Piwik tīmekļa servera apmeklējuma statistikas rīks

Jūs nevarat uzlabot to, ko nemērāt. Tāpēc ikvienam tīmekļa vietnes uzturētājam ir nepieciešami dati, kas parāda, kā tīmekļa vietne tiek izmantota. Vairums apmierinās ar Google analytics (GA), bet tam ir vairākas nepilnības:

  1. statistika tiek savākta tikai par tiem apmeklētājiem, kuri savā pārlūkprogrammā ļauj izpildīties JavaSript kodam. Piemēram, uz mana datora AdblockPlus Firefox spraudnis šo kodu neizpilda. Tāpēc odo.lv apmeklējumu statistiku vācu arī ar Awstats, kas analizē tīmekļa servera žurnāla failu.
  2. GA (un citu) bezmaksas servisu ēnas puse ir tā — ja mēs par pakalpojumu neko nemaksājam, tad jāņem vērā, ka mēs paši esam pakalpojums. Statistiku par odo.lv ar GA vācu ne tikai es, bet arī Google. Un kā tas izmanto šo informāciju, mēs parasti pat neapjaušam.
  3. Ne tikai informācijas apstrādes, bet jebkuru sistēmu uzskata par demokrātisku, ja cilvēkiem ir iespēja uzzināt, kādi tieši dati par viņiem tiek krāti. Dalīties ar GA statistiku publiski ir diezgan sarežģīti (un nav skaidrs, vai tas ir legāli).

Tagad ir pieejama atvērtā pirmkoda GA alternatīva — Piwik. Lai uzstādītu Piwik, nepieciešams savs LAMP serveris. Uzstādīšanas apraksts Ubuntu Linux gadījumā dots šajā padomā.

Arī Piwik statistikas vākšanai izmanto JavaSript kodu. Tomēr atšķirībā no GA, ja JavaScript kodu pārlūkprogramma neļauj pildīt, tad daļēju statistiku savāc, vienkārši iekļaujot visās lapā tukšu attēlu, kura avots ir īpaša Piwik lapa.

Vienā Piwik vietnē var vākt statistiku par vairākām citām tīmekļa vietnēm, attiecīgi izmainot iekļaujamo kodu.

Tiem, kas nevēlas vispār tikt izsekoti, pārlūkprogrammā var atvērt lapu un saglabāt sīkfailu, kas ļauj atteikties no izsekošanas (man vēl nav viedokļa, vai un kā šāda saite būtu jāieliek. Skaidrs, ka līdz Piwik neviens neko tādu nepiedāvāja).

Noklusētajam Piwik izskatam var pievienot papildu kontroles, nospiežot Widgets & Dashboard pogu. Datus var attēlot dažādos grafikos un saglabāt failā.

att.png

Vienīgā Piwik nepilnība ir tā, ka kods jāsavāc pašam no izstrādātāja. Tāpēc nākas pašam skatīt jaunumus, lejuplādēt un manuāli uzstādīt jaunākās versijas.

Manām vajadzībām Piwik noteikti ir ērtāks par GA. Tāpēc silti iesaku to visiem interesentiem. Mūsu globalizētajā pasaulē, kad teju katru mēnesi lasām par kārtējā globālā servisa miljoniem uzlauzto kontu, sava sistēma nemaz nav slikta. Protams, tā prasa lielāku darbu, bet drošība un neatkarība vienmēr prasa papildu darbu.

Un vēl... Analīzes rīki ar krāsainiem grafikiem ir jauki, tomēr pa retam der apskatīt arī pirmavotu — tīmekļa servera žurnāla failus (Apache gadījumā /var/log/apache2/access.log un arī /var/log/apache2/error.log). Tas ļaus jums sajust, kas notiek reālā laikā, un, iespējams, pamanīsiet arī kādu kļūdu ☺...

Tags Pārraudzība Statistika
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-09-05 09:29
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License