Interneta trauslā īstenība

Pat tajos laikos, kad informācija izplatījās ar zirgu auļu vai baložu lidojuma ātrumu, notikumus varēja pavērst sev vēlamā virzienā, izplatot nepatiesu informāciju. Piemēram, paziņojot, ka karalis ir miris, un pēc tam sodot tos, kas priecājās.

Informācijas tehnoloģijas šādu nodarbi ir padarījušas daudz ātrāku un arī lētāku. Tāpēc tagad "baiļu, nenoteiktības un šaubu", jeb "FUD" izplatīšana un "darbaļaužu viedoklis" (kā to sauca Padomju Savienībā), jeb "mākslīgā zāle" (astroturfing Rietumu pasaulē) dažos uzņēmumos ir svarīga mārketinga sastāvdaļa.

Spilgts piemērs ir TrustWave SpiderLabs 2013. gada drošības pārskats (lai iegūtu, ir jāievada kaut kādi dati).

att1.png
Ja kāds "pierāda", ka Linux ir nedrošāka sistēma par Windows, tas attiecīgās aprindās nepaliek nepamanīts. Steven J. Vaughan-Nichols, Linux, Windows, and security FUD detalizēti atbildēja, ko šāda "statistika", kas balstīta uz četriem kritisku kļūdu gadījumiem, nozīmē. Īsumā to var salīdzināt ar histērisku bļaušanu:

Uz jūsu telefona ir vairāk baktēriju nekā podā!

Nu, un? Svarīgs nav skaits, bet to daba. Ja saskaita visas šūnas, mūsu organismā, tad "citi" mūsos ir daudz vairāk nekā "mēs" paši. (Tomēr, kad aplūkoju sevi spogulī, es redzu "sevi", nevis "citus", jo manas šūnas ir daudz lielākas.)

Lai arī katra jaunākā Windows versija paliek arvien drošāka par iepriekšējo, tai līdz Linux vēl arvien ir tāls ceļš, jo tā ir:

  1. slēgtā koda sistēma (ticiet Microsoft, jo viņi zina ko dara),
  2. tai nav vienotas pakotņu pārvaldības (ar ierastu kustību uzstādāt jebkuru internetā dabūtu programmu).

Lai arī es Stīvenam pilnībā piekrītu, raksta komentāros viedokļi būtiski atšķīrās. Tajā skaitā, par tik "it kā" vienkāršu lietu — vai Londonas birža izmanto Windows vai Linux operētājsistēmu.

Daļa taisnības ir abās pusēs.

Par Windows ieviešanu Microsoft lielījās 2008. gadā ar izcilu mārketinga rullīti, bet 2009. gadā centās notušēt problēmas, tad klusi pārgāja uz Linux 2011. gadā un nesen sasniedza kārtējo ātrdarbības rekordu.

Londonas birža 2008. gadā no Unix pārgāja uz Windows, bet 2011. gadā — no Windows uz Linux.Jautājums — kādu sistēmu tā izmanto tagad? (Ceļojumus laikā neņemt vērā!)

Ja jums atbilde nesakrīt ar manējo, tad šis un visi atsaucēs minētie raksti ir "zvaigžņu zāle", "Potjomkina sādža", vai jebkura cita mākslīgā realitāte, kurai nav saistības ar īstenību.

Tags Drošība Linux Windows
Created by Valdis Vītoliņš on 2013-02-20 19:06
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License