Dzīve bez kaimiņiem

Lai arī mēdz teikt, ka "kaimiņus neizvēlas", atsevišķos gadījumos tos var izvēlēties. Piemēram, jaunu dzīves vietu var izvēlēties atkarībā no tā, kādi ir kaimiņi, vai arī apgūt neskartu zemi, kurā vispār nav kaimiņu.

Jau no seniem Microsoft DOS laikiem datora diskā ir iespējams izvietot dažādas operētājsistēmas (piemēram, Linux, BSD, Windows u.c.) un, pēc datora ieslēgšanas, izvēlēties, kuru no pieejamām sistēmām palaist (sāknēt), izmantojot dažādas sāknēšanas iespējas. Daudzi datoru lietotāji, izmanto šo iespēju kā kruķus ceļā uz atbrīvošanos no Microsoft atkarības. Tomēr, kā daudzas terapijas, arī šis nav nesāpīgs process.

Jau daudzus gadus Microsoft visiem veidiem apgrūtina dažādas sāknēšanas iespēju, mainot standartus un "atjaunojot" diska sāknēšanas apgabalu tā, ka datorā var palaist tikai Windows sistēmu. Gadījumi iz dzīves ir aprakstīti manā lekcijā. Izcils piemērs ar garu un sarežģītu vēsturi atrisinājās tā, ka lietotājs sāknēja Linux no ārējas USB zibatmiņas. 1

Protams, lietotāju brīvības aizstāvji ar to "lāpās", izstrādājot apejas risinājumus un detalizēti dokumentējot, kā atjaunot salauztos sāknēšanas iestatījumus, tomēr problēmu saknē tie neatrisina.

Windows ir kaimiņš, kas nekaunīgi šiverē pa jūsu māju jūsu acu priekšā (un jums neredzot), un Microsoft strādā pie tā, lai tas kļūtu par "industrijas standartu".

Jaunais standarts būtiski uzlabošot lietotāja sajūtu (user experience), palaižot Windows 8 operētājsistēmu. Risinājuma galvenais jaunievedums ir tas, ka datorā varēs palaist tikai "sertificētu" operētājsistēmu, bet nevarēs — "nesertificētu" (t.sk. arī nelegālu Windows). Atsaukšanās uz "lietotāja sajūtu" uzlabošanu ir dežūrlozungs, kā slēgtā koda kompānijās (ne tikai Microsoft, bet arī Apple u.c.) ierobežo lietotāja tiesības.

Tik ilgi kamēr jūsu liktenis ir vienas kompānijas rokās, nepastāv nekāda "mērenības politika". Ja ļausieties, jūsu atkarību un lētticību izmantos, lai vairotu akcionāru peļņu. Bet, ja vēlaties (un spējat), varat uzsākt jaunu dzīvi bez šādiem kaimiņiem.

  1. ^ Jāpiezīmē, ka šajā gadījumā stāvokli būtiski pasliktināja vēlme šifrēt diska datus.
Tags Linux Windows Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-09-26 11:04
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License