Atvērtā satura materiāli par Ubuntu u.c. programmu lietošanu

Neilgu laiku atpakaļ rakstā "BDA kursi par vairs neizmantotu programmatūru" izteicu kritiku par to, ka BDA materiāli joprojām ir sagatavoti "pa vecam" — vieniem pašiem savā cellē un, lai arī ar publiski pieejamu, bet tikpat arhaisku un nemaināmu rezultātu, kā desmit baušļu "tev nebūs zagt" normāla "nezodz!" vietā.

Iespējams, ka BDA viedokli ietekmēja arī mana kritika. 

Kas gan tajā ir tik īpašs? Tas, ka ar šiem materiāliem ikviens var sākt kopīgi veidot aktuālu dokumentāciju par atvērtā pirmkoda programmu (piem., Ubuntu Linux, LibreOffice, Gimp, u.tml.) lietošanu.

Šie materiāli ir veidoti pēc ECDL plāna un tiem ir laba apmācības secība un pasniegšanas stils. Tomēr šie materiāli ir novecojuši un neatbilst mūsdienās lietoto programmu versijām, un ir jāuzlabo.

Bet labākus mācību materiālus nevar iegūt tos veidojot "no nulles". Tos var iegūt tikai uzlabojot no tiem, kurus ir sagatavojis kāds cits.

(Atcerieties, ko teica Izaks Ņūtons par pakāpšanos uz citu pleciem un Pablo Pikaso par labiem un izciliem māksliniekiem?)

Tāpēc piedāvāju visiem skolotājiem, pasniedzējiem u.c. entuziastiem apvienot pūles kopīgā darbā, uzlabojot šos, nevis katram savus materiālus!

Kopīgi veicamie darbi ir sekojoši:

Lasāmajiem materiāliem

  1. Tā kā attālināta un sadalīta sadarbība ar lieliem teksta dokumentiem ir apgrūtināta, pirmais darbs ir pārvērst šos dokumentus mazākos tiešsaistē pieejamos gabalos.
    1. Ja tos pārvērš MSOffice/LibreOffice dokumentā (ar pareiziem stiliem — virsrakstiem, attēlu parakstiem u.tml.), tad es tos varu importēt Xwiki formātā, kur var brīvi labot atsevišķas nodaļas un lapas. (Šādā veidā no Word ir pārnests Informācijas sabiedrība un tāldarbs kurss).
    2. Var izmantot arī citus sadarbības rīkus, piemēram, publisku (vai ar iespēju reģistrēties/pieteikties pašam) https://etherpad.mozilla.org/, https://docs.google.com/ vai analogu.
  2. Pēc tam saturs ir jāpārtaisa, pielāgojot to Ubuntu 12.04 (LTS jeb "ilgās uzturēšanas") versijai ar saskarni latviešu valodā (angļu valoda ir jāmācās, bet ne jau tādā piespiedu veidā).

Skatāmajiem/klausāmajiem materiāliem

  1. Pārkopēt esošos video materiālus vietnē, kurā var brīvi komentēt (piemēram, http://www.youtube.com/), lai savāktu skatītāju atsauksmes. Piemēram, man šķiet, ka videomateriālu teksts ir tīri labs, bet tas tiek pavadīts ar sliktu attēlu (juceklīga klikšķināšana pa Google atrastiem attēliem).
  2. Tāpēc šiem materiāliem derētu nomainītu video celiņu uz piemērotāku (ielikt atbalstošākus attēlus) un izdzēst morāli novecojušus/strīdīgus apgalvojumus. Praktiskai uzziņai par materiālu apstrādi var noderēt mācību kurss "Video materiālu veidošana un publicēšana".

Es, iespēju robežās, darbošos ar lasāmo materiālu uzlabošanu, bet jebkāda palīdzība lieti noderēs. Gaidīšu jūsu atsauksmes un ierosinājumus.

Paldies Jānim Judrupam un citiem no BDA! Un lai mums veicas!

Tags Latvija Ubuntu Apmācība
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-08-07 16:03
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License