Ar bash pret valsts neizdarību

Sakarā ar to, ka privātajā sektorā jūtams darbības apsīkums, esmu sācis sekot arī publiskā sektora pasūtījumiem. Tomēr, tas nebūt nav tik vienkārši, kā biju iedomājies. Mūsu valstī informāciju savās mājas lapās ievieto simtiem valsts un pašvaldību institūciju. Līdz ar to, katru dienu nepieciešams aplūkot neskaitāmas tīmekļa lapas un pamanīt tajās jaunumus.

Ideālā pasaulē šo problēmu risina ar vietņu satura izmaiņu apkopošanu un publicēšanu dažādu kategoriju RSS barotnēs. Tad katrs interesents var tām pierakstīties, un RSS lasīšanas programma jaunumus no visām barotnēm apkopo automātiski. Iestādes mājas lapai, kas atbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr.171 ir

..19.6. nodrošināta atsevišķu mājas lapas satura vienību piegāde, izman­tojot vienkāršās sindicēšanas pakalpojuma (angļu valodā Really Simple Syndication jeb RSS) kanālus, izvērtējot satura vienību publicēšanas un pakalpojuma izmantošanas lietderību..

Prasības stājās spēkā jau 2009.gada 1.jūlijā, tomēr vienīgā zināmā vietne, kur ir nodrošinātas RSS barotnes iepirkumiem ir Aizsardzības ministrija. Ja citas iestādes šo pakalpojumu nevar ieviest, jo to unikāli izstrādātajās satura pārvaldības sistēmās jāveic lielas un dārgas izmaiņas, es tām iesaku pāriet uz Joomla, Drupal vai Alfresco. Bet varbūt tās uzskata, ka satura publicēšana RSS barotnē nav lietderīga? (Es kā optimists ceru, ka tās to nedara apzināti, lai ierobežotu potenciālo pretendentu skaitu.)

Daļēji šo problēmu risina Iepirkumu uzraudzības birojs, tomēr tas sniedz informāciju tikai par iepirkumiem ar piedāvājuma cenu virs Ls 10 000 (cenu aptaujas, konkursi, sarunu procedūras). Savukārt vienā vietā apkopoti informatīvie paziņojumi par iepirkumiem no Ls 1 000 līdz 10 000 un Publisko iepirkumu likuma 2. pielikuma B daļā minētajiem pakalpojumiem (iepirkumu cena virs Ls 10 000) ir pieejami tikai par maksu privātu kompāniju vietnēs.

Galu galā pēc principa "Лучше день потерять, но потом за час долететь" dienu nocīnījos, lai izveidotu bash "tīmekļa grābēja" (jeb web scraping) skriptu, kas savāc vienkopus HTML saturu no dažādām tīmekļa lapām un atrod tajās atšķirības.

Skripta izveide ir aprakstīta lapā Tīmekļa satura lasītājs ar izmaiņu kontroli. Aicinu katram pamēģināt to izveidot un pārbaudīt darbībā. Skripta rezultātus var aplūkot sekojošās lapās:

Tags Latvija Tīmeklis
Created by Valdis Vītoliņš on 2009-09-10 09:35
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License