā (RAPLM).

Lai arī pagaidām Microsoft paliek līderis personālo datoru un biroja programmatūras jomā, akcionāri ar savu naudu ir balsojuši par Apple iNieciņiem (iTunes, iPod, iPhone, iPad), mobilo iekārtu tirgu uzskatot par daudz nozīmīgāku. Apple akciju cena pēdējo piecu gadu laikā ir pieaugusi piecas reizes, un nu ir pienācis laiks, kad šī ilgstošā tendence ir radījusi acīm redzamas izmaiņas.

Tomēr Apple vājā vieta ir uzņēmumu infrastruktūra. Lai arī Apple ir kļuvusi par lielāko IT kompāniju pasaulē, tā vēl arvien ir individuālu (mājas) lietotāju kompānija, kas neko nepiedāvā uzņēmumiem.

Lai arī Microsoft Windows tīmekļa serveri ir tikai 30%, Apple vispār neskaitās. Lai arī Microsoft Hyper V virtualizācijas risinājums nav tas labākais, Apple tāda nav vispār 1. Lai arī pasaules superdatoru topā Windows ir tikai 1%, Apple tajā nefigurē nemaz. Apple nav sava risinājuma e-pasta serverim, datu bāzēm, lietotāju reģistra pārvaldībai (LDAP) u.tml. 2

Apple tāpat kā Microsoft vēl arvien ir slēgtā koda kompānija, un kā zināms, šādas kompānijas neiedibina jaunus standartus, bet gan monopolu. Un ir gana daudz lietotāju, kas nevēlas Apple krātiņu pat tad, ja tas ir ērts un skaists. Savukārt satura pārraides jomā Apple nopietns konkurents ir Google, kas ir daudz atvērtāks un demokrātiskāks, jo izmanto atvērtā koda risinājumus.

Tāpēc Apple pārsvars ir daudz nedrošāks, nekā tas savā laikā bija Microsoft, un tronis karaļa svaru var arī neizturēt. Kā rāda vēsture, neviena impērija nav mūžīga, lai gan tās neizzūd arī pilnībā. Microsoft vairs nav pati varenākā impērija, bet dzīvosim un redzēsim, cik ilgi tronī turēsies Apple.

  1. ^ Snow Leopard var izmantot VmWare Player.
  2. ^ Bet, tā kā Mac OS X ir bāzēts uz BSD, var izmantot atvērtā koda produktus (Apache, MySQL u.tml.).
Tags Microsoft Apple Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-06-01 12:13
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License