Java ir mirusi, lai dzīvo Java!

Javalogo.png

Šī gada augustā, pavisam nemanot, Oracle pārtrauca Java izpildes un programmēšanas vidi (t.s. SunJDK) izplatīt ar DJL licenci. Faktiski tas nozīmēja to, ka "trešās firmas" vairs nevarēja izplatīt jaunas versijas, kopējot failus savos programmatūras krātuvēs.

Un nekas nemainījās. Jo, kā tas datoru pasaulē nereti notiek, ja viss strādā, licence nevienu neuztrauc.

Protams, programmatūras licences maiņa nedarbojas ar atpakaļejošu spēku, tāpēc visas līdz tam izplatītās, vecās programmas versijas varat izmantot, bet jūs to nevēlaties.

Kāpēc? Tāpēc, ka jebkurai programmai, arī SunJDK videi ir kļūdas, kuras, reiz atrastas, var izmantot ļaunprātīgi uzlauzēji.

Kad oktobra beigās Oracle paziņoja par atrastām kritiskām SunJDK kļūdām, lavīna bija sākusies. "Trešo firmu" programmatūras izplatītājiem bija jāizvēlas: mainīt programmatūras piegādes veidu, vai atteikties no Oracle.

Canonical, kas izplata Ubuntu Linux operētājsistēmu, izvēle ir sekojoša: viņi izņem no saviem arhīviem nedrošās Sun/Oracle Java pakotnes un piedāvā pāriet uz OpenJDK, vai arī manuāli savākt jaunākās pakotnes no Oracle mājas lapas. Un kaut kad nākamgad (skaidrs datums nav noteikts), tiem, kas turpinās izmantot SunJDK, ar pakotņu atjaunojumu šī pakotne vispār tiks izdzēsta.

Jau no pašiem pirmsākumiem, kad sāku izmantot Java, mēs visos projektos izmantojām SunJDK, uzticoties viņu kompetencei un "faktiskajam standartam". Oracle pēc inerces mantoja Sun dāvāto uzticību un JDK uzstādīšanas pamācībā es ieteicu pāriet uz SunJDK. Tomēr šis dzīves posms nu ir beidzies. Arī mana izvēle ir mainījusies: jaunākajā padoma versijā esmu aprakstījis, kā no SunJDK pāriet uz OpenJDK.

Oracle, izmantojot OpenJDK licences izņēmumus, savu Java implementāciju turpmāk veidos kā slēgtā koda papildinājumu OpenJDK. Iespējams, ka Oracle tā apmierinās dažus "resnus" klientus, kuriem atvērtā koda realizācija ir "par šauru", tomēr mani tas vairs neuztrauc. Manā pārraudzībā esošajiem serveriem (odo.lv, ante.lv, u.c.) Java esmu nomainījis uz OpenJDK un kārtējo reizi atgādinu:

Būtiska atšķirība starp atvērtā pirmkoda programmatūru un bezmaksas slēgtā koda programmatūru ir tā, ka pirmā jums būs pieejama vienmēr, bet otrā var pazust kuru katru brīdi.

Un, kad tas notiks, varēsiet sūkstīties par savu: "Man vienalga, ka tikai strādā!"

Tags Java
Created by Valdis Vītoliņš on 2011-12-20 16:57
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License