Pirmā nedēļa ar Ubuntu 12.04

Nu jau nedēļu lietoju Ubuntu jaunāko, 12.04 LTS, versiju. Tā kā vēlējos sagatavoties Ubuntu Linux Latvijas pavasara konferencei, pārgāju uz to vēl pirms tās oficiālās izsludināšanas.

Canonical šo versiju ir čubinājis un lāpījis jau vairāk kā gadu (kopš 2011. gada sākuma), un šobrīd tā ir diezgan lietojama. Lai arī sākumā par piedāvāto saskarni nebiju sajūsmā, tomēr izmēģinot citus variantus kā Mint un Debian, tomēr paliku uzticīgs Linux lietotāju vairākumam. Galvenie apsvērumi bija sekojoši:

  1. Man kā Linux popularizētājam, šķita svarīgi izmantot izplatītāko Linux variantu. Un tas vēl arvien ir Ubuntu (ja neskaita Android), jo citi Linux varianti vēl arvien nav pietiekami pretimnākoši "parastajam lietotājam",
  2. Unity, salīdzinot ar citām grafiskajām saskarnēm (Cinnamon, Gnome 2/3, Windows 7/8), salīdzinoši labi der gan lielam, gan mazam ekrānam. Tāpēc tas der mazai iekārtai, ko var izmantot gan vienu, gan arī ar pieslēgtu ārēju ekrānu, peli un tastatūru (kas ir mans datorlietotāja ilgtermiņa sapnis).
  3. No vienas puses, salīdzinoši daudz savā darbā izmantoju teksta saskarni un komandrindu, tāpēc grafiskā saskarne (ja tā nav galīgi gļukaina un neērta) nav kritiska. No otras puses, Unity piedāvā labas iespējas intensīviem tastatūras lietotājiem.

Dators

Joprojām lietoju jau gandrīz 4 gadus vecu Dell Studio 1535 ar 2-kodolu procesoru, 4GB operatīvo atmiņu un 150GB cieto disku. Diskā ir 3 sadaļas:

  1. 20GB /
  2. 128GB /home
  3. 2GB apmaiņas sadaļa

Tā kā izmantoju savu datoru skaņas un video apstrādei un arī kā serveri, izvēlējos (tāpat kā 10.04 versijai) 64-bitu variantu. Uzstādīšana no USB zibatmiņas, protams, noritēja bez aizķeršanās un sistēma bija lietojama 20 minūšu laikā. Pateicoties Linux 3.2 kodolam, bezvadu tīkla plate gāja uzreiz bez slēgtā koda dziņiem (līdz ar to, nekādi slēgtā koda dziņi man vairs netika piedāvāti). Latviešu modernās tastatūras dziņus gan nācās likt no odo.lv lapas, jo iekļautajā versijā nav īpašo rakstzīmju papildinājumu.

Datu migrēšana

Lai nebūtu problēmu ar programmu iestatījumiem, vispirms Ubuntu 12.04 no USB zibatmiņas palaidu demonstrācijas režīmā un tajā cietā diska /home sadaļā valdis mapi pārsaucu uz valdis.old. Pēc tam palaidu instalāciju un liku formatēt / sadaļu, bet /home sadaļu atstāju bez izmaiņām.

Pēc tam izvēles veidā pārvietoju no valdis.old uz instalācijas laikā jaunizveidoto valdis vajadzīgās mapes, lai pārmigrētu vajadzīgos datus. Evolution e-pasta programma veiksmīgi pārņēma iepriekšējās versijas datus, tomēr arhīva (šajā datorā) mapes pārsauca ar neglītiem piedēkļiem, tāpat arī .local, .ssh, .vim, .xmodmap u.c. failus.

Programmas un rīki

Vmware Player > Virtualbox > OK

Pirmā aizķeršanās bija ar Vmware Player, ko tā arī neizdevās uzlikt. Acīmredzot, pieņemt jauno ir grūti ne tikai man, slēgtā koda sistēmām tas ir vēl grūtāk. Tāpēc tā vietā uzliku Virtualbox atvērtā koda (OSE) versiju. Tā gan pazaudēju dažas vecas virtuālās mašīnas (beidzot atteicos no Windows XP ☺), bet eksperimentiem ar Ubuntu 11.10, Windows 7 un 8 jau tāpat biju sācis izmantot Virtualbox. (Līdz ar to, varētu pieņemt, ka Vmware Player periods man ir noslēdzies.)

Serveri un izstrāde > OK

Saliku arī daudzas citas programmas (SSH un MySQL serverus, MySQLWorkbench u.tml.) un veiksmīgi aizvadīju nodarbības Alberta koledžā.

Video rīki > 2 dienas muļļājoties > OK

Linux centra konferencē manu datoru veiksmīgi izmantojām prezentācijām un to ierakstīšanai. Tāpat kā 10.04 versijai, uz mana datora liekās skaņas ieejas varēju atslēgt tikai ar ALSA mikseri

Pēc tam mājās atklājās, ka Recordmydesktop ierakstus ir izveidojis ļoti nekvalitatīvus — apmēram puse video kadru patiesībā nebija ierakstīti. Lai arī faila metadatos ir norādīts lielāks kadru skaits, patiesībā kadru ir mazāk un ieraksta video un audio celiņi pamazām aizbīdījās prom viens no otra. Video montāža jau tāpat ir laikietilpīga nodarbe, bet šādi brīnumi darbu palēnina vēl vairāk. Ar šo problēmu nocīnījos divas dienas, tajā skaitā nesekmīgi pamēģināju arī 32-bitu versiju, kuras vienīgais "uzlabojums" bija nedaudz lēnāka darbība un lielāka procesora slodze video apstrādē u.c. darbos. Meklējot citus rakstīšanas veidus priekšdienām, nonācu līdz ffmpeg izmantošanai, bet pēc tam atklājās, ka sāka (daudzmaz) pareizi sācis strādāt arī Recordmydesktop! (Iespējams, ka pa šo laiku tika izlabota kāda bibliotēka.)

Reģistrētās kļūdas

  1. atklāju kļūdu kalendāra indikatorā,
  2. tam, ka mc nevar normāli izmantot F10 taustiņu, atradu risinājumu,
  3. kļūda termināļa latviskojumā jau ir izlabota.

Saskarnes pielāgojumi

Lai arī pieslienos vairākumam un izmantoju standarta Ubuntu, Unity ietvaros tomēr veicu dažus sev nepieciešamos pielāgojumus:

  1. tā kā logu pogas kreisajā pusē tagad labi sader ar pogu joslu, Firefox attiecīgi uz kreiso pusi pārliku navigācijas pogas,
  2. krāsu paleti no baklažānu violetās nomainīju uz pavasara zaļu (arī pieteikšanās logā),
  3. padarīju tumšākus sistēmas burtus (jārakājas pa /usr/share/themes/Ambience failiem),
  4. ar Compiz settings manager (strādā tikai tad, ja ir t.s. 3D Unity ar grafiskās plates atbalstu) izmainīju krāsu paleti un karstos taustiņus,
  5. atslēdzu globālo izvēlni (vairākas dienas pastrādāju ar to, bet sapratu, ka man nav daudz maksimizētu logu, un tad tas nav ērti). fig1.png

Saites

Tags Ubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-04-30 17:05
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License