Kaimiņ, alu dzersi? Paldies, man pašam savs!

Šāda Aldara reklāma bija vēl tajos laikos, kad skatījos televīziju. Tagad līdzīgi varu teikt par Google Reader RSS ziņu apkopotāju, kura darbību Google pārtrauks 1. jūlijā.

Tāpat kā daudzi citi tīmekļa ziņu lasītāji, Google Reader izmantoju jau daudzus gadus, un ziņa par pakalpojuma pārtraukšanu mani pārsteidza nesagatavotu. Tā nu paredzēto darbu vietā darba dienu biju spiests sākt, pētot citas RSS lasītāju iespējas. Dažādas alternatīvas ir apkopojis Laacz, bet es citu kompāniju (Feedly, NewsBlur, Netvibes) servisus par pietiekami labiem neatzinu, jo no vienas puses nevēlos maksas servisu, bet no otras puses zinu: ja es par produktu nemaksāju, tad produkts esmu es pats.

Ja kāds piekrīt Google mārketinga meliem, ka RSS lasītāju var aizstāt ar sociālajiem tīkliem, tad tam vai nu galvā ir putra, vai tur vispār nekā nav. Es, piemēram, lietoju arī Twitter, bet uzskatu, ka tā garajā tapetē samestās ziņas, sākot ar zinātnes sasniegumiem, tehnoloģijām un beidzot ar smieklīgiem nieciņiem ir defekts, nevis efekts. Tas var noderēt, lai dažādotu ikdienu, bet tas galīgi neder, ja vēlaties pievērsties kaut kam noteiktam.

Ja RSS lasītājā varat izvēlēties pirmo, otro un saldo ēdienu, un vēl kafiju; tad Twitter ir viss tas pats — tikai vienā lielā bļodā.

Tāpēc, ja arī atrodu ko interesantu Twitter, vienmēr skatos, vai turpmākos jaunumus varu saņemt, izmantojot RSS barotni. 

Izpētot darbībā atsevišķas lietojumprogrammas datorā (Liferea, Akregator), man tās nešķita ērtas, jo sanāk lēkāt starp ziņu lasītāju un pārlūkprogrammu. Tāpēc sāku pētīt RSS ziņu apkopotājus, kas tāpat kā Google Reader strādā uz servera, un ir izmantojami ar pārlūkprogrammu. Sāku ar Selfoss, bet to vispār nespēju palaist. Meklējot kļūdu iemeslus, atklāju, ka Selfoss PHP failos rindu pārnesumi ir DOS/Windows formātā. Man tas šķita kā neprofesionalitātes rādītājs un tālāku izpēti pārtraucu.

Tad ķēros pie Tiny Tiny RSS (Ttrss), un tas šķita daudz saprotamāks. Ttrss uzstādīšana nav sarežģīta un ar to var tikt galā katrs, kas saviem spēkiem ir uzlicis Wordpress, PHPBB vai ko tamlīdzīgu. Patīkama ziņa bija tā, ka pēc intereses lēciena, kas par RSS ziņu lasītājiem radās pēc Google paziņojuma,

att01.png
 Ttrss izstrādātāji bija strauji reaģējuši, un dažas no viņu lasītājā reģistrētajām kļūdām bija izlabojuši jau nākamajā dienā.

Google ir vismaz tik labs, ka ļauj lejuplādēt Reader datus OPML formātā, kurus varēju importēt Ttrss. Atklājās gan, ka Ttrss ir nedaudz piekasīgāks barotņu XMLam, un dažas barotnes atzina par nepareizām/nedarbojošām, tomēr >90% no visām importējās bez problēmām.

att02.png
 Pārskatot importētās barotnes, atklāju ka dažās no tām jauni raksti nav parādījušies jau labu laiku (vairākus mēnešus, pat gadu). Tomēr tās man īpaši netraucē, un no tām neatteicos — tieši tas ir RSS lasītāja spēks, ka jūs varat ērti sekot (neieguldot savu laiku) arī ļoti epizodiskiem rakstītājiem.

Pamatīgāk izpētot Ttrss iespējas, nonācu pie secinājuma, ka tas ir labāks par Google Reader!

Googe ir interneta zilonis, un tā pakalpojumi ir viegli pamanāmi ne tikai ziņu apkopošanā. Tā kā nav labi paļauties tikai uz vienu kompāniju (un to, ka tās pakalpojumu kvalitāte nemainās), esmu skatījies gan tā meklētāja alternatīvu DuckDuckGo, vienranga tīkla meklētāju Yacy un ne tik sen pārgāju no Google Analytics uz Piwik.

Ir ērti, ja viss ir vienuviet, tāpēc ilgi lietoju tikai Google Reader un uz citiem RSS ziņu lasītājiem neskatījos. Bet šajā gadījumā Tiny Tiny RSS man sagādāja patīkamu pārsteigumu. Pagaidām man ir grūti teikt, cik daudz darba varētu prasīt tā uzturēšana un versiju atjaunošana, tomēr zināmā mērā varu teikt paldies Google, ka tas mani piespieda uz šādu soli.

Paldies, Google, par Reader! Tagad man ir pašam savs!

Tags Tīmeklis Google
Created by Valdis Vītoliņš on 2013-03-17 15:47
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License