2016. gada informācijas tehnoloģiju notikumu tops

Tradicionāli uzsākšu emuārus ar iepriekšējā gada notikumu apkopojumu un nelielu ieskatu nākotnē (mani interesējošās) tehnoloģijās.

Saturs

Interesentākie 2016. gada notikumi

  • Linux palika 25 gadi. Linusa Torvaldsa Linux 1.0 prezentāciju Helsinku Universitātē varat apskatīt youtubē. Praktiski visi vadošie Linux distribūtīvi ir pieņēmuši systemd procesu pārvaldības sistēmu.
  • Vairāki vadošie autobūves giganti vienojušies, par auto palīgiekārtu (t.i. ne-dzinēja) sistēmu izmantot linux.
  • LibreOffice 5.3 biroja programmatūrā, tiem, kas to vēlas, var iestatīt Microsoft Ribbon-veidīgu grafisko saskarni.

    att01.gif

  • Apple pārbaudīja savu fanu uzticību, izlaižot jaunāko iPhone, kura plānuma dēļ bija likvidēta 3,5mm audio izeja, bet jaunākajā Mac Book Pro, likvidēja Esc taustiņu, funkcionālo taustiņu rindu aizstāja ar sārienekrānu un "normālas" USB ligzdas vietā — USB-C. Rezultātā pat daudzi uzticīgi Apple fani sāka domāt par Linux personālajā datorā ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā.


  • Kopš IBM pārdeva aparatūras biznesu un izvēlējās kļūt par servisa kompāniju, tās slava un biznesa ampjomi iet tikai uz leju, jo mākoņpakalpojumi u.tml. jaunas lietas nespēj kompensēt veco, "vertikālo" (t.i. "pilno" risinājumu sākot ar aparatūru un beidzot ar programmatūru) risinājumu ieņēmumus.
  • Vienmērīgam pasaules IT milžu pārklājumam būtu jāpiemin arī Oracle, kas turpina izlaist šādus-tādus Java 8 ielāpus, un turpina attīstīt Oracle Linux.
  • Programmēšanas valodu topā Java ir nedaudz zaudējusi savu popularitāti, bet joprojām ir programmēšanas valodu galvgalī TIOBE un PYPL sarakstos, bet 2. vietā IEEE sarakstā.

    Att02.png

  • Datorurķi demonstrēja attālinātu Tesla auto uzlaušanu un vadīšanu.
  • Uzvaras gājienu lielajās IT kompānijās ir uzsākusi DevOps kustība un konteineri. DevOps ir apvienojums no developer (programmētājs/izstrādātājs) un operator (sistēmu darbinātājs/uzturētājs/administrators). Šī kustība cenšas saīsināt un atvieglot posmu, ko programmas veic no izstrādes uz produkciju. Savukārt konteiners ir maza, stulba virtuālā mašīna, kas (pēc pārstartēšanas) neko neatceras, toties ir viegli aizvietojama. Tāpat kā lielām IT kompānijām patīk viegli aizvietojami skrūvīšveidīgi cilvēki, tām patīk arī viegli aizvietojamas skrūvīšveidīgas programmas. Vairāk par, (drīzāk pret) konteineriem jautrs un nopietns raksts.

Paredzējumi 2017. gadam

Tā kā paredzēt, it sevišķi nākotni, ir grūti, paredzējumu nebūs daudz:

  1. Es veikšu savu serveru migrāciju no Ubuntu 12.04 uz 16.04. Iepriekšējā pieredze liecina, ka tas ir vismaz tikpat grūti, kā čigānam katru ceturto gadu ķemmēt matus.
  1. Es savā telefonā turpināšu izmantot CyanogenMod, bet, ja izdomāšu pāriet uz ko jaunāku, visticamāk, likšu standarta Google's Android, jo Replicant, manuprāt, varētu būt pārāk neērts (kā viss, ko atbalsta Ričards Stallmans).

Created by Valdis Vītoliņš on 2017-01-23 12:51
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License