Atmest Windows ir grūtāk nekā smēķēšanu

Nu jau labu laiku pastāv portāls http://www.esidross.lv/, ko uztur http://cert.lv/ Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija.

Kopš pagājušā gada beigām portālā ir ievietoti pāri ducim visumā noderīgi raksti. Tajā skaitā: plakāts  bērniem, un pieaugušajiem, kā noteikt, ka Windows dators ir inficēts un ko tad darīt, un kādi ir vispārīgi drošības ieteikumi.

Tomēr portālā sniegtajai informācijai ir arī būtisks trūkums: ievadot meklēšanas logā Linux neatradu nevienu rakstu. Protams, 90% cilvēku lieto datorus ar Windows operētājsistēmu, un tāpēc nav nekas neparasts, ka arī raksti un ieteikumi ir saistībā ar to.

Tomēr, runājot par datoru drošību, neminēt Linux ir nepiedodami, jo Microsoft Windows ir pasaulē nedrošākā plaši izmantotā operētājsistēma.

Iedomājieties pasauli, kurā 90% cilvēku jau no dzimšanas smēķē. Tajā noteikti būtu neskaitāmi portāli un sociālās vietnes par un ap smēķēšanu, padomi par cigaretēm, pīpēm un tabaku, u.t.t. Un kādā portālā ārsti rakstītu ieteikumus, kā cīnīties ar plaušu vēzi un iedzimtiem defektiem:

  • bērniem līdz 5 gadu vecumam nedodiet vairāk par cigareti dienā,
  • gaidot bērnu, nesmēķējiet vairāk par paciņu dienā,
  • bērnudārzos/skolās/slimnīcās pīpējiet tikai pīpi vai cigāru.

Atlikušie 10% iedzīvotāju šos ārstus uzskatītu par jukušiem.

Salīdziniet iedomātos smēķētājus ar Windows lietotājiem, un sapratīsiet, ka pirmajiem nikotīns ir tas pats, kas otrajiem Windows. To vajag, lai strādātu, atpūstos, uzsāktu sarunu un nodibinātu biznesa kontaktus vai draudzību. "Smēķētājiem" visa dzīve rit par un ap Windows, un viņi ne redz, ne arī spēj iedomāties, ka varētu būt savādāk.

Un tagad aizstājiet iedomātos ārstus ar esidross.lv drošības ekspertiem. Viņi jums iesaka smēķēt ar piesardzību: nevilkt dūmu dziļi plaušās, izvēlēties "vieglākas" cigaretes, mazāk smēķēt starp nesmēķētājiem. Viņi runā par mērenību, tā vietā lai aicinātu atmest.

Ja runa iet par datoru drošību, Windows ir jāatmet.

Jo Windows nedrošība ir daudz kaitīgāka par cigarešu dūmiem. Ja cigaretes traucē tikai dažu metru attālumā, tad uzlauzts Windows dators var sūtīt mēstules un vīrusus visai pasaulei.

Un svarīgi ir nevis tas, ka Windows nav piemērots internetam (Microsoft gan ir centies internetu piemērot Windows), bet gan tas, ka Windows ir slēgtā pirmkoda operētājsistēma. Bet pirmkods ir nedrošs, ja to nevar pārbaudīt jebkurš.

Ne velti IT drošības kritēriju augstāko līmeni A1 var sasniegt tikai tad, ja neatkarīgi eksperti ir izvērtējuši gan algoritmu (ko matemātiski jāpierāda kā drošu), gan tā realizāciju programmas kodā (jo algoritmu var realizēt kļūdaini). Mūsu IT izmantošanas pieredze rāda, ka tas, kā drošību nevaram pārbaudīt, agri vai vēlu izrādās nedrošs. Piemēram, lai arī Mac OS ir sistēma ar robustu Unix dizainu, tā nekad nebūs tik uzticama kā Linux, kura pirmkodu atkal un atkal izpurina programmētāju tūkstoši.

Esmu ar visām četrām ekstremitātēm par esidross.lv ideju, tomēr, rakstus par Windows iesaku sākt ar kādu no šiem brīdinājumiem:

LAI JŪSU DATORS BŪTU DROŠS, ATMETIET WINDOWS

WINDOWS BŪTISKI KAITĒ JŪSU DATORA DROŠĪBAI

DATORI AR WINDOWS MIRST JAUNI

Katram ir brīva izvēle: smēķēt vai nesmēķēt, lietot Windows vai nelietot. Tomēr lietotājus ir jāinformē par viņu izvēles sekām, un, ja izvēle traucē citiem, tā vairs nav privāta lieta.

Tags Windows Drošība Latvija
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-05-16 14:09
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License