Vieglas smiltis, Nokia

Savulaik pasaules vadošā mobilo telefonu kompānija, Nokia, ir beigusi pastāvēt. Microsoft par 5,4G€ nopirka praktiski visu, kas palicis pāri no Nokia. Rezultātā Nokia akciju cena cēlās par 35%, bet Microsoft — kritās par 5%.

Pēdējo triju gadu laikā, kopš kompāniju vada bijušais Microsoft darbinieks Stīvens Elops, Nokia akciju cena ir kritusies vairāk kā 10×, saražoto telefonu apjoms krities 2× un tika atlaisti vairāk kā 10k darbinieku.

Screen_Shot_2013-09-03_at_10.20.49.png

Kad viedtelefoni kļuva populārāki par "dumjajiem", Stīvens Elops nolēma, ka Symbian nav gana laba sistēma, bet, konkurējot ar citiem Android ražotājiem, paredzama pārāk maza peļņa. Tāpēc viņš nolēma, ka Nokia būs "savādāka" ar Windows telefoniem, līdzīgi kā, piemēram, Apple ar iOS. Tagad Android telefoni ir ap 70% bet Windows ap 3% .

Lai arī Microsoft ir papildinājis savas iekārtu ražošanas spējas, tomēr neparedzu, ka šāda integrācija daudz palīdzēs, jo neviena slēgtā koda sistēma (ne tikai Windows, bet arī iOS) nav spējīga attīstīties pietiekami ātri un izturēt konkurenci ar atvērtā pirmkoda sistēmu.

Ēriks Reimonds norādīja, ka šī apvienošana ir kā divu dinozauru sapārošana, cerībā, ka radīsies jauns zīdītājs. Bet tas nebūs valis. Iespējams, ar lielāku "patentu portfeli" Microsoft varēs iztiesāt savu "intelektuālā īpašuma" daļu no sekmīgākiem konkurentiem, līdzīgi kā tagad no Android. Iespējams, ka Microsoft varēs ilgāk subsidēt savas iekārtu ražotnes no dilstošās, bet joprojām milzīgās Office un Windows licenču peļņas.

Tomēr, ja visu, ko Microsoft nopērk, tas pievienos Windows, tas turpinās iet uz leju kopā ar pārējiem, kam tas ir pieķēries.

Tags Microsoft
Created by Valdis Vītoliņš on 2013-09-03 17:44
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License