Ante.lv aiziet mākonī

Kad aiz loga ir 30°C ēnā, tad nemaz nav patīkami, ka nekondicionētā telpā tev ir rosīgi šņākuļojošs, siltumu radošs kaimiņš. Jau vairāk kā trīs gadus Ilvars Miznks rūpējās par datoru, uz kura darbojās LU Datorikas fakultātes eksperimentālais serveris http://ante.lv/. Beidzot Ilvaram šis slogs ir noņemts un ante.lv ir pārvākts uz kondicionētām telpām Leo Trukšāna virtuālo serveru saimniecībā jeb "mākonī".

Nenogurstošais programmu lietotāju brīvības cīnītājs Ričards Stallmans ir pret "mākoni" kā vēl rupjāku lietotāju sagūstīšanas veidu: ja slēgtā pirmkoda programmas lietotāji var lietot tikai ražotāja paredzētajā veidā, tad mākonis tiem atņem arī tiesības brīvi lietot savus datus. Slēgtā "mākonī" lietotāji savus datiem var piekļūt tikai mākoņa pakalpojumu sniedzēja paredzētajā veidā (piemēram, Dropbox vai Microsoft Azure).

Tāpēc ir svarīgi atzīmēt, ka ante.lv nav apdalīts(a?), jo mīt atvērtā pirmkoda Xen virtualizācijas vidē, kurā atšķirībā no daudziem citiem mākoņpakalpojumiem, lietotājam tiek nodrošināts "īsts" Linux serveris, ar visām Linux brīvībām. Lietotājam ir pieejama root lietotāja komandrinda, un uz servera var uzlikt jebkādu programmu (piemēram, MySQL datu bāzi, Apache tīmekļa-, Tomcat lietojumu-, Proftpd failu pārsūtīšanas-, Subvesion pirmkoda versiju kontroles serverus, Xwiki sadarbības sistēmu un daudz ko citu☺). Lietotājs pats var izvēlēties datu glabāšanas veidus un tos jebkurā brīdī pārkopēt kaut kur citur.

Kā rāda nesen veikta aptauja, "mākoņi" ir modē. Tikai nevajag aizmirst par savām lietotāja brīvībām.

Novēlu ante.lv vēsumu, ātru interneta pieslēgumu un nepārtrauktu elektrību!

Tags Latvija
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-06-15 16:36
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License