Klausiet, ko saka orākuls

Šī gada janvāra beigās tika pabeigta Sun Microsystems pievienošana Oracle, kas ritēja vairāk par gadu. Viens no kavēšanās iemesliem bija Eiropas pretmonopola komisijas iebildumi, kurus laika gaitā Oracle (vismaz daļēji) atspēkoja kā nepamatotus.

Kā šī apvienošanās ietekmē atvērtā koda pasauli?

Ja aplūkojam vēsturi, tad Oracle pēc būtības ir līdzīga Microsoft. Gan Oracle, gan Microsoft izveidojās ap viena cilvēka (Lerija Elisona vai Bila Geitsa) ideju, kas balstīta uz slēgtā koda programmatūru. Abas kompānijas ir guvušas iespaidīgu tirgus daļu savā biznesa jomā, kas pēdējos gados tiek nostiprināta, pārpērkot mazākas un inovatīvākas kompānijas. Tomēr ir arī atšķirība — Lerijs Elisons ar Oracle ir pamanījies izvairīties no negatīvās attieksmes, kādu ir izpelnījies Microsoft.

Sun (lai arī 10 reizes mazāka) ir līdzīga IBM. Tāpat kā IBM, Sun ir sākusies un visu laiku ir bijusi arī aparatūras kompānija, kas pat sacentusies ar Intel, izveidojot savu SPARC procesoru. Līdz ar to, lai arī sākotnēji Sun programmatūras projekti bija slēgti, Sun jau sen atklāja, ka programmatūras izstrāde ir papildu pakalpojums aparatūras uzturēšanai un sāka atbalstīt atvērtā koda programmatūras izstrādi. Sun var lepoties ar vairākiem nozīmīgiem atvērtā koda projektiem:

Oracle, lai arī daudz piesauc atvērtību un sadarbību, patiesībā atbalsta atvērto kodu tikai tik, cik tas nepieciešams tā slēgtajiem produktiem. Tāpēc attieksme pret Sun nopirkšanu ir pretrunīga. Daudzi baidās, ka Oracle varētu piekopt to pašu pieņemt, paplašināt un iznīcināt stratēģiju, kādu piekopj Microsoft. Mihaels Videniss, kas savā laikā pārdeva MySQL tiesības Sun, tagad par MySQL pāriešanu Oracle īpašumā izsakās kritiski un aicina pievērsties jauna MySQL zara — MariaDB izstrādei. Arī OpenOffice kopiena ir nobažījusies, tomēr pagaidām raugās nākotnē ar cerībām.

Tomēr Oracle kārtējo reizi ir spējis parādīt sevi labākā gaismā par Microsoft, jo zināmā mērā līdzīgs Microsoft darījums ar Novell pat izpelnījās jaunu Boycott Novell ziņu portālu.

Ir grūti pārbūvēt esošo māju, ja tajā turpina dzīvot. Daudz vienkāršāk ir celt jaunu tīrā vietā. Un vēl vienkāršāk ir nopirkt jaunu māju ar esošiem īrniekiem. Slēgtā koda programmatūras kompānijas nevar mainīt iestrādātos biznesa paņēmienus ar esošajiem klientiem, tomēr jaunās attiecības tās var veidot savādāk. Oracle, pārņemot Sun, pamazām veido savu atvērtā koda biznesu, nesagraujot esošās impērijas. 

Ja Oracle izdosies nostiprināties atvērtā koda biznesā, nepazaudējot atvērtā koda kopienas uzticību, šis varētu būt nozīmīgs precedents, kuram sekos arī citas vadošās slēgtā koda kompānijas. Tomēr, ja kādam neizdosies, jāatcerās, ka orākuls nekļūdās. Kļūdās tikai tulkotāji.


Created by Valdis Vītoliņš on 2010-02-23 16:36
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:26
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License