Vai 2013. būs Linux gads?

Ievērojot tradīciju, turpinu rakstīt par "vai ... būs Linux gads?". Apkopoju 2012. gada atvērtā koda operētājsistēmu notikumus un izsaku dažas prognozes.

2012. gads Linux pasaulē bija notikumiem bagāts. Svarīgākie no tiem bija:

Starp pārdotajiem serveriem (neiet runa par pašu uzliktajām sistēmām) Linux apjoms pieauga par 6,6%, kamēr Windows samazinājās ar 0,9%, dažādu Linux variantu apjoms superdatoros sasniedza 93,4%.

Nokia — kompānija, kas savu pozīciju nostiprināšanai izvēlējās Microsoft Windows — šobrīd ir praktiski mirusi. Goldman Sachs tirgus analītiķe, vienā maisā saskaitot visus "datorus" (galda/klēpja/tīkla/planšet- datorus un mobilos telefonus) novērtēja, ka Microsoft daļa tagad pavisam kopā ir tikai 29% un ir mazāka kā Android telefonu daļa. Beidzot atvērtā koda un Linux priekšrocības tika pamanījuši pat Eiropas birokrāti.

Lai arī Android ir iekarojis mobilo telefonu pasauli, tas nav "kārtīgs Linux", jo Linux izmanto tikai aparatūras vadīšanai, bet visas lietotāja programmas strādā Java vidē (faktiski Dalvik virtuālajā mašīnā). Daudziem šāds risinājums šķiet pārāk pastarpināts, lēns un neērts. Daļēji to var risināt, nomainot Google vadīto Android uz kopienas izstrādāto CyanogenMod, bet daudz interesantāki būs šī gada jaunākie viedtelefoni, kuri Linux strādās tiešā veidā:

  • Canonical telefoni ar Ubuntu  

Es uz "kārtīgiem" Linux telefoniem (it īpaši Ubuntu) raugos ar lielām cerībām, jo tie ir ceļš uz manu sapni — ielikt savu datoru kabatā, kad nestrādāju ar to pie galda ar ārēju tastatūru, displeju un peli.

Galda datori ar Windows sistēmu ir vēl neizmiruši dinozauri. Lai arī tie ir ļoti noderīgi biznesā un "satura veidošanā" (t.i. tad, kad ar datoru kaut ko rada, nevis tikai skatās un pārsūta tālāk), tomēr no kopējā "datoru" apjoma to paliks arvien mazāk. Visās biznesa un sadzīves jomās, kur dators nav galvenais instruments (ražošanā, pirkšanā un pārdošanā, mākslā, izklaidē u.t.t.), ir uzvarējis Linux.

Vai tāpēc mēs varam saukt 2013. gadu par Linux gadu? Domāju, ka ne-. Viduslaikus par "viduslaikiem" sāka saukt tikai tad, kad kad pienāca laiki, ko tagad saucam par "renesansi".

Ar Linux gadu būs tāpat. Laiki jau ir mainījušies, bet mums, kas ir pieraduši pie nepārtrauktām pārmaiņām, ka uzskatām to par normu, tā nešķiet.

Tomēr, paskatoties atpakaļ, mēs varēsim teikt: "Ō, jā! 2013. bija Linux gads!" un grūtsirdīgi nopūtīsimies atceroties, ka arī zāle bija zaļāka, debesis — zilākas, bet paši — jaunāki?..

Tags Linux Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2013-01-03 16:23
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License