No OpenOffice uz LibreOffice

Lai arī ir leģendāri piemēri, kā, ieviešot atvērtā pirmkoda izstrādes paņēmienu, var gūt lieliskus panākumus, programmas pirmkoda brīva pieejamība nenozīmē, ka projekts ir nolemts veiksmei.

Daudz svarīgāk ir, lai katrs, kas vēlas palīdzēt, var piedalīties koda uzlabošanā. Atvērtā pirmkoda projekti, kas ir stingrā viena ražotāja kontrolē stagnē un nīkuļo. Piemēram, OpenOffice biroja programmatūras projekts, kas kādreiz bija Sun Microsystems, bet tagad Oracle pārziņā 1. Diemžēl, Oracle nedod iemeslu cerēt, ka tā pārziņā esošie projekti tiks attīstīti raitāk. Drīzāk tieši otrādi.

Rezultātā ir izveidota jauna organizācija The Document Foundation, kas šodien ir paziņojusi, ka tā turpinās attīstīt jaunu OpenOffice zaru, kas šobrīd saucas LibreOffice. Jaunāko programmas versiju var lejuplādēt šeit

Lai arī pagaidām izmaiņas ir tīri kosmētiskas (mainīts nosaukums un nav Oracle logo ;-P), ir pamatotas cerības uz strauju attīstību, jo organizācijas izstrādes modelis būs demokrātisks un līdzināsies Debian, kura izstrādi arī koordinē bezpeļņas organizācija. Organizācijas lielākie atbalstītāji šobrīd ir Google, Novell, Red Hat un Canonical. Organizācija ir lūgusi Oracle ziedot tai OpenOffice zīmolu.

Oracle ir sanācis pirmais "pļukt".

  1. ^ Ja par to šaubāties, skatiet kādas triviālas koda kļūdas nav izlabotas gadiem: LibreOffice Easy Hacks.
Tags OpenOffice Brīvība
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-09-28 16:09
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License