Mākonis ir laba lieta, ja vien tas ir jūsu mākonis

Kamēr mūsu valsts IT ziloņi cīnās par valsts reģistru apvienošanu, kas "ļaus vienkāršot un ietaupīt", Ebens Molgens skaidro, kā arvien lielāka centralizācija arvien vairāk ierobežo mūsu brīvību, jo jebkurš IT serviss patiesībā tiek piedāvāts kopā ar bezmaksas datu spiegošanu.

Uzstāšanās ieraksti

1. daļa

2. daļa (jautājumi un atbildes)

Svarīgākās domas

  • Internets pirmsākumos bija ar vienranga arhitektūru, bet to komercializējot, arvien vairāk tika ieviesta klienta-servera arhitektūra.
  • Tam, kam pieder serveris, tam pieder arī jūsu privātie dati (servera žurnālu faili par jūsu aktivitātēm).
  • Serveru virtualizācija uzlabo serveru turētāju iespējas, bet nedot neko serveru lietotājiem.
  • Padarot klientu arvien "plānāku", lietotājam paliek arvien mazākas iespējas kontrolēt un pārvaldīt to, kas notiek ar viņa datiem.
  • "Platforma" lieta, no kuras jūs nevarat atteikties. Microsoft nav programmatūras kompānija, bet gan "platformas" kompānija.
  • Facebook (Latvijas analogs būtu draugiem.lv) ir tas pats tīmeklis, kurā privātos datus glabā tikai viens.
  • Gmail uzskata par privātu tikai tāpēc, ka Google ir pamanījies radīt ilūziju, ka tas ir augsti tehnoloģisks serviss, kurā cilvēki nepiedalās.
  • Katram ir jādarbina savs serveris, (vēlams ar ARM procesoru, lai uz tā nejauši nevarētu uzlikt Windows) lai visi jūsu dati (e-pasts, koplietojami faili, emuāri, RSS barotnes) būtu jūsu pārziņā.

Vai mākoņa tehnoloģijas un ar tām saistītie pakalpojumi (piemēram, Openbravo uzturēšana) ir bezcerīgs bizness? Iespējams, ka tik ļauni tomēr nav, jo:

  1. ir lietas kuras mēs (dažādu apsvērumu dēļ) vēlamies darīt publiski,
  2. pat Ebens Molgens 2. daļā saka, ka viņš "uzticas sev un savam kaimiņam".

IT bizness ir tikpat intīma lieta kā ginekologa vai psihiatra apmeklējums. Ja nevarat izārstēties pats, Jums ir nepieciešams ārsts. Tomēr nemeklējiet lētāko kaut kur plašajā pasaulē. Meklējiet tādu, kas pelna jūsu uzticību!

Tags Drošība Brīvība
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-05-07 14:07
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License