Kāpēc programmu biti ir par velti?

Viens no programmatūras izstādes biznesiem Apple infrastruktūrā ir dažādas papildu lietojumprogrammas, kuras par naudu var iegādāties t.s. App Store veikalā. Neskatoties uz to, ka Android viedtelefonu ir vairāk, Apple izstrādātāji par šīm lietotnēm pelna labāk, jo Apple lietotāji ir gatavāki par šīm programmām izdot naudu.

Šajās dienās norit Apple pasaules izstrādātāju konference (WWDC 2012), kurā Apple ziņo par svarīgākajiem jaunumiem. Viens no jaunumiem ir viedtelefonu iOS 6 versija, kurā, tā teikt, "no kastes" ir daudz plašāks lietojumprogrammu klāsts.

Līdz ar to, vairāku lietojumu (karšu, maksājumu, nesaistes satura kešošanas) programmu pārdošanas bizness ir beidzies, jo tagad šie lietojumi ir pieejami bez maksas standarta iOS versijā. Lai arī Apple fani sliecas iedomāties, ka viss, kas saistīts ar Apple, ir unikāls, šī problēma ir labi zināma, un Nīls Stīvensons uz to norādīja "Iesākumā bija komandrinda", runājot par "tehnosfēru":

Internets (lasiet: App Store) ir programmatūras fosiliju krātuve, līdzīgi kā La Brea purvs — dzīvajām būtnēm. Viss, kas tur parādās, ir pieejams (varbūt nelegāli, bet) par brīvu .. atliek vien pierast, ka, atšķirībā no citām nozarēm, miljonu dolāru tērēšana jaunā tehnoloģijā, piemēram: pārlūkprogrammā, var novest vien pie tā, ka dažus gadus vai pat mēnešus vēlāk tāds pats vai vēl labāks produkts ir pieejams internetā bez maksas. 

..

Microsoft (lasiet: App Store programmētāji) pelna naudu no tā, ka dažādām tehnoloģijām dažādos laikos ir dažāda cena. Īslaicīga peļņa parādās no savlaicīgām zināšanām, par kurām tehnoloģijām cilvēki nākamgad būs gatavi maksāt naudu, un cik ilgi pēc tam šīs tehnoloģijas varēs iegūt par brīvu. 

..

Viņu izdzīvošana būs atkarīga no divām lietām: arvien jaunu iespēju pievienošana, lai lietotāji nepārietu uz lētākām alternatīvām, un ilūzijas nodrošināšana, ka klienti, par to maksājot, savu naudu ir izdevuši par kaut ko vērtīgu.

Grūti teikt, vai šo lietotņu izstrādātājiem ir jājūt līdzi, bet pilnīgi skaidri pierādās Ērika Reimonda "Burvju katls" teiktais:

Programmatūras izstrāde ir pakalpojumu industrija, kas darbojas uz pastāvīgiem, bet nepamatotiem maldiem, ka tā ir ražošanas industrija.

Protams, var mēģināt pārdot programmu bitus par naudu, bet jāsaprot, ka šāds (ražošanas) bizness pastāv tikai, kamēr skrienat tehnosfēras priekšgalā (piemēram, ieviešot nepārtrauktus atjaunojumus). Ilgstoša un pastāvīga peļņa programmatūras izstrādē ir panākama tikai ar tehnisko atbalstu, ieviešanu un uzturēšanu, konsultācijām un apmācību (t.i. — pakalpojumiem), kas ir vērtīgs resurss arī tad, ja programmatūras biti paši par sevi vairs neko nemaksā.

Tags Apple
Created by Valdis Vītoliņš on 2012-06-12 08:17
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License