Cik maksā draudzība ar Microsoft?

NokiaSunkByMicrosoft.png

Kad pagājušā gada sākumā Nokia paziņoja, ka turpmāk tā sadarbosies ar Microsoft un viedtelefonus gatavos ar Windows operētājsistēmu, tās akciju vērtība dienas laikā kritās par 15%. Kopš tā laika kompānijas vērtība ir turpinājusi iet uz leju, un tagad tā ir tikai desmitā daļa no 2008. gada vērtības. 

Lai arī Nokia peļņa samazinājās jau no 2008. gada, ne visi tās telefoni bija konkurētnespējīgi. Patiesībā, kā norāda viens no bijušajiem Nokia vadošajiem darbiniekiem, Tomi Ahonens, Nokia viedtelefonu tirgū 2010. gadā bija līderis, tikai ieņēmumi no tiem nekompensēja zaudējumus no "dumjajiem" telefoniem. Diemžēl, kad Nokia vadību pārņēma bijušais Microsoft Office departamenta vadītājs Stīvens Elops, tas (pieklājīgi izsakoties) nenovērtēja Nokia Symbian un MeeGo izstrādes un uzskatīja, ka Nokia nākotne ir glābjama, izmantojot Windows.

Kopš tā laika Nokia ir izlaidusi dažus Lumia modeļus ar Windows. Tie, tāpat kā datori ar tāda paša nosaukuma sistēmu negaidīti pārstāj darboties un, par spīti antivīrusiem, ir apsēsti ar ļaunatūru. Tāpēc nav brīnums, ka Microsoft vairs nevar atrast aparatūras ražotājus Windows 8 operētājsistēmas darbināšanai (ja vien tie nav nopirkti tāpat kā Nokia).

Tagad Nokia, lai gan vēl arvien ir starptautiska korporācija, faktiski ir pārstājusi būt Somijas kompānija, jo ir slēgta pēdējā Somijas ražotne

Lai arī formāli Microsoft ir tikai Nokia "stratēģiskais partneris", faktiski tas ir viesis, kas pārsteidzoši īsā laikā no mājām ir "izdzīvojis" visus iemītniekus.

Tagad daudzi bijušie Nokia darbinieki ir apvienojušies jaunā kompānijā Jolla, kas drīz vien sāks ražot Nokia N9 telefona mantiniekus. 

"Lielais tirgus" ir par arvien "viedākiem" telefoniem un tur MeeGo būs jāiztur sīva konkurence no Android un iOS puses. Tomēr somu inženieru ģēnijs visspilgtāk izpaudās tieši "dumjajos" telefonos.

Ja Jolla atcerēsies, ka vēl arvien daudziem no mums telefons ir zvanīšanai, nevis dzīves sarunu biedrs, un izlaidīs Just5 analogu, es ar savu naudu drīzāk derētu par Jolla nekā Nokia.

 

Tags Microsoft Nokia
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-08-04 14:23
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License