Vai esat savam šķūnītim atjaunojuši stutes?

oldshed.jpg

Tā kā es jau vairākus gadus praktiski nelietoju Windows, tad man sagādā jautrību, kā Microsoft atkal un atkal visdažādākajos veidos cenšas novelt atbildību no sevis un izdomāt atrunas, taisnojoties par neesošo Windows drošību. Gada sākumā Microsoft ieteica ieviest tīkla nodokli, ar kuru iegūtos līdzekļus varētu izmantot "tīkla drošības uzlabošanai", kas patiesībā būtu tīkla lietotāju apspiešana un kontrole. Tomēr (uz laiku) veselais saprāts uzvarēja.

Tagad Microsoft ar apkārtrakstu "Collective Defense. Applying Public Health Models to the Internet" (PDF) šo ideju pasniedz citā mērcē. Rakstā datoru drošība ir salīdzināta ar cilvēku veselību un tiek rekomendēts veikt regulāras "veselības pārbaudes" (vīrusu skenēšanu) un "vakcinācijas" (atjaunot vīrusu ķērājus). Tomēr tur nav pateikts pats galvenais:

Lai arī neviena sistēma nav absolūti droša, un katru atsevišķu datoru var kādreiz uzlauzt, masveidīgas `datorvīrusu epidēmijas` ir tikai un vienīgi Windows īpašība.

Tāpēc man šķiet, ka daudz labāk Windows drošību var aprakstīt ar sekojošu līdzību.

Pirmā Microsoft operētājsistēma mikrodatoriem jeb personālajiem datoriem bija DOS. Ja tā laika nopietno datoru (lieldatoru un minidatoru) operētājsistēmas salīdzina ar kārtīgu māju, tad MS DOS bija vienkārša pūnīte, kurā pieticīgs amatnieks varēja glabāt savus darbarīkus (lietojumprogrammas) lai tie nepazūd. Kad Microsoft izlaida Windows 3.0, tā bija tā pati DOS pūnīte, tikai apsista ar ģipškartonu. Arī Windows 95 bija no riģipša, toties lielākās spraugas bija piešpaktelētas un fasāde bija nokrāsota. 

Microsoft plānoja jaunu ēku (Windows NT), kuras projektu noskatīja no "lielo vīru" mājām (VMS), kādas bija tikai lielās pilsētās (datu centros). Tomēr daudz no VMS ieviest nevarēja, jo pretējā gadījumā sīko amatnieku rīkus tajā vairs nevarēja glabāt. Rezultātā sanāca liels šķūnis (Windows 2000 un XP), kas, lai arī izskatījās pēc mājas, tomēr tāds nebija.

Šķūni kārtējo reizi pārbūvēja un apaudzēja ar dažādām piebūvēm (Windows Vista), un atkal pārkrāsoja (Windows 7). Bijušie amatnieki tagad sevi pieskaita pie "lielajiem vīriem" (Unix-veidīgo sistēmu īpašniekiem). Savos šķūņos viņi ir salikuši lepnas virtuves un santehnikas iekārtas (biroja, grafikas, projektēšanas u.tml. programmas), kuru vērtība parasti vairākkārt pārsniedz šķūņa cenu. Tomēr, lai tas viss kaut kā darbotos un turētos kopā, šķūņa sienām ir jāliek stutes, bet grīdām — pārsedžu stiprinājumi. Ik pa laikam parādās jaunas plaisas un šķūnis ir nepārtraukti jāuzmana. Šķūņu īpašnieki cer, ka Microsoft piegādātās stutes ar laiku kļūs par kārtīgu māju, tomēr viņi maldās. Stutes nekad nekļūs par kārtīgu māju, jo mājas plāns tika atcelts jau NT izstrādes laikā.

Tagad ir parādījušās jaunas privātmājas, kas izskatās lepnāk kā pilsētu "lielajiem vīriem" (Mac OS X) un ir vēl lētākas par pūnītēm (Linux). Šo māju īpašnieki uzklausa šķūņu īpašnieku žēlabas un iesaka pārvākties. Bet atklājas, ka lepnās, šķūņiem paredzētās, virtuves iekārtas un plazmas televizori šajās mājās nelien. Tā nu šķūnīšu īpašnieki ir spiesti regulāri atjaunot stutes, un ik pa laikam pārlūko katalogus, vai viņu iemīļotās iekārtas nav sākuši ražot arī kārtīgām mājām.

Un nebrīnīšos, ka tiem no jums, kas Windows lieto ikdienā, smiekli nemaz nenāk.

Tags Microsoft Windows Drošība
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-10-06 13:14
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License