Cik sarežģīti ir iegūt datoru un printeri, kas darbojas ar Linux

Īsumā — atdodu mazlietotu (uz beigām iet tikai oriģinālā melnās krāsas kasete) krāsu lāzerprinteri printeri Canon i-Sensys LBP5050n. Ja interesē, skatiet kontaktus.
Bet patiesībā raksts ir par to, kā atjaunoju sava uzņēmuma IT parku ar jaunu datoru un printeri, kuri darbojas ar Linux.

Dators

Lielākais pirkums bija Dell Latitude E5250 klēpjdators ar Core i5 procesoru, 8GiB operatīvo atmiņu un 256GiB SSD disku. Uz tā jau bija uzstādīts Ubuntu 14.04 un, pirmo reizi palaižot datoru, tas piedāvāja izvēlēties vien dažas valodas, starp kurām nebija latviešu.

att1.jpg

Neiztika arī bez Dell papildinājumiem, kurus Dell, kā parasti (lai neteiktu — vecmodīgi), nespēja atdot bez papildu gala lietotāja licences (EULA) noteikumiem.

att2.jpg

Tā kā es iepriekš uzstādītām operētājsistēmām neuzticos, tā vietā pārliku 64-bitu Lubuntu 14.04, kā ātrāku un lietotāju neizsekojošu Ubuntu variantu. Uzstādīšanu nācās atkārtot vairākas reizes, jo, bez iedziļināšanās spiežot "Tālāk", Lubuntu 14.04 uzstādīšanas vednis netika galā ar datora noklusēto UEFI sāknēšanas standartu. Uzstādīšana izdevās, kad datorā ieslēdzu vecā BIOS savietojamības režīmu. (Nezinu par Lubuntu, bet Ubuntu 15.04 labi tiek galā arī ar UEFI. Bet es cīnījos ar 14.04, jo vēlējos ilgās uzturēšanas versiju.)

Visas svarīgākās iekārtas pamatā strādāja. Tomēr, tieši uzstādītajā Lubuntu versijā, uzdevumu joslā nerādījās (un tāpēc nebija darbināma) skaņas kontrole. Pēc nelielas izpētes sapratu, ka tā ir programmu komplektācijas vaina — Lubuntisti vēl arvien nevar izšķirties, vai izmantot ALSA, vai PulseAudio skaņu sistēmu. Es skaņas problēmas novērsu, novācot ALSA un uzstādot PulseAudio:

sudo apt-get purge alsa
sudo apt-get install pulseaudio

Gala rezultāts sanāca sekojošs:

att4.jpg

Interesanti piezīmēt, ka lai arī datoram ir Ubuntu uzlīme, bet "Super" poga ir ar Windows 8+ logo:

att5.jpg

Printeris

Otrs pirkums bija jauns krāsu lāzerprinteris, jo biju noguris cīnīties ar augšminēto Canon printeri, kuru darbināju caur virtuālu Windows. (Patiesību sakot, vairāk nogurdināja nevis pats printeris, bet gan Windows ar tā mūžīgajiem atjaunojumiem un niķīgajiem dziņiem). 

Cenšoties neatkārtot iepriekšējās kļūdas (kļūdīties katru reizi citādi ir speciālista īpašība), izpētīju tuvākos datorveikalus un salīdzināju to piedāvājumu ar informāciju tīmeklī.

Kā piemērotāko izvēlējos HP LaserJet Pro CP1025nw. Lai gan HP ir Unix-veidīgo sistēmu atvērtā koda sistēmas CUPS izstrādātāji, ne visi tās printeru dziņi ir atvērti. Tomēr HP nodrošina, ka jaunāko printeru slēpjamo "intelektuālo īpašumu" var iegūt Linux ar HPLIP, uzstādot slēgtā koda dziņus.

sudo apt-get install hplip

Ievadot komandu sudo hp-setup ieguvu kļūdu:

error: HPLIP is not installed properly or is installed without graphical support. Please reinstall HPLIP
warning: Qt/PyQt 4 initialization failed.
error: hp-setup requires GUI support (try running with --qt3). Also, try using interactive (-i) mode.

Kuru atrisināju, uzstādot arī grafiskās bibliotēkas:

sudo apt-get install hplip-gui

Tad, ievadot komandu hp-setup, atvērās vednis, ar kuru atradu printeri (vispirms caur USB, uz otra datora arī tīklā), piekritu noteikumiem, uzstādīju slēgtā koda dziņus un pievienoju printeri sistēmā.

Kad printeris ir pievienots datortīklam, ir ērti, ka tā pārvaldību var veikt, pieslēdzoties printerim ar pārlūkprogrammu.

Att01.png

Kad datoram ir uzstādīti printera slēgtā koda dziņi, tad pilnībā strādā arī Ubuntu standarta printera pievienošanas vednis. (Viena no izdrukātajām lapām fotogrāfijā uz printera ir drukāta ar HP vedni, bet otra ar Ubuntu vedni).

att3.jpg

Lai arī Latvijas IT tirgus nav Linux lietotājiem pretimnākošs, ar nelielu piepūli var nopirkt iekārtas, no kurām peļņa neaiziet monopolistu kabatās. Es ar sava uzņēmuma maciņu nobalsoju par Dell un HP.

Mac un Windows lietotāji atcerieties — mēs, Linux lietotāji — palīdzam arī jums. Jo slēgtā koda kompānijas ir jums pretimnākošas tikai tik daudz, cik tās baidās, ka uz Linux varētu pāriet arī jūs.

Tags Linux Drukāšana Uzstādīšana
Created by Valdis Vītoliņš on 2015-06-20 14:35
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License