Manas Lielās Ubuntu talkas atskaņas

Tā kā Lielajā talkā Ogrē laiks bija nejauks es tajā nepiedalījos. (Daži gan bija Zilajos kalnos un pat nelielā attālumā redzēja mūsu atveseļojušos prezidentu.) Tā vietā es ņēmos apkopt savu triju datoru saimniecību un atjaunoju tos uz Ubuntu vai Lubuntu 16.04 versijām.

Vēl pirms lielās talkas atjaunoju uzstādīšanas instrukcijas gan Ubuntu, gan Lubuntu, kuru sagatavošanai izmantoju VirtualBox.

Ubuntu 16.04

Lielo talku sāku ar galda datoru, kuru pamatā lieto ģimenes jaunākā daļa, jo uz tā darbojās salīdzinoši veca 32-bitīga Ubuntu 12.04 versija. Intereses pēc mēģināju to atjaunot ar atjaunošanas vedni. Bet, tā kā vednis piedāvāja veikt atjaunošanu no 12.04 uz 14.04 un tikai tad uz 16.04, tas ar manu pieslēgumu internetam (Hei, Lattelecom, es pieteicos uz optisko internetu jau dažus gadus atpakaļ!) notika ļoti lēni un man apnika gaidīt.

Tāpēc nolēmu uzstādīt "tīru" 64-bitu Ubuntu 16.04, bet arī tas nenotika ātri. Pirms tam dators palaidās ar BIOS, bet Ubuntu 16.04 tā  vairs palaisties negribēja. To varēja palaist no USB, iestatījumos norādot UEFI, bet tād uzstādīšanas vednis lamājās par nepareizu cietā diska struktūru (tajā nebija vietas EFI sadaļai). Mani mēģinājumi izveidot sadaļas manuāli, lasot nepilnīgu dokumentāciju tīmeklī, beidzās neveiksmīgi — pēc sistēmas uzlikšanas dators nepalaidās.

Tā nu nācās pārkopēt 600GiB jauniešu drazas (patiesībā pa vidu (neteikšu, ka nelegālām) filmām un mūzikai bija arī viņu skolas darbi, projekti u.tml.) uz serveri, uzstādīt super-tuper tīru Ubuntu, un tad visu kopēt atpakaļ. Arī ar 1GiB Ethernet tīklu tas prasīja divas dienas (pa vairākām stundām katrā).

Lai darbotos UEFI palaišana, Ubuntu diskā atstāja 1MB vispār neizmantotu daļu, un 530MB EFI palaidēja datiem. (Lieki piezīmēt, ka tas ir tikai par 70MB mazāk, kā  manam pirmajam datoram viss disks 1995. gadā.)

Att01.png

Pie reizes šim datoram iztīrīju putekļus un ieeļļoju barošanas bloka ventilatoru, kurš minūti pēc palaišanas gaudoja.

Att03.jpg

Ubuntu 16.04 ir labāks par 14.04 tajā ziņā, ka ar lielāku pietāti izturas pret lietotāju privātajiem datiem (piemēram, meklēšana Amazon veikalā pēc noklusēšanas ir atslēgta) un arī lietotāja ērtībām (var mainīt palaidēja joslas atrašanās vietu un logu izvēlņu atrašanās vietu). 

Lubuntu 16.04

 

Uz sava un labākās puses klēpjdatoriem liku jauno Lubuntu 16.04. Sākot ar šo versiju, arī Lubuntu uzstādīšanas disks vairs neielien CD diskā, lai gan es parasti izmantoju zibatmiņu. Jāpiezīmē, ka es visiem datoriem veidoju atsevišķas saknes / un lietotāju /home sadaļas. Tādējādi varu droši formatēt saknes sadaļu un atbrīvoties no iepriekš uzkrātās programmu drazas, bet varu saglabāt visus lietotāja datus un iestatījumus. Uzstādīšana gāja bez grūtībām, un arī Lubuntu tagad ir nepieciešamas mazāk papildu izmaiņas tūlīt pēc uzstadīšanas — uzreiz strādā tīkla pārvaldnieks un uzreiz ir LibreOffice 5 versija. Tāpat nav īstas kārtības ar ekrāna bloķētāju light-locker, man to vieglāk bija norādīt palaist .config/lxsession/Lubuntu/autostart failā (uz ko noved izvēlne Iestatījumi—Default applications for LXSession un cilne Autostart).

(Manis lietotajiem) Dell klēpjdatoriem ir raksturīgas slikti izveidotas pogas. Dell Studio sāka niķoties skārienjūtīgās pogas un slēgājās iekšā-ārā CD/DVD iekārta, bet tagadējam Dell Vostro sāka niķoties barošanas poga. Kopā ar programmatūras atjaunošanu izjaucu un iztīrīju putekļus savam datoram, un barošanas pogas apakšas kapitālistiski-patērētājnieciski-skopulīgi izveidotos tukšumus aizpildīju ar bakelīta klucīti. Man ir aizdomas, ka ar maniem pielāgojumiem tā poga ies ilgāk, nekā oriģinālā Dell (apakškontraktoru) inženieru projektētā. Tā kā darbs (nepieredzējušam cilvēkam) bija ķēpīgs un neiedvesmojošs, savas bildes netaisīju, bet vadījos pēc šī Youtube video.

(Patiesībā viens no sapīkuma iemesliem bija tas, ka pirms datora jaukšanas vajadzēja papildināt jauniešu izsēto skrūvgriežu krājumu. Ceļā uz veikalu pamanīju un palaidu garām Ogres pašvaldības VW e-Up, un tāpēc nepamanīju un nepalaidu garām tanti uz divriteņa. Viņa ietriecās manā divritenī nebremzējot, pati gandrīz apkrita un salieca mana divriteņa pakaļējo riteni tā, ka tas knapi gāja cauri riteņa dakšai. Citādas skādes nemanīju. Vēlāk salocīto riteni ar Dievu uz pusēm iztaisnoju un nospieķoju vadoties pēc šī video, papildus savam svaram ņemot talkā arī dižo āmuru, ko postpadomju cilvēki sauc par kuvaldu

Lubuntu ir nebūtiskas izskata izmaiņas, kuras es tāpat nomainīju uz man piemērotākām. Galvenais — es kā briļļains cilvēks izmantoju apdari, kur burti ir kārtīgi melni nevis izbalējuši pelēkā krāsā. (Lubuntu tā ir Clearlooks apdare.) Vēl neesmu ticis galā ar Evolution, kas vēstules HTML formātā rāda pelēkiem burtiem, bet tas nav steidzams darbs.

Svarīgāka Evolution kļūda bija tā, ka nosūtot pastu saņēmu paziņojumu:

..Helo command rejected: need fully-qualified hostname..

Att02.png

Tā kā klēpjdatoram praktiski nekad nav pilns DNS nosaukums, pētīju, kā to labot no servera puses. To izlaboju, posfix /etc/postfix/main.cf iestatījumu failā pievienojot rindu:

smtpd_helo_restrictions =
...
   permit_sasl_authenticated,
...

Firefox piedāvā ātrāk pārtinot Youtube's un analogus video skatīties sīkattēlus, bet uz tā rēķina atskaņošana reizēm mēdz uzkārties. Chromium pārlūks to nepiedāvā, tāpēc neuzkaras.

Stardict vārdnīca vairs nestrādāja. Palaižot to komandrindā, parādījās ziņojums:

valdis@vostro:~$ stardict
WordNet data parsing plug-in loaded.
WordNet dict rendering plug-in loaded.
Dict.cn plug-in loaded.
HTML data parsing plug-in loaded.
QQWry plug-in loaded.
Wiki data parsing plug-in loaded.
XDXF data parsing plug-in loaded.
Initialization file /usr/share/festival/init.scm not found
Festival plug-in loaded.
Man plug-in loaded.
Segmentation fault (core dumped)

Segmentācijas kļūdas iemeslu īpaši neskaidroju. Tā vietā pameklēju alternatīvas un sāku izmantot QStarDict, kā jaunāku StarDict atzaru. Apskatīju arī GoldenDict, bet tā likās nedaudz par smagnēju. (Zīmīgi, ka QStarDict palaidēju uz sevi ieliek piederumos, bet GoldenDict — biroja programmu grupā.)

Manis iepriekš izmantotais MultLoad monitors vairs neatjaunoja procesora slodzes datus gan ar, gan bez Intel slēgtā koda aparātprogrammatūras, tāpēc tā vietā tagad lietoju Resource Monitor.

16.04 versijā pēc noklusēšanas tiek uzstādīta Java 8 versija. Līdz ar to, šajā versijā vairs nav jāķēpājas ar Java8 uzstādīšanu no PPA krātuves. Tomēr noklusētā Eclipse versija tāpat ir gana veca — 3.8.

Ilustrācijai ir parādīta mana datora darba virsmas izskats ar ārēju 1680×1050 punktu displeju:

Att04.png

Secinājumi

 

Tiem, kas izmanto vēl kādu uzturēto Ubuntu vai tā zara versiju atjaunoties uz 16.04 nav spiedīga vajadzība un var to izdarīt pusgada-gada laikā. Tomēr jaunam datoram pilnīgi noteikti ir vērts likt virsū Ubuntu 16.04, vai kādu tā zaru.

Braucot ar divriteni ir jāpievērš uzmanība ne tikai automašīnām, bet arī citiem riteņbraucējiem (un, ja pietiek modrības, arī gājējiem). It sevišķi tāpēc, ka pēdējie parasti ir klusāki un grūtāk pamanāmi.

Tags Ubuntu Lubuntu
Created by Valdis Vītoliņš on 2016-04-27 16:47
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License