Torijs — īstā kodoldegviela

Th.png
 Droši vien, daudziem (tāpat kā man) izbrīnu rada tas — kāpēc kodolenerģija, kurai vajadzēja nodrošināt lētu un viegli pieejamu elektrību, tā vietā ir radījusi kodolieročus, kodolatkritumus un kodolbailes?

Tagad esmu atradis ticamu skaidrojumu. Tas sākās ar Kirka Sorensena runu Torijs — kodoldegvielas alternatīva.

Runa mani ieinteresēja un es apskatīju arī tīmeklī atrodamus saistītos materiālus. Galvenā torija izmantošanas aizstāvju ideja ir tā, ka izmantojot kā kodoldegvielu toriju, nevis urānu elektrības ražošanā ir daudzas priekšrocības:

  1. rodas daudzkārt (un ar kārtu ir domātas matemātiskās kārtas) mazāk kodolatkritumu, un to aktivitātes laiks ir daudzkārt īsāks,
  2. torijs ir daudz plašāk pieejams materiāls (tas ir tik pat izplatīts kā svins) par urānu (kas ir ~ tik pat rets kā zelts un platīns),
  3. kodolreaktorus var izveidot ar daudz plašāku jaudas diapazonu, t.sk. pat tik nelielus, lai nodrošinātu kuģi (ekstrēmā gadījumā pat lidmašīnu).

Ja torija izmantošanai ir tik daudz priekšrocību, tad kāpēc to neizmanto? Tāpēc, ka torijs nav piemērots militāristiem.

Jau no paša sākuma kodolenerģijas izmantošanā iesaistījās militāristi (kodolenerģētika sākās ar atombumbas izgatavošanu), un inženieru izvēli 50.-60. gados noteica tas, ka uz urānu balstīta kodolenerģētika ir noderīga kodolieroču ražošanai. Atšķirībā no urāna, torijam militāristu izpratnē ir daudzas nepilnības:

  1. torija sabrukšanas starpproduktos nav plutonija-239, no kura var izgatavot atombumbas,
  2. torijs ir mīksts metāls (līdzīgs svinam) un to nevar izmantot īpaši cietu ložu izgatavošanai, kā no liesināta urāna,
  3. torija sabrukšanas produkti izstaro augstas enerģijas fotonus (gamma starojumu), kuru ir viegli noteikt pat no liela attāluma ar gamma staru detektoriem (tātad tādu reaktoru ir grūti noslēpt).

Mūsdienu kodolenerģētika ir piemērota nevis enerģijas, bet gan kodolieroču ražošanai.

Nav brīnums, ka tehnoloģija, kas paredzēta iznīcināšanai, cilvēkos rada neticību un bailes, jo līdzšinējie kodolreaktori ir tanki, kas nokrāsoti par auto. Enerģētikā pārejot no urāna uz toriju, kodolreaktorus vairs nevarēs izmantot kodolieroču ražošanai, tie vairs nebūs interesanti teroristiem un pasaules drošība no tā tikai iegūs.

Silti iesaku, visiem, kas interesējas par tehnoloģijām, noskatīties un izpētīt papildu materiālus par torija izmantošanu enerģijas iegūšanā. (It sevišķi "zaļajiem", kas uzskata, ka mūsu glābiņš ir vēja rotori un saules baterijas).

Literatūra

Video


Created by Valdis Vītoliņš on 2012-01-15 13:36
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License