Dell izlaiž kārtējo datoru ar Linux

OriginalJPG.jpeg
Datoru ražošanas gigants Dell izlaidis kārtējo datoru modeli ar Ubuntu Linux — Dell Sputnik, kura aparatūra ir tā pati, kas Dell XPS 13.

Dell attiecības ar Linux ir bijušas ilgas, bet nepastāvīgas. Savā laikā kompānijas dibinātājs Maikls Dells tika "pieķerts" lietojam Ubuntu mājas datorā, tāpēc pieņemu, ka viņš varētu būt viens no Linux atbalstītājiem kompānijā, tomēr, kā jau lielā akciju sabiedrībā, viņa balss nav vienīgā.

Līdz šim visas Dell iniciatīvas atbalstīt Linux pamazām noklusušas. (Ja es drīkstu veidot "sazvērestības teorijas", tad pieņemu, ka tas ir noticis pēc "bļāvieniem" no Microsoft un akcionāru vecmodīgā viedokļa, ka "neviens nav atlaists, ja izvēlas Microsoft", ko pirms 20 gadiem teica par IBM.)

Piemēram, es savu jauno datoru Dell Vostro V131 nopirku ar jau uzstādītu Ubuntu. Tagad, meklējot šādu pirkuma aprakstu, Google vairs neatgriež nekādu rezultātu, un norādes par to ir palikušas tikai atsevišķu blogeru ierakstos.

IMG1289.JPG
Tomēr pasaule mainās un Microsoft nav vairs tik liels monopolists, kā bija pirms vairākiem gadiem. (Pareizāk sakot, tas vēl arvien ir liels monopolists personālo datoru tirgū, bet tam nav nekādas vērā ņemamas teikšanas viedtelefonu un planšetdatoru tirgū.) Tāpēc cerība, ka Linux Dell datoros tiks ieviests uz palikšanu, kļūst arvien lielākas. Lai palīstu zem Microsoft "dusmu radara", Dell pozicionē šo datoru kā "nišas produktu", kas ir piemērots tikai tīmekļa programmu izstrādātājiem. Tomēr, kā Ēriks Reimonds un Robs Landlejs norādīja "Pasaules dominante 201", programmētāji ir vieni no pirmajiem tehnoloģiju ieviesējiem, un viņu pieņemtais standarts vēlāk kļūst arī par "parasto lietotāju" standartu.

Iesaku visiem, kuri vēlas jaudīgu un kompaktu datoru, iegādāties tieši Dell Sputnik. Tā jūs ar savu maku atbalstīsiet Linux, un iespējams, ka jūsu dators ar Ubuntu uzlīmi pēc laika kļūs tāds pats "datoristisks retums" kā daži reti auto .

Tags Ubuntu Dell
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-12-09 13:13
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License