Izlaista LibreOffice 4.0 versija

Dokumentu fonds ir izlaidis LibreOffice biroja programmatūras 4.0 versiju.

LibreOfficeWriter.png
 Šīs versijas izstādē ir piedalījušies ap 500 programmētājiem, kas visi kopā ir iesnieguši ap 50 tūkstošiem izmaiņu. 4.0 versijā ir veikti tik daudzi iekšēji pārveidojumi un uzlabojumi, ka, iespējams, tā ir pēdējā versija, kurā ir iekļauta arī lielākā daļa no Apache OpenOffice jaunumiem.

Programmas strukturālie uzlabojumi LibreOffice ir padarījuši jūtami ātrāku par 3.6 versiju. Ātrāk darbojas gan dokumentu atvēršana un saglabāšana, gan arī izvēļņu aktivizēšana (un tas varētu būt īpaši noderīgi vecu datoru lietotājiem).

Šajā versijā ir veikti daudzi "svešu" dokumentu formātu importēšanas uzlabojumi, tajā skaitā, sākot ar Microsoft Publisher un Visio 1.0, un beidzot ar Microsoft Visio/Office 2013 dokumentu formātiem.

LibreOffice tagad ir visvairāk dokumentu formātus atbalstošā biroja programmatūra pasaulē.

Ja jums ir saglabājies kāds fails no veciem laikiem, kuru vairs nevarat atvērt, varat mēģināt to atvērt ar LibreOffice 4.0 versiju.

Grafiskā saskarne nav daudz mainījusies (Dievs, sargi LibreOffice izstrādātāju prātu, lai tie neizdomātu ieviest ribbon rīku joslu!). Tomēr ir palikušas krāsainākas dažas ikonas (piemēram, drukāšanai) un ir uzlabots dialoglogu noformējums (to izmēru nosaka dinamiski, kas uzlabo loga izvietojumu citās valodās). Ir uzlabota spraudņu (pieslēgmoduļu) pārvaldība. Tālāk aprakstīti svarīgākie uzlabojumi katrai no programmām.

Writer

  • Ir uzlabota savietojamība ar Microsoft Word (teksta diapazona komentāri, grafiskās anotācijas (piezīmes, ko var pierakstīt ar planšetdatoru), peldošas tabulas),
  • vienkāršota atšķirīgas galvenes un kājenes izveide lapā,
  • ir uzlabots formulu imports,
  • spiežot Ctrl+F uzreiz aktivizējas meklēšanas logs (tajā nav jāklikšķina, kā tas bija 3.6 versijā).

Calc

  • Ir papildinātas šūnu nosacījumu formatēšanas iespējas (un ir izlabota 3.6 versijā ieviesusies formatēšanas kopēšanas kļūda),
  • ir ieviesta XML failu importēšana.

Impress

  • Tiek saglabāts paneļu izvietojums programmu aizverot un atverot,
  • ir uzlabots *.pptx failu imports.

Base

  • Iespējams pievienot Thunderbird adrešu bāzi.

Detalizēts jauno iespēju apraksts

Uzstādīšana

Tā kā standarta atjaunojumu veidā (caur vienoto programmatūras krātuvi) šī versija vēl nav nonākusi, es to uzstādīju (kā tāds Windows lietotājs) no izstrādātāja mājas lapas, attiecīgi atjaunojot uzstādīšanas aprakstu.

Tags LibreOffice Birojs
Created by Valdis Vītoliņš on 2013-02-09 15:35
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License