Priekšlikums politiķu rotācijai

Aicinu uz vēlēšanu akciju "Svītro pirmos piecus!".

Valdības lielākās problēmas rada nevis partiju deklarēto ideoloģiju atšķirības, bet partiju lielajiem sponsoriem paklausīgi deputāti, kuri ir pieraduši pie neaizvietojamības. 2007. g. viņi mēģināja izveidot varas monopolu drošības iestāžu likumos, 2011. g. neatļāva kratīšanu pie A. Šlesera, bet šogad nobremzēja Latvijas neatkarību un ekonomisko solidaritāti veicinošas reformas.

Demokrātijai ir vajadzīgi kontroles un līdzsvara mehānismi, bet Latvijas Saeimu un varas koalīciju nav viegli kontrolēt. "'Runas vīriem ir spēks rokā, un, ko tie nospriež, tas paliek, vairāk nekā,' kāds, kuram bij liela uzcelta kažoka apkakle, kaktā sēdēdams, izsaucās." —  rakstīts romānā "Mērnieku laiki". Slikti, ja runas vīri spriež nekompetenti vai īstermiņa savtības dēļ nerēķinās ar realitāti.

Viens no Saeimas kontrolieriem ir valsts prezidents. V. Vīķe-Freiberga atteicās parakstīt drošības likumu grozījumus un par tiem pat notika referendums, bet V. Zatlera "Rīkojums Nr. 2" vismaz uz brīdi mazināja Saeimas deputātu visatļautības sajūtu. Otrs Saeimas kontrolieris ir vēlētājs, un tā nozīmi ir jāpastiprina esošā prezidenta dēļ. 

Politologi prognozē, ka 4. oktobra vēlēšanās nebūšot lielu pārsteigumu — kā "mazākais ļaunums" tiks ievēlētas tās pašas partijas līdzīgās proporcijās, arī koalīcija būšot tā pati. Lai arī teorētiski partiju ir daudz, jaunpienācējiem jāpārvar pamatīga šķēršļu josla — 5% barjera, jāmeklē uzticami atbalstītāji un katrā apgabalā citādas populāras "lokomotīves". Arī reklamēšanās ierobežojumi dod priekšroku partijām, kurām jau ir vara valstī vai lielās pašvaldībās, vai arī ir labs kontakts ar "Pervij Balķijskij Kanal".

Šīgada vēlēšanām noteikumus ir par vēlu grozīt, un "tradicionālās" protesta formas (neiešana uz vēlēšanām, tukšās aploksnes, balsošana par sīkpartijām) īpaši neapdraud spēku samēru Saeimā. Tādēļ es aicinu visus vēlēt  un paust savu viedokli ar "Svītro pirmos piecus!" akciju:

  • Tāpat kā parasti atrodiet sev ērtu vēlēšanu iecirkni un izvēlieties sarakstu, ko vēlaties atbalstīt.
  • No saraksta augšgala izsvītrojiet pirmos piecus kandidātus, jo atrašanās saraksta sākumā, ja vien kandidāts nav izcēlies ar teicamu reputāciju un labi pamanāmiem darbiem, jāuzskata par kandidāta trūkumu. (Atruna: Ja esat pārliecināts, ka konkrētajam cilvēkam ir jāstrādā Saeimā, tad pieļaujiet izņēmumu, lai kāds arī būtu viņa numurs.)
  • Visus citus kandidātus sarakstus mainiet kā parasti — gan ar plusiņiem, gan svītrojumiem. Nesvītrojiet visus, jo tas nemainīs kandidātu relatīvo izkārtojumu. Tādēļ vēlams ievākt ziņas vismaz par dažiem simpātiskiem kandidātiem sākot ar 6. numuru, lai pēc tam nebrīnītos, kādēļ vispār par šo sarakstu nobalsojāt.

Jautājumi un atbildes

Vai ar pirmo piecu svītrošanu nenosodīsim cilvēkus, kuri šajās vietās nonākuši pateicoties saviem nopelniem?
Latvijā politiski aktīvu cilvēku nemaz nav daudz; ikviens, kurš darbojas valsts labā, pelna cieņu. Tomēr sarakstus veido nevis partiju iekšējā demokrātija, bet gan aizmuguriskas vienošanās. Daži politiķi (I.Rībena, A.Buiķis, J.Kursīte u.c.), kuri pēdējā brīdī mainīja partiju, ir apliecinājums tam, ka pat "ierindas" deputātam nav nekādas noteikšanas par to, kas un kādā secībā atradīsies sarakstos.
Svītrojot "lokomotīves" mēs nevis kādu īpaši sodām, bet nedaudz kompensējam nevienlīdzību aizkulišu spēlē, kurā daži spēlētāji ir ieguvuši priekšrocības.
Ja turpmāk partijas veidos sarakstus, ņemot vērā attiecīgās partijas biedru vai reģistrēto atbalstītāju viedokli (piemēram, populārākos kandidātus pelnīti liekot sarakstu augšgalā), tad šāda akcija vairs nebūs vajadzīga.

Vai pie lokomotīvju trūkuma nesavairosies "vagoniņi"?
Saeimas darba kvalitāti slikti iespaido ne tikai partiju bosi, bet arī pasīvā deputātu masa, kas seko frakcijas vadītāja īkšķim. Vai izsvītrojot pirmos numurus, Saeimā nenonāks vēl lielāks skaits ar grūti atšķiramiem "andriem bērziņiem"? Jāapzinās, ka vagoniņu vienmēr būs vairāk nekā pietiekami; arī daudzi no formālās "spices" izturas kā viduvējības. Ja vien jūs negatavojaties atbalstīt partiju, kurā, izņemot dibinātājus, viss cits ir balasts, allaž var atrast atbalstāmus cilvēkus tālāk sarakstā.

Kādēļ jāsvītro tieši piecus?
Partijas parasti izceļ "pirmo piecinieku" bukletos, reklāmās, priekšvēlēšanu diskusijās. Turklāt, ja 100 deputātu vietas izdala ar 4 partijām un 5 vēlēšanu apgabaliem, iegūstam vidēji 5 deputātus no partijas vienā apgabalā, ar kuru ievēlēšanu rēķinās partiju sponsori. Iebalsojot tajā pašā partijā citus cilvēkus, mēs veicinām rotāciju, un palielinām iespēju, ka deputāti rīkosies atbilstoši partijas deklarētajām (nevis tās sponsoru nedeklarētajām) vērtībām.

Vai mana līdzdalība šajā akcijā kaut ko mainīs?
Kā liecina iepriekšējo Saeimu vēlēšanu rezultāti, plusiņu/svītrojumu atšķirība ievēlētajiem un neievēlētajiem kandidātiem parasti nav liela. Tāpēc pat ar dažiem simtiem idejas sekotāju katrā vēlēšanu apgabalā, varam sagaidīt, ka mūsu akcija varētu mainīt saeimas sastāvu.

Aicinu jūs izteikties par šo akciju! Rakstiet savus priekšlikumus un iebildumus!

P.S.
Šis raksts ir arī publicēts portālā "Ir".

Tags Latvija Sabiedrība
Created by Valdis Vītoliņš on 2014-08-30 15:28
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License