Par mata tiesu ideāla tastatūra

img04.jpg

Ja sabiedrībā jums draud pašnāvnieku bumbas, psihopātu ieroči un dižveikalu jumti, tad sirdsmieram veselīgāki ir mājās piekopjami vaļasprieki. Es daļu no garajiem rudens vakariem pavadu, cenšoties uzlabot darbu ar datora tastatūru. Jau labu laiku lietoju Latviešu moderno tastatūras izklājumu ar Kinesis Advantage tastatūru, kuras lietošanas pieredzi apkopoju, saskaitot miljonu taustiņu klikšķu. Tagad esmu nonācis arī līdz Maltron 3D tastatūrai.

Es pasūtīju senāko US-QWERTY 89 tastatūras variantu, jo tajā bija vairāk pogu zem īkšķiem. Salīdzinot ar Kinesis Advantage, Maltron 3D izskats ir daudz prastāks, jo to ražo, izmantojot vienkāršākas tehnoloģijas. Tai ir parasts, melns štancētas plastmasas korpuss, kas ir neierasti viegls un, stiprāk uzspiežot, ieliecas. Tastatūrai ir mainīgs liekums un slēdžu caurumi tajā ir izcirsti knapi ar milimetra precizitāti, tāpēc pelēcīgie taustiņi tajā rēgojas kā greizi zobi. Tomēr rakstīšana ar to ir ērtāka:

  • Maltron 3D ir vairāk taustiņu burtu un īkšķu grupās, un papildus vēl ir tādi paši funkcionālie un ciparu daļas taustiņi.
  • Tastatūra ir platāka un četru pirkstu taustiņi ir vairāk izvērsti slīpi uz āru, kas nodrošina ērtāku apakšdelmu un pirkstu novietojumu.
  • Īkšķu taustiņi atrodas padziļinājumā, tāpēc taustiņi ir zemāk un rakstot mazāk jāsasprindzina īkšķi.

Diemžēl, tai bija arī sliktākas īpašības. Sākot rakstīt ar šo tastatūru, nācās izlemt, ko darīt — pārmācīties pašam, vai pārmācīt tastatūras ievades un atstarpes taustiņu izvietojumu. Es izsenis rakstu atstarpi ar kreiso roku, bet ievades simbolu ar labo, kas ir tieši pretēji izplatītam standartam. Papildu grūtības sastādīja arī QWERTY "apostrofa" taustiņš (kur Latviešu modernajā izklājumā ir m), kas no pamatrindas bija pārvietots uz zemāko rindu.

Tā kā Maltron taustiņu izvietojums nav pārprogrammējams, es vairākus vakarus cīnījos ar setxkbmap komandām, lai izmainīto tastatūras "nepareizo" izklājumu ar operētājsistēmas līdzekļiem. Tomēr tas nebija ērti — pieteikšanās logā (pirms lietotāja sesijas, vai arī sesijas atbloķēšanas ekrānā) tastatūrai tāpat bija oriģinālais, "nepareizais" izklājums, jo setxkbmap principā ir tikai tastatūras iestatījumu "ielāpu" vadības rīks. Pareizāk būtu bijis izstrādāt savu xkb tastatūras variantu, bet tas bija pārāk sarežģīti.

Nepatika arī tas, ka:

  • Salīdzinot ar Kinesis Advantage Cherry MX Brown slēdžiem, Maltron 3D bija Black slēdži, kas bija jūtami cietāki un tiem nebija "klikšķa". (Vispār es mēģināju pierunāt Maltron ražotājus uzreiz ielikt Blue slēdžus, bet man tas neizdevās.)
  • Pilnīgi visu taustiņu "cepures" bija vienādas. Uzliekot rokas uz tastatūras, es nereti sāku rakstīt nepareizā rindā vai kolonnā.
  • Bet galvenais bija tas, ka tastatūrai (manuprāt) nepareizi pārslēdzās kontroles režīms. Vairākkārt spiežot labo Ctrl, kontroles režīms palika ieslēgts, līdz atkal nospieda kādu kontroles taustiņu. Kopā ar to dīvaini mirgoja tastatūras diodes 1:

Tā kā Maltron 3D izjaukt un salikt ir diezgan vienkārši, nolēmu to pārtaisīt pats saviem spēkiem.

  • http://ukkeycaps.bigcartel.com pasūtīju zilos slēdžus un arī papildu taustiņu "cepuru" komplektu, lai varētu dažādot taustiņu formu.
  • Lai mīkstinātu taustiņu triecienu pret slēdzi, tos pilnībā nospiežot, visām cepurēm apakšā saliku amortizācijas gredzenus.
  • Kā pielāgojamu tastatūras kontrolieri http://www.argus.lv iegādājos Teensy 3.1.

No visiem Arduino-veidīgajiem zariem Teensy izvēlējos tāpēc, ka tam ir 34 ieejas/izejas (Maltron tastatūrai ir jāapstrādā 26 ieejas — 7 rindas un 19 kolonnas), kā arī tāpēc, ka tā aparātprogrammatūrā jau ir iekļauts programmējams tastatūras (tāpat kā džoistika un vispārīgs USB iekārtas) dzinis. Tastatūras slēdžu pārlodēšana aizņēma divas pēcpusdienas.

Kā tastatūras dziņa izstrādes vidi lietoju Teensyduino, kas ir Arduino IDE ar papildu spraudņiem Teensy vadīšanai.

Ar daudzmaz lietojama tastatūras dziņa pielāgošanu gan nācās cīnīties ilgāk. Linux pasaulē tastatūras dziņu dokumentācija ir nepilnīga un neaktuālā. Tāpēc vairākus vakarus nācās cīnīties ar dažādiem diagnostikas rīkiem, lai saprastu, kas un kur patiesībā notiek.

Tastatūras apstrāde datorā ir vēsturiski izveidojies adapteris-adaptera-galā ārprāts.

Kā piemēru varam apskatīt t.s. Eiropas tastatūrās sastopamu "102. taustiņu" blakus samazināta izmēra kreisajam Shift taustiņam. Standarta amerikāņu QWERTY tastatūrā ar to ievada | rakstzīmi, bet Latviešu modernajā tastatūrā — q.

Pēc USB iekārtu standarta šī taustiņa kods ir 0x64. Tastatūra to patiesībā nosūta kā divu baitu skaitli 0x4064, par kuru Linux USB dziņa evtest ziņo: code 86 (KEY_102ND), kuru X.org logu sistēmas xev apraksta kā: keycode 94 (keysym 0x71).

Veidojot man piemērotu taustiņu izklājumu, es nonācu pie secinājuma, ka man ir ērtāk pretēju darbību pogas (augšup, lejup, pa labi, pa kreisi, dzēst pa labi, dzēst pa kreisi) novietot zem tās pašas rokas dažādiem pirkstiem, nevis zem dažādu roku tiem pašiem pirkstiem, kā to parasti dara mehānisko tastatūru izgatavotāji.

Att01.png

Saskaņā šo savienojumu shēmu, tastatūras dziņa kods ir pieejams šeit.

Šim dzinim ir dažas (citiem nevajadzīgas/nesaprotamas) īpatnības. Man kā VIM lietotājam ir samainīti vietām Esc un CapsLock taustiņi, tāpēc CapsLock diodes pārslēgšana ir "piesieta" nevis Esc, bet gan CapsLock taustiņam. Esmu ieviesis arī vairākus "makrosu taustiņus": Ctrl+Alt (Teensy 5,20 ieejas), Shift+Insert (6,21), "VIm copy" (4,22), "Vim paste in normal mode" (4,21) un "VIm paste in insert mode" (4,20).

Šobrīd gandrīz esmu sasniedzis savas tastatūras ideālu.

Lai arī nerakstu pārāk ātri, ar šo tastatūru raiti.lv esmu sasniedzis savu līdzšinējo ātrrakstīšanas rekordu — 62,3 vārdus minūtē. Tagad es programmātiski varu mainīt jebkura taustiņa nozīmi, tāpēc pieļauju, ka, laikam ejot, es varētu ieviest vēl kādus "makrosu taustiņus", vai arī pamainīt esošo funkcionālo taustiņu izvietojumu.

Kas nav ideāls:

  • Maltron tastatūra slēdžu augšējās rindās ir stipri ieliekta, tāpēc (ar esošo slēdžu attālumu) tajā nevar izmantot augstākas taustiņu cepures, kādas parasti izmanto plakanās mehāniskās tastatūrās. Tāpēc no otra taustiņu komplekta izmantoju tikai pamata rindas taustiņus, lai būtu vieglāk tos atšķirt ar tausti no pārējiem. Tie gan ir nedaudz augstāki un slīpi uz augšu, tāpēc attālums no pamata rindas uz apakšējo pirkstiem sanāk nedaudz lielāks nekā uz augšējo rindu, bet (kad pierod) tas īpaši netraucē.
  • Lai taustiņi labāk atšķirtos pēc taustes, līdzīgi esmu nomainījis arī kontroles taustiņus īkšķiem. Tie nedaudz rada pretrunas starp redzi un muskuļu atmiņu, jo kreisais kontroles taustiņš ir T, kreisais Alt — Y u.t.t. (Skatiet attēlus. Attiecīgo rindu no papildu komplekta izvēlējos tāpēc, ka tai bija viszemākās taustiņu cepures.).
  • Zilie slēdži ir nedaudz stingrāki par manis iepriekš lietotajiem brūnajiem slēdžiem un šķiet, ka to klikšķi ir dažādi. Mērot slēdžu spiešanas spēku ar paštaisītu dinamometru, vērā ņemamas atšķirības neatradu. Iespējams, ka slēdži vēl tikai iestrādājas (vai arī iestrādājos es), jo tagad tas vairs nešķiet tik aktuāli kā rakstīšanas pirmajās dienās.

Ja rūpētos par tikai vienas atsevišķas tastatūras ergonomiku, tad vēl ērtāka rakstīšana varētu būt ar DataHand tastatūru. Tomēr, mana pieredze ar aizmirsto QWERTY tastatūras izklājumu rāda, ka rakstot ar tādu "monstru", es droši vien aizmirstu rakstīt ar "parastu" datoru tastatūru, tāpēc man pievērsties tādai tastatūrai nešķiet vērtīgi.

Sakarā ar šo, "gandrīz ideālo", tastatūru, Kinesis Advantage tastatūra man ir kļuvusi lieka. Tiem, kas jau lieto, vai apņemas iemācīties rakstīt ar Latviešu moderno izklājumu, es šo tastatūru atdodu par velti. Pie reizes, varu atdot arī Cherry MX Black slēdžus.

  1. ^ Iespējams, ka šis režīms bija paredzēts kā lietojamības uzlabojums lēniem rakstītājiem, bet man tas, protams, traucēja.
Tags Tastatūra Programmēšana Linux Aparatūra
Created by Valdis Vītoliņš on 2015-11-22 16:39
Last modified by Valdis Vītoliņš on 2021-04-13 14:27
 
Xwiki Powered
Creative Commons Attribution 3.0 Unported License