Ko nu? Microsoft nopircis GitHub!

Atvērtā koda kopienu šodien satricinājusi ziņa, ka Microsoft pārdodot tam 7,5G$ savu akciju ir nopircis GitHub. Tiem kas nezina GitHub ir kompānija, kura nodrošina github.com vietni, kas ir faktiskais standarts programmatūras izstrādes sadarbībā, par pamatu izmantojot Git versiju kontroles sistēmu.

Protams, Microsoft ir bēdīgi slavens ar nopirkto kompāniju produktu sabojāšanu vai pat iznīcināšanu, piemēram, Money, Nokia, Skype un Xamarin. Tāpēc kāds norādījis, cik tas ir slikti, bet citi par to sākuši jokot:

GitHubClippy.jpg

GitLab youtubē māca, kā migrēt projektu no GitHub uz GitLab, un pēdējās dienās piedzīvojis 10× lietošanas pieaugumu:

GitLabActivity.png

Nixcraft Twitterī taujā, vai vajadzētu dot otru iespēju SourceForge. SourceForge pirms gadiem 10 bija "tā laika GitHub", bet pazaudēja lietotāju uzticību, jo pārlieku uzmācās ar reklāmām tīmeklī, un programmu binārajā kodā iekļāva izsekošanas programmatūru. Tagad SourceForge ļauj lietot arī Git un esošā vadība apgalvo, ka viņi ir mācījušies no iepriekšējām kļūdām un tās vairs neatkārtos.

Šobrīd, protams, nevaram paredzēt vai GitHub atkārtos SourceForge kļūdas. Tomēr ir skaidrs, ka:

  1. Microsoft krātuve ir lielākā un aktīvākā GitHub vietnē,
  2. GitHub nopirkšana ir tikai viena no Microsoft nopirktajām kompānijām, jo Microsoft, tāpat kā Oracle, IBM un Google, pērk jaunus un inovatīvus uzņēmumus un "pārkrāso tos savā krāsā" jo lielām organizācijām tā ir izdevīgāk.
  3. Vairumu nopirkto produktu Microsoft turpina uzturēt un attīstīt. Galu galā, pat Microsoft slavas produkti: Word, Excel un PowerPoint nav radīti Microsoft. (Tas, ka, manuprāt, pēdējos 10 gadus Microsoft tos attīsta nepareizā virzienā un man tāpēc labāks šķiet LibreOffice Writer, Calc ir Impress ir cita lieta.)

Lai arī GitHub ir līderis koda izstrādes sadarbībā, tas nav vienīgais risinājums. Linux izstrādātāji principā nelieto centralizētas krātuves un viņiem GitHub liktenis ir bijis nebijis. Bet, bez SourceForge un gitlab.com, publiskas Git krātuves ar lielākām vai mazākām papildu iespējām nodrošina arī bitbucket.org u.c..

Tā kā es GitHub glabāju tika atvērtā koda projektus, man par privātumu vai GitHub pieejamības traucējumiem nav jāuztraucas:

  • Es vairākus publiskus vai slepenus izstrādes projektus glabāju savā https://odo.lv/git krātuvē, kurai tīmekļa saskarni nodrošinu ar Cgit.
  • Ja nepieciešama vienkāršāka saskarne, bez detalizētas pieejas tiesību kontroles tīmeklī, bet ar automātisku jaunu projektu parādīšanu, Java klasē es lietoju arī GitWeb.
  • Ja savā koda krātuvē bez koda pārvaldības ar tīmekļa saskarni nepieciešama arī problēmu apstrāde, koda sapludināšana u.c. iespējas, tad varat lietot Gitea, vai Gitblit.

Mans ieteikums ir sekojošs — uztraukties vajadzētu tad, ja:

  1. GitHub glabājat privātus, slēgtā koda projektus, un baidāties, ka Microsoft nozags jūsu "kroņa dārgumus",
  2. nezināt atšķirību starp Git un GitHub.
Tags Microsoft Programmēšana Tirgus
Created by Valdis Vītoliņš on 2018-06-04 18:41
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License