Mācību gads sākas ar Ubuntu

SIA Odo savulaik piegādāja bezmaksas Ubuntu instalācijas diskus. Interesi izraisīja pasūtījums, kurā saņemšanas adrese bija Aizkraukles pamatskola. Pasūtītājs bija šīs skolas informātikas skolotājs Gints Rozītis. Izrādījās, ka skolā vairākiem Windows XP datoriem ir beigušās licences, un tāpēc uz tiem tika nolemts uzstādīt Ubuntu.

Aizkraukles pamatskolā ir 45 datori, no kuriem 30 ir divās datorklasēs, katrā pa 15 datoriem. Pavisam skolā Ubuntu 10.04 tika uzstādīts uz 8 datoriem. Katrā datoru klasē ir viens Ubuntu dators, lai to varētu izmantot demonstrācijai un mācību procesa pārbaudei, bet lielākā daļa ir skolas bibliotēkā un skolotāju vajadzībām. Tā kā bibliotēkā datorus pamatā izmanto interneta pārlūkošanai, tas nesagādāja īpašas problēmas, ja neskaita to, ka ir savādākas bildītes un pogas atrodas citā vietā. Ar pieslēdzamo aparatūru vairumā gadījumu (piemēram, Canon un HP printeriem) nebija nekādu problēmu, viss notika pilnīgi automātiski. Neizdevās pieslēgt Konica Minolta kopētāju.

Pirmā saskare ar Ubuntu Gintam bijusi, saņemot http://www.mykoob.lv/ projektā piegādātus datorus, kuri, viņam par pārsteigumu, bijuši ar Ubuntu operētājsistēmu. Gints atzīst, ka lēmumā par Ubuntu ieviešanu skolā, bijis ļoti svarīgi pašam praktiski pārbaudīt šos datorus darbā.

Izmantošana apmācībā nav vienkārša

Iespējams, ka Ubuntu ieviešana bibliotēkā un administratīvajām darbībām ir vienkāršāka kā datoru klasē, jo datoru klases datoriem atbildību uzliek skolu programmas prasības. Lai arī ir Izglītības ministrija ir atzinusi, ka programmu var izpildīt, izmantojot atvērtā pirmkoda propgrammatūru, tomēr ieviešana mācību praksē nav vienkārša. 

Ogres ģimnāzijas informātikas skolotāja Maira Zandberga Ubuntu kā otru operētājsistēmu Ogres ģimnāzijas datoru klasē uzstādīja jau divus gadus atpakaļ. Ubuntu izmantošanai apmācībai ir pielāgoti ECDL materiāli, kuros ir aprakstīts, kā izmantot OpenOffice biroja programmatūru. Līdz ar to, kursu teorētiskā daļa īpašas problēmas nesagādā. Bet praktisko uzdevumu sagatavošanā var būt grūtības, jo ir daudz mazu sīkumu, kuru atrisināšana un izmaiņas praktisko darbu uzdevumos prasa laiku (kura mācību laikā bieži vien nepietiek), piemēram:

  • Ubuntu datora pieslēgšana failu serverim,
  • Praktisko darbu un uzdevumu sagataves, kas jāpielāgo Ubuntu un OpenOffice,
  • Un, protams, skolotāju neinformētība un bailes uzsākt ko jaunu.

Dators, no kura citi baidās

Pagājušajā mācību gadā SIA Odo uzdāvināja datoru ar Ubuntu Ogres 1. vidusskolas skolotājai Elzai Narbutei, ko viņa pamatā izmanto e-klasei un internetam. Datoru atnāca aplūkot viņas kolēģe un jautāja, kas ir Ubuntu. Stāstīju un rādīju. Tad viņa jautāja, kāpēc gan citi to neizmanto. Atbildēju: "Tāpēc, ka baidās", uz ko viņa atsaucās: "Man arī vajag datoru, no kura citi baidās! Tad citi manu datoru neizmantos!"

Varbūt arī jums ir jāpāriet uz Ubuntu?

Tags Latvija Ubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2010-08-26 15:38
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License